Bas van AndelBrabants Dagblad - Lopen voor straatkinderen in Ghana

Vrijdag 27 oktober 2006 - Bas van Andel uit Andel loopt deze week zo’n 200 kilometer door Drenthe. Hij zamelt geld in voor een Ghanees opvanghuis.
 
door Paula Jorritsma
 
In de herfstvakantie wordt in Noord-Nederland een bijzondere wandeltocht gelopen. Doel is geld inzamelen voor een opvanghuis voor straatkinderen in Ghana. Bas van Andel, lid van wandelsportvereniging De Vrijbuiters uit Wijk en Aalburg loopt iedere dag mee.

Van Andel uit Andel is al meer dan twintig jaar fervent wandelaar. In mei liep hij de wandelvierdaagse in Odoorn. „Er werden flyers uitgedeeld door Henk en Wilma van der Vinne uit Hoogeveen die geld inzamelen voor een opvanghuis voor straatkinderen in Ghana. Zonder zo’n tehuis moeten de kinderen overnachten in een doos.“ Het echtpaar Van der Vinne zet zich vrijwillig in voor de Andreas Manna Stichting. Deze stichting hielp al vele Afrikaanse kinderen in nood. Wat Bas van Andel aanspreekt in de werkwijze van deze stichting is de kleinschaligheid en het feit dat er zowel in Afrika als in Nederland alleen met vrijwilligers wordt gewerkt. Al het ingezamelde geld komt daadwerkelijk bij de kinderen terecht.

Nu wordt een opvanghuis gebouwd voor straatkinderen in de Ghanese stad Takoradi. In juni zijn deze kinderen uit het voormalige opvanghuis gezet, omdat de huurbaas het had verkocht. De Andreas Manna Stichting kwam in actie. Op de kaart van Noord-Nederland is de omtrek van Afrika getekend met als bedoeling daarvan een wandelroute van ruim 200 kilometer te maken.
Van Andel is zelfstandig ondernemer en hield de herfstvakantie vrij om alle dagen mee te lopen voor het goede doel onder het motto: Heb ’t lef, loop de Afrika weg! Per dag wordt zo’n 30 kilometer gewandeld. Er doen ruim zeventig wandelaars mee, van wie zeven deelnemers alle dagen meelopen. Er is gelopen van Hoogeveen naar Diever, Oosterwolde, Rolde, Odoorn, Coevorden, Dedemsvaart en vandaag eindigt de tocht weer in Hoogeveen. Vrijwilligers zorgen voor eten en drinken onderweg en bieden overnachtingsmogelijkheden. Van Andel slaapt zelf in een camper, die zijn vrouw door Drenthe rijdt. Tijdens het lopen zamelt hij sponsorgeld in bij ondernemers uit het Land vanHeusden en Altena. Hij staat ze telefonisch te woord.

„Het is prima wandelweer“, doet Van Andel rechtstreeks verslag vanuit Drenthe „Het is hier een prachtig en afwisselend wandelgebied.“
http://www.andreasmanna.org

 

Foto Michiel van de Velde/Fotobureau Frank Uijlenbroek
 


terug naar top