De coördinator van de Afrikaloop is bereikbaar op (06) 29 393 614

Dag 7 Finish en opbrengst van € 19.200,-

 

Afrikaloop 2019 dag 7Afrikaloop 2019 dag 7Gisteravond was er nog een gezellige avond in Brinkzicht, waar de crew en de wandelaars samen konden ontspannen en bijkletsen.

 

Na een week wandelen, gaat vandaag de route vanuit Ruinen via Koekange naar Hoogeveen. De wandelaars hebben een week achter de rug met heel wat kilometers in de benen. Onderweg worden ze vandaag nog eens verwend op de verschillende pauze posten. Gastvrije mensen hebben allerlei lekkere melk dranken, kaas, koffie of thee klaargezet. 

 

Afrikaloop 2019 dag 7Een aantal medewerkers is druk in de weer geweest gisteravond om nog taarten te bakken voor iedereen. Een van de wandelaars merkt op: “we komen hier nog aan in de Afrikaloop week door al die verwennerij”.

 

Bij binnenkomst in Hoogeveen worden de wandelaars opgewacht door de tamboer Fokelien Kootstra en sommige wandelaars hebben nog de energie om huppelend over de streep te komen. Zij wandelen onder de ballonnen boog door, die gesponsord is door: ballonnenhoogeveen.nl. Deze week hebben we een speciale wandelaar: Jeppe de hond. Die heeft het een hele week volgehouden met haar baasje uit België.

Afrikaloop 2019 dag 7
Afrikaloop 2019 dag 7Alle weekwandelaars worden in het Koetshuis in het zonnetje gezet en krijgen de bekende kei uitgereikt.

 

We mogen terugzien op een geslaagde wandelweek en zijn dankbaar met de opbrengst!

Iedereen die meewerkte willen we hartelijk bedanken voor de sponsoring en welke vorm van medewerking dan ook.  

 

 

Afrikaloop 2019 dag 7

Dag 6 van Havelte naar Ruinen

 

Afrikaloop 2019 dag 6Het is alweer de een na laatste dag vandaag. We lopen langzaamaan richting het startpunt van het begin van deze wandelweek. Iedereen vertrekt vol goede moed. Het weer is lekker zacht en mooi om te wandelen. De wandeling gaat door het bos en over de heide naar de eerste pauzeplaats in het Hunehuis in Darp. Onze Belgische wandelaar maakt even een klein ommetje om de Drentse hunebedden te bewonderen. Die mag je natuurlijk niet missen.

 

Afrikaloop 2019 dag 6Kinderen staan in het bos te wachten op de schaapskudde, die rond elf uur voorbijkomt. Mooi om te zien hoe ze door het bos naar de heide trekken, begeleid door een herder met haar twee honden.

 

Na deze mooie plek, vertrekken de wandelaars richting Dwingeloo, waar onderweg een jonge boerin haar stal gastvrij heeft ingericht om de wandelaars een rustplek te geven. Er staan heerlijke dranken van melkproducten klaar, samen met lekkere kaas. De dames, die voor deze producten hebben gezorgd, staan nieuwsgierig loeiend toe te kijken. Het is een gezellig plekje, waar iedereen nog eens met het boerenleven kan kennismaken. De boerin legt graag uit hoe moeilijk het tegenwoordig is, om het hoofd boven water te houden. Ze heeft nog een baan van 32 uur ernaast, anders kunnen zij en haar man niet rondkomen.

 

Afrikaloop 2019 dag 6Na deze plek, vervolgt de wandeling naar Anserdennen. Het mooie theehuis in het bos bij Ansen heeft een speciale ruimte ingericht, waar de wandelaars ook even kunnen bijkomen van de kilometers. Uiteindelijk eindigt de route in Brinkzicht, in het mooie Drentse Brinkdorp Ruinen.

Daar eindigt het voor een aantal wandelaars, maar sommigen nemen hier nog een extra lusje van 10 km.

 

De wandelaars eten in de gastgezinnen en deze laatste avond brengen de wandelaars en crew samen door in Brinkzicht. Nog even met elkaar napraten, voordat we de laatste dag ingaan.

 

 

 

Afrikaloop 2019 dag 6

Dag 5 van Vledder naar Havelte

 

Afrikaloop 2019 dag 5Afrikaloop 2019 dag 5Vandaag starten we in Vledder. Veel wandelaars melden zich spontaan en wandelen deze mooie dag mee. De mist trekt snel op en maakt plaats voor een waterig zonnetje. De regenwolken proberen er nog wat spetters uit te persen, maar die winnen niet van de zon vandaag.

 

De eerste pauzeplek is in een boerderij in Eesveen. Wandelaars zijn vrij om rond te lopen en kijken geïnteresseerd naar het vee wat nog op stal staat. Dat is niet wederzijds, de jonge pinken schrikken terug en wachten op hun rust om lekker verder te kunnen eten. Afrikaloop 2019 dag 5De boer is bereid om te vertellen over zijn werk en alles wat hij hierin tegenkomt. Ondertussen lopen wandelaars af en aan en drinken hun kopje koffie of thee.

 

De route gaat door Steenwijk, waar een mooie rustplek gevonden is midden in het gebouw van Zorggroep Noorderboog. De aanwezige bewoners genieten van de aanwezigheid van al die jonge mensen en gaan graag een praatje aan.

 

Afrikaloop 2019 dag 5Daarna wandelen we door naar het gezellige kleine plaatsje Darp, waar de lokale cafetaria “het Buitenbeentje” zijn deuren heeft geopend. Patat en kroketten gaan er goed in. Door het zachte weer kan er ook buiten op het terrasje gezeten worden.

 

Wanneer de versnaperingen hun weg gevonden hebben, vervolgen de wandelaars ook hun weg. Het laatste stuk gaat naar Havelte, waar opnieuw de groep gastvrij wordt ontvangen in de eeuwenoude kerk. De dag wandelaars gaan deels naar huis. De weekwandelaars gaan deels naar gastgezinnen en dan zijn er de doorzetters die nog een extra lusje van 10 kilometer maken, om zodoende op 35 te komen vandaag.

 

 

Afrikaloop 2019 dag 5

Dag 4 van Dwingeloo naar Vledder

 

Afrikaloop 2019 dag 4

Afrikaloop 2019 dag 4Vandaag vertrekt de stoet met wandelaars en vrijwillige medewerkers in kleine groepjes, nadat RTV Drenthe eerst een interview houdt met twee vrijwilligers en een gastgezin. Ze leggen prima in het kort uit wat de bedoeling is van de wandelroute en roepen mensen op om nog mee te lopen de rest van de week. Het weer zit mee, de wandelaars vinden de weg naar Diever, maar voor de begeleiders in de auto’s en busjes, is dat iets moelijker vanwege de wegomleggingen. Iedereen bereikt Brinkzicht, waar de warme chocolademelk als broodjes over de toonbank gaat.

 

Na deze pauzeplaats lopen de wandelaars door de prachtige bossen naar een blokhut in Oude Willem. Enthousiast vertellen zij dat ze 4 herten hebben gezien onderweg. Er loopt ook een kudde schapen rond. De beesten kijken geïnteresseerd naar die mooie kleurige mensen.

 

Afrikaloop 2019 dag 4Afrikaloop 2019 dag 4De wandelaars volgen de route naar de mooie schaapskooi in Doldersum. De schapen zijn er natuurlijk niet, want die kwamen ze onderweg tegen.

 

Van daaruit de route naar het eindpunt in Vledder. Daar is het voor de grootste groep een eindpunt, maar er zijn er ook die dan nog een extra lus door dit mooie gebied wandelen om daarna weer voor de tweede keer te finishen in Vledder. De gastgezinnen staan klaar om de wandelaars mee te nemen voor een heerlijke maaltijd en onderdak de komende nacht.

 

 

Afrikaloop 2019 dag 4

 

Dag 3 van Hooghalen naar Dwingeloo

 

Afrikaloop 2019 dag 3Afrikaloop 2019 dag 3Alle wandelaars stappen vol goede moed de miezerige regen in vanmorgen.  Ieder heeft genoten van de voorlichting gisteravond en dat geeft moed om erdoorheen te gaan. Er wordt immers gelopen voor de kinderen in Afrika, die hulp zo hard nodig hebben.  De ochtend is grauw en donker, maar de stemming is licht en vrolijk.

 

Onderweg zijn er opnieuw gastvrije mensen, die hun café, schuur en tuin openstellen als pauzeplaats.  In Hijken is de eerste plek in het café de dorpskern.  Iedereen geniet van de speciale aanbieding in de vorm van koffie met gebak. Een enkeling laat zich voorlichten over de heerlijke likeurtjes die er zijn. Een klein proeverijtje J

 

Afrikaloop 2019 dag 3Afrikaloop 2019 dag 3De wandeling gaat naar meubelmakerij Heegstra aan de Beilervaart. In de prachtige verbouwde boerderij en werkplaats mogen de wandelaars even genieten van hun welverdiende rust. Vanaf dat moment droogt het ook op en komt het zonnetje erbij. Via Eemster eindigt de mooie dag in Dwingeloo in de Nicolaaskerk, ook wel de “siepel” genoemd, Drents voor ui in verband met de vorm van een ui die op de toren staat. Het is mogelijk de oudste gotische toren in Drenthe.  Meer informatie is te vinden op internet.

 

Wandelaars en vrijwilligers worden verwelkomd met lekkere koffie en koek of cake erbij.

De gastgezinnen halen de wandelaars op voor een bed, bad en brood voorziening de komende nacht.

 

Afrikaloop 2019 dag 3

 

Dag 2 van Westerbork naar Hooghalen

 

Onder een mooie zonsopkomst, vertrekken de wandelaars vanuit Westerbork.  De gastgezinnen verzorgen ze goed. Ze krijgen een stevig ontbijt eOnderweg dag 2 Afrikaloop 2019n een lunchpakket mee voor onderweg.

 

Onderweg dag 2 Afrikaloop 2019De route gaat vandaag over het Kamp Westerbork. Dat is altijd onvoorstelbaar indrukwekkend en goed om even stil te staan bij onze geschiedenis, tijdens de wandeling.

 

De wandeltocht gaat door Amen, waar in een grote boerenschuur, heerlijke soep voor iedereen gekookt is. Tegen een klein prijsje, kan iedereen ervan genieten.  Er is mooie groep wandelaars met dagjesmensen, die zich aangesloten hebben bij de weekwandelaars.  Over en weer worden er foto’s van elkaar gemaakt.  Onderweg dag 2 Afrikaloop 2019Vanuit Amen vervolgt de route naar Ekehaar. Een gastvrij gezin heeft hun prachtige, ruime tuinhuis als pauzepost ingericht.  In de stal ernaast proberen de zwart witte dames af en toe even over het randje te kijken naar de gezelligheid.


Onderweg dag 2 Afrikaloop 2019Het eindpunt is in Hooghalen. Daar hebben vrijwilligers van het dorp een heerlijke warme maaltijd voorbereid voor de wandelaars en de vrijwilligers. De toetjes zijn gesponsord door Weerribben Zuivel.

 

Onderweg dag 2 Afrikaloop 2019Na de maaltijd vertellen een aantal vrijwilligers van de AMS over de projecten en de reizen naar Oeganda en Kenia.

 

We mogen terugzien op een mooie wandeldag.

 

 

Dag 1 Start Afrikaloop

 

Radio Drenthe Start AfrikaloopAl vroeg in de ochtend is RTV Drenthe aanwezig om de start van de Afrikaloop rechtstreeks te verslaan. De wandelaars verzamelen zich in de kantine van het gemeentehuis bij een bakje koffie. Sommigen zijn er voor de eerste keer, voor anderen is het een hernieuwde ontmoeting. Het is de 14e keer en er zijn mensen, die voor de 14e keer meedoen.  Enkelen komen al ver uit het land en er zijn ook die al in een gastgezin in Hoogeveen sliepen.

 

Medewerkers zijn druk met de vlaggen en versiering, een gezellige bedrijvigheid.

 

Wethouder Jacob van der Heide steekt om half negen de wandelaars een hart onder de riem en opent de Afrikaloop. De trommelaars Albert Metselaar en Fokelien Kootstra trommelen de wandelaars op pad.

Onderweg Afrikaloop

 

De route gaat Hoogeveen uit, via Tiendeveen naar Wijster over de Vamberg naar Holthe en uiteindelijk is de finish in Westerbork. Onderweg is het genieten van de prachtige natuur. Vooral de prachtige Vamberg is een leuke verrassing voor de wandelaars.  In verschillende boerenschuren worden de wandelaars gastvrij welkom geheten met koffie en zelfs is er cake gebakken.  Het is een gezellige groep wandelaars, waarvan de oudste 82 jaar is.

 

Tegen alle voorspellingen in, is het weer prima en komt er maar een lange bui over. Chapeau voor de wandelaars en alle vrijwilligers, die de eerste dag tot een succes maakten!

 

 

VAM berg

Afrikaloop 2019

Van 19 t/m 25 oktober 2019, de herfstvakantie van het Noorden, kunt u één of meerdere dagen wandelen door de prachtige provincie Drenthe. Er is keuze uit drie afstanden, namelijk 15, 25 en 35 kilometer per dag.

 

U kunt zelf uw wandelprogramma samenstellen. We starten in Hoogeveen, waar we na zeven dagen vervolgens weer finishen. Ondertussen passeren we onderstaande dorpen via de verschillende etappes: 


Dag 1 - zaterdag 19 oktober: Hoogeveen - Westerbork

             startlocatie: Raadhuis, Hoogeveen

Dag 2 - zondag 20 oktober: Westerbork - Hooghalen

             startlocatie: Perkenslag 1 (voetbalclub), Westerbork

Dag 3 - maandag 21 oktober: Hooghalen - Dwingeloo

             startlocatie: kerk, laaghalerstraat 10, Hooghalen

Dag 4 - dinsdag 22 oktober: Dwingeloo - Vledder

             startlocatie: St. Nicolaaskerk, Brink 29, Dwingeloo

Dag 5 - woensdag 23 oktober: Vledder - Havelte

             startlocatie: bijgebouw De Gerf, De Hoek 8, Vledder

Dag 6 - donderdag 24 oktober: Havelte - Ruinen

             startlocatie: kerk, Uffelterkerkweg 1, Havelte

Dag 7 - vrijdag 25 oktober: Ruinen - Hoogeveen

             startlocatie: Cafe Brinkzicht, Brink 47, Ruinen

 

Starttijd is van 8.30 - 9.00 uur. Finish uiterlijk 17.00 uur.

 

 

INSCHRIJFGELD

De kosten voor onze wandeltocht zijn wat hoger dan bij een reguliere wandeltocht, omdat bij ons de opbrengst volledig ten goede komt aan onze projecten in Kenia en Oeganda. De kosten voor de wandeltocht bedragen € 20,- per dag. 

 

OVERNACHTING

In elk dorp hebben we 30 slaapplaatsen bij gastgezinnen geregeld. Voor € 32,- bieden wij u deze overnachting aan, inclusief diner, ontbijt en lunchpakket voor de volgende dag.

Dit jaar hebben wij deze slaapplaatsen ook geregeld voor de nacht voorafgaande aan de start. Zie bij "Informatie Afrikaloop" welke mogelijkheden we u bieden.

Ná vrijdag 11 oktober is het helaas niet meer mogelijk om u op te geven voor een overnachting. 

De vergoeding komt volledig ten goede van onze projecten in Afrika.

 

VERVOER

Tegen een betaling van € 5,- bieden wij u twee mogelijkheden van vervoer.

- Wij halen u begin van de dag op bij de finish van deze dag (= LIFT HEEN) of

- Wij brengen u aan het eind van de dag terug naar de start (= LIFT TERUG).

De vergoeding komt ten goede van onze projecten in Afrika.

 

LET OP: Voor een LIFT TERUG kunt u zich op de wandeldag zelf nog opgeven. Dit is helaas niet mogelijk voor een LIFT HEEN. Uiterlijk één dag van tevoren dient u de LIFT HEEN bij ons te reserveren!

 

De 15 km-route is onze kortste route en eindigt op de tweede pauzepost. Vanaf dit punt wordt u door ons (gratis) naar het dorp van de finish gebracht.

Mocht u terug willen naar de start van deze dag, dan kunt u vooraf een LIFT TERUG reserveren. U arriveert dan niet op het eindpunt van die dag.

 

INSCHRIJVEN

Wanneer u verzekerd wilt zijn van een slaapplaats die wij voor u regelen bij een gastgezin, dan raden we u aan u tijdig in te schrijven. Tijdens de Afrikaloop kunt u zich ook op de ochtend zelf bij de start nog inschrijven om een dagje mee te wandelen. Maar het scheelt u tijd wanneer u zich vooraf schriftelijk bij ons opgeeft. Dan zijn uw gegevens bij ons bekend en na een korte check, kunt u direct vertrekken.

Het inschrijfformulier en uitgebreide informatie over de Afrikaloop vindt u bovenaan deze pagina. De inschrijving sluit dagelijks om 9.00 uur.

 

START- EN FINISHTIJD

Als organisatie willen we u graag een leuke dag bezorgen en proberen we het u zoveel mogelijk naar de zin te maken. Zo hebben we een aantal pauzeposten (met toilet) waar u even wat kunt eten en/of drinken en wanneer u dit wilt, een praatje maken. Vanwege de bezetting hebben we een start- en eindtijd bepaald. Binnen deze tijden, kunnen we als organisatie garanderen dat iedere pauzepost bezet is en we voor u bereikbaar zijn wanneer u bijvoorbeeld bent verdwaald. In dat geval kunnen we u ook ophalen.

Dagelijks kunt u vanaf 8.30 uur starten en sluiten we de wandeldag om 17.00 uur. 

  

Bij vragen over de Afrikaloop kunt u mailen naar: afrikaloop@andreasmanna.org.

We zijn ook te vinden op Facebook: www.facebook.nl/afrikaloop.

 

Wilt u alvast een impressie krijgen wat de Afrikaloop is en wie wij zijn? Kijk dan eens op onze website naar de Afrikaloop van voorgaande jaren.

 

We hopen u in oktober te ontmoeten!

 

Afrikaloop Opbrengst

De thermometer is er weer!

Tot aan de Afrikaloop hielden we u regelmatig op de hoogte van de opbrengst van de Afrikaloop. Nu de Afrikaloop er weer op zit, geven we de totaalopbrengst. De opbrengst van de Afrikaloop 2019 is:

 

Thermometer

Sponsoren

Plaatsing van webadressen betekent niet dat de Andreas Manna Stichting het eens is met de inhoud van de websites van onze sponsoren. De sponsor blijft zelf verantwoordelijk voor de inhoud van zijn website.

 

Sponsoren Hoogeveen

 

 

Kreeft Betonrenovatie en -injecteertechniekenKreeft Betonrenovatie en -injecteertechnieken

A.G. Bellstraat 11, Hoogeveen

https://www.kreeft.nl

 

 

 

 

 

 

Tegel en sanitair Hoogeveen

Tegels en Sanitair Hoogeveen

Stephensonstraat 12, Hoogeveen

www.tegelsensanitairhoogeveen.nl 

 

  

 

 

Super Mail Service

Super Mail Service

Galvanistraat 6, Hoogeveen

www.supermailservice.nl

 

 

 

 

 

't RingetjeEdelsmederij 't Ringetje

Van Echtenstraat 23, Hoogeveen

www.hetringetje.nl

 

 

 

 

Reis-ideeReis-idee

www.reis-idee.nl

 

 

 

 

 

 

BrilUniek Ronald ZuidemaBriluniek Ronald Zuidema

Hoofdstraat 133, Hoogeveen

www.briluniek.nl

 

 

 

Sponsoren in de omliggende dorpen

 

Juwelier A.Kremer

Juwelier A. Kremer

Notaris Oostingstraat 8, Emmen

www.juwelierakremer.nl 

 

 

 

 

 

Buro HL

Buro HL

Wilhelminastraat 18a, Emmen

www.burohl.nl

 

 

 

 


terug naar top