Warme deken voor wandelaars bij tweede Afrikaloop

HARDENBERG - "Nee, wij willen niet de Nijmeegse Vierdaagse evenaren. Dan raak je de sociale contacten kwijt. Het is een tocht vol ontmoetingen en dat willen we ook graag als christelijke organisatie. We zijn eigenlijk een groot gezin", zeggen organisatoren Gera Lenten en Krista Schutte over de Afrikaloop.

 

door Max de Krijger

 

Sinds vorig jaar wordt deze sponsorloop gehouden door de Hoogeveense Andreas Manna stichting. De vorm van het continent Afrika wordt in de provincies Drenthe, Friesland en Overijssel in het klein nagelopen. In omliggende dorpen hebben bedrijven sponsorgeld beschikbaar gesteld en schuren zijn omgebouwd tot comfortabele rustplaatsen. "Ik voel hier een ontzettend warme deken", vertelt wandelaar Lenie van der Velde uit Spijkenisse. "En straks moet ik weer terug naar het koude kikkerlandje", voegt ze er teleurgesteld aan toe. Want de bevolking in dit deel van Nederland is erg gastvrij. "De organisatie ziet je als een mens en niet als een nummer en ik heb zulke leuke gesprekken gehad bij de gastgezinnen. Ik heb drie leesboeken meegenomen, maar heb er geen letter in gelezen."

Ook Jaap de Jong uit Zuidlaren loopt mee. Met een spierziekte als handicap en een orthese die hem op de been houdt. Dit jaar heeft hij alweer ruim drieduizend wandelkilometers achter zich liggen. "Als je mij ziet lopen, dan verwacht je niet dat ik een echte wandelaar ben. Maar ik ben het wel. Je moet kijken naar wat je kunt en ik wil een voorbeeld zijn voor anderen met een handicap. Want als je sport, dan voel je die niet."

Het aantal wandelaars wisselt per dag, omdat ook deelnemers zomaar eens een etappe meelopen. Zo'n twintig sportievelingen kwamen donderdag vanuit Coevorden naar Hardenberg en kregen onderdak en een maaltijd bij gastgezinnen. Vrijdagochtend begonnen ze de laatste etappe van 29 kilometer naar Hoogeveen.

Met het geld dat binnenkomt wordt een nachtopvang voor weeskinderen in Afrika gefinancierd. De loop zelf leverde 15.000 euro op. Dit bedrag werd donderdagavond met vierhonderd euro verhoogd door een optreden van troubadour Theo van Teijlingen en cabaretier Rikkert Zuiderveld in gereformeerde kerk Het Morgenlicht. Wethouder Douwe Prinsse zegde namens de gemeente Hardenberg nog eens 3.500 euro toe.


terug naar top