Afrikaloop 2021

banner
banner

Afrikaloop 2021

Telefoonnummer Afrikaloop: 06 2939 3614

Rekeningnummer: NL42 RABO 0124 4363 31

 

Afrikaloop 2021

OPBRENGST

De opbrengst van de Afrikaloop 2021 is geworden:

 

Dag 7 Echten

De laatste wandeldag start en eindigt vandaag succesvol in het “Huus met de Belle” in Echten. Het weer ziet er prima uit vandaag, een enkele bui houdt de wandelaars niet tegen. RTV Drenthe is al vroeg op locatie en hierdoor komen er toch nog spontaan wandelaars bij.
Het “Boshuys” en de “Westerbergen”, ontvangen de wandelaars ook gastvrij voor een pauzeplaats.
De stemming zit er goed in. Onderweg in de prachtige natuur komen wandelaars wisselende landschappen tegen. Ook een kudde schapen schrikt niet van de wandelaar en loopt een mooi stukje mee. Bij de finish is een van de Tamboers in Hoogeveen om de wandelaars op de bekende feestelijke wijze te onthalen.
De groepjes waaieren binnen en ontvangen hun kei, voor deze keigoede prestatie. Aan het eind van de middag, wanneer iedereen er is, wordt het voorlopige eindbedrag onthuld en die is heel mooi: €19.000,-! Wandelaars en organisatie kijken dankbaar terug op een geslaagde wandelweek, de 16e Afrikaloop is weer een feit! 

Dag 6 Pesse

In de ontmoetingskerk van Pesse staat de koffie en thee klaar voor de wandelaars en medewerkers. Zoals altijd in Nederland, staat zeker vanmorgen het gesprek over het weer centraal. Afgelopen nacht heeft het behoorlijk hard gewaaid en is het tekeer gegaan in verschillende plaatsen in Nederland.
Een wandelaar vraagt of de tocht wel doorgaat. Het is op dat moment mooi rustig en droog weer, dus zeker gaat de tocht door.
Onderweg trotseren de wandelaars zeker nog vele buien. Maar op verschillende schuilplaatsen is het goed toeven. Brasserie De Marke is gastvrij en bedient iedereen graag van de nodige versnaperingen, zodat de wandelaars ondertussen even kunnen opdrogen. De laatste pauzeplaats is een open boeren schuur bij de familie Hoekstra. Een mooie droge plaats, waar we zelf koffie en thee mogen zetten en schenken. Het is dan al in de middag en het is behoorlijk nat geworden. Gelukkig droogt alles weer wat en komt halverwege de middag de zon er weer door. 

Dag 5 Beilen

In het gebouw van de GKV,  De Ark in Beilen, staat vanmorgen de koffie al vroeg klaar. Wandelaars worden buiten weer gecheckt met de app. In de knusse ruimte zoeken mensen hun wandelmaatje om samen op pad te gaan. Anderen komen in groepjes aan. Zij wandelen met familie of vrienden.
De dag is winderig, maar op een paar druppels na, blijft het droog.
De route loopt door Makkum, waar een pauzepost is bij de molen. De molenaar verkoopt niet alleen meel, maar hij heeft er voor de wandelaars heerlijke cake en koek van gebakken. Dat gaat er zeker in op deze gastvrije plaats. Daarnaast leent de molen zich natuurlijk voor vele mooie plaatjes. De lege vlaggenmast leent zich uitstekend voor onze mooie Afrikaloop vlag.
De laatste pauzeplaats is in Klatering in het Mummelhuus. Een prachtig buurthuis, welke voor deze gelegenheid speciaal geopend is. De houkachel brandt, maar ook op het terrasje buiten is het prima vertoeven.

De lokale supermarkt sponsort een grote hoeveelheid “cup a soup” en koeken, zodat we voor de laatste twee dagen weer genoeg hebben. Bij de finish worden de eerste blaren behandelt door de EHBO. 

Dag 4 Uffelte

Herberg de Roskamp in Uffelte is vandaag start en finish. Van hieruit vertrekken de verschillende routes en het is tevens een rustpunt voor sommige routes.  De hele dag is het hier een gezelligheid met komen en gaan van mensen. Het is sfeervol aangekleed met lampen van omgekeerde soepkommen of vorken en lepels. Versnaperingen staan de hele dag klaar voor de wandelaars en medewerkers.
De route gaat door de bosrijke omgeving langs Wittelte. Daar is een prachtige boerderij van de familie Oosterhuis, met een “melktap”. Iedereen kan daar zelf melk kopen bij een tap. De glazen flessen, kun je zelf vullen. Een prachtig concept en zeer milieu vriendelijk.
De wandelaars nemen de tijd voor een pauze met wat drinken erbij. Medewerkers zijn op elke post bezig om iedereen te bedienen. Ondertussen is de boerin heel druk met een koe, die net gekalfd heeft. Het valt nog niet mee voor de koe. Ook het kalf doet er lang over om te staan.

In de oude Clemenskerk van Havelte (1200), is de volgende pauzepost. Ook daar kunnen de wandelaars tot rust komen en ontstaan er leuke gesprekken over en weer.
Tot onze grote verrassing komt Els wandelen. Zij zou komen op zaterdag voor de 15e loop, maar moest plotseling aan haar oog geopereerd worden. Els mag vandaag weer kleine stukjes mee!

We zien dankbaar terug op een fijne wandeldag en zijn alweer over de helft.

Dag 3 Ruinerwold

In een prachtig opkomende zon over de velden, starten de wandelaars vanaf een bijgebouw van de oude Bartholomeuskerk uit 1200, in Blijdenstein, Ruinerwold. Eerst krijgt ieder een bakje koffie, alvorens op pad te gaan. RTV Drenthe is aanwezig voor een interview, waarna spontaan iemand zich nog meldt om mee te lopen.
De route loopt door de prachtige omgeving naar de familie Zandstra, waar de wandelaars in hun schuur mogen rusten en koffie drinken. De boeren zijn keihard aan het werk om de bieten en het mais binnen te halen. Grote machines gaan over het land en trekkers met aanhangers rijden af en aan om de opbrengst veilig te stellen.
Daar waar veel bomen nog behoorlijk groen blijven, zijn er ook die al prachtig oranje kleuren.
In het dorpshuis “Barg’n” in Berghuizen kunnen de wandelaars lekkere versnaperingen kopen, alvorens ze weer de terug wandelen. 

Dag 2, de Wijk

Vandaag starten we in het mooie plaatsje de Wijk, bekend van het ooievaarsstation “de Lokkerij”, welke in de wintermaanden gesloten is. Daarnaast is er een prachtige molen in de dorpskern.
Het dorpshuis “de Havezate” is de hele dag gastvrij voor de wandelaars en de medewerkers.
Een leuk aantal dagjesmensen, meldt zich spontaan aan voor de prachtige route van vandaag.
Onderweg heeft de familie Luten in Staphorst, de boerenschuur de hele dag open voor iedereen, om daar even uit te kunnen blazen met een kopje koffie en een plak koek.
De wandelaars zijn enthousiast over de mooie routes langs prachtige monumenten, zoals “de Wieker Meule” en “de Havixhorst”,  en genieten van de dag, die zo snel alweer voorbij glijdt.
Bij de finish zijn er nog verschillende gesprekjes over de belevenissen van de dag, alvorens ieder weer huiswaarts keert. 

Dag 1, start van de 16e editie in Hoogeveen

Vanmorgen start de Afrikaloop bij YuMe Hoogeveen. “Ballonnen Hoogeveen” heeft weer mooie kleurige ballonnen bij de start neergezet.
De start kan gelukkig weer gezamenlijk, vanwege de versoepelde Covid-19 regels.
Nadat ieder zijn corona toegangsbewijs laat zien volgens de regels van het RIVM, verloopt alles prima en staat een bakje koffie of thee klaar.
Wandelaars vertrekken na een openingspraatje van Gerja Kroezen, medewerker van de AMS. De tocht gaat ook dit jaar nog niet van dorp naar dorp, maar de start en finish is in Hoogeveen vandaag.
We lopen een nieuwe route dit jaar. Onderweg zijn mooie pauzeposten, waar ook weer in groepjes uitgerust kan worden.
Wandelaars zijn tevreden en vinden het leuk om elkaar opnieuw te ontmoeten. Oude en nieuwe contacten worden gelegd. Het elkaar begroeten kan hartelijk en ieder is dankbaar dat deze Afrikaloop ook gewoon door kan gaan. De pers is aanwezig om de wandelaars mee uit te zwaaien.  
We zien dankbaar terug op een prachtige wandeldag. Onze kinderen in Afrika leven heel erg mee via de groepsapp en beseffen hoe belangrijk dit is voor hun toekomst.
Morgen starten we in de Wijk.

INFORMATIE AFRIKALOOP 2021

Van 16 tot en met 22 oktober 2021, de herfstvakantie van het Noorden, kunt u één of meerdere dagen wandelen door de prachtige provincie Drenthe. Er is keuze uit vier afstanden, namelijk 10, 15, 25 en 35 kilometer per dag.

U kunt zelf uw wandelprogramma samenstellen. We starten in Hoogeveen en vervolgens passeren we onderstaande dorpen via de verschillende etappes: 

Dag 1 – zaterdag 16 oktober: Hoogeveen

             startlocatie: Yume Hotel Hoogeveen, Mathijsenstraat 1, Hoogeveen

Dag 2 – zondag 17 oktober: De Wijk

             startlocatie: Ontmoetingscentrum de Havezate, Dorpsstraat 78, De Wijk

Dag 3 – maandag 18 oktober: Ruinerwold

             startlocatie: Hervormde gemeente Ruinerwold, Blijdenstein 3, Ruinerwold

Dag 4 – dinsdag 19 oktober: Uffelte

             startlocatie: Herberg De Roskam, Dorpsstraat 27, Uffelte

Dag 5 – woensdag 20 oktober: Beilen

             startlocatie: GKV De Ark, Acacialaan 2, Beilen

Dag 6 – donderdag 21 oktober: Pesse

             startlocatie: Ontmoetingskerk Pesse, Hoogeveenseweg 22, Pesse

Dag 7 – vrijdag 22 oktober: Echten

             startlocatie: ‘t Huus met de Belle, Zuidwolderweg 2A, Echten

De starttijd is van 08.30 – 9.00 uur. De 10-km wandelaars kunnen tussen 10.30 en 11.30 uur starten. Finish is uiterlijk om 17.00 uur.

Ons evenement is aangepast aan de onderstaande nieuwe maatregelen van de overheid: Regels voor bezoek aan een evenement of festival: U hoeft geen 1,5 meter afstand te houden. Alle bezoekers vanaf 13 jaar aan een evenement moeten verplicht een coronatoegangsbewijs laten zien. Vanaf 14 jaar wordt het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs gecontroleerd.

Dat betekent dat ook onze organisatie bij de ingang deze controle moet uitvoeren. Wij hopen op uw begrip en medewerking.

 

INSCHRIJFGELD

De kosten voor onze wandeltocht zijn wat hoger dan bij een reguliere wandeltocht, omdat bij ons de opbrengst volledig ten goede komt aan onze projecten in Kenia en Oeganda. De kosten voor de wandeltocht bedragen € 20,-. 

Bij vragen over de Afrikaloop kunt u bellen met Krista Schutte (06) 22 52 10 30 of mailen naar: afrikaloop@andreasmanna.org.

We zijn ook te vinden op Facebook: www.facebook.nl/afrikaloop.

Wilt u alvast een impressie krijgen wat de Afrikaloop is en wie wij zijn? Kijk dan eens op onze website naar de Afrikaloop van voorgaande jaren.

We hopen u in oktober te ontmoeten!

 

SPONSOREN

Plaatsing van webadressen betekent niet dat de Andreas Manna Stichting het eens is met de inhoud van de websites van onze sponsoren. De sponsor blijft zelf verantwoordelijk voor de inhoud van zijn website

Sponsoren Hoogeveen 

Kreeft Betonrenovatie en -injecteertechnieken
A.G. Bellstraat 11, Hoogeveen
https://www.kreeft.nl

Super Mail Service
Galvanistraat 6, Hoogeveen
www.supermailservice.nl

De Zorgerije
Industrieweg 39, Hoogeveen
www.dezorgerije.nl 

Edelsmederij ’t Ringetje
Van Echtenstraat 23, Hoogeveen
www.hetringetje.nl

Auto Ruyne B.V.
Parmentierstraat 3, Hoogeveen
www.toyota-hoogeveen.nl

Koops Koffie
Plesmanstraat 43, Hoogeveen
www.koopskoffie.nl

Briluniek Ronald Zuidema
Hoofdstraat 133, Hoogeveen
www.briluniek.nl

Tegels en Sanitair Hoogeveen
Stephensonstraat 12, Hoogeveen
www.tegelsensanitairhoogeveen.nl 

Sponsoren in de omliggende dorpen

Buro HL
Wilhelminastraat 18a, Emmen
www.burohl.nl

Hofman Groente en Fruit
Kerkhoflaan 3, Emmen
hofmanemmen.nl

Juwelier A. Kremer
Notaris Oostingstraat 8
www.juwelierkremer.nl

Evenementenkalender
Apr'24
Deurcollecte Hoogeveen In de week van maandag 29 april t/m zaterdag 4 mei is de jaarlijkse deurcollecte in de gemeente Hoogeveen.