Afrikaloop 2013

banner
banner

Afrikaloop 2013

 

De coördinatoren voor 2013 zijn: Gerja EvertsHetty WesselingKrista Schutte en Mariëtte Prins.

De PR medewerker voor de AMS: Ineke Prins

Formulieren:

Inschrijfformulier

Informatie Afrikaloop 2013

Overzicht prijzen Afrikaloop 2013

Veel gestelde vragen

Startadressen en starttijden 2013

Sponsorlijst


Opbrengst Afrikaloop

De eindopbrengst van de Afrikaloop is:

Mocht u nog een bijdrage willen leveren aan de Afrikaloop 2013, dan kunt u dit nog doen. U kunt uw bijdrage storten op 1244.36.331 o.v.v. gift Afrikaloop 2013.

 

Dag 7 Meppel – Hoogeveen: de finish!

Alweer de laatste dag van de Afrikaloop vandaag. De route gaat via Rogat, Koekange naar Hoogeveen. De week is omgevlogen. Vandaag is het bewolkt en er valt even een bui. Klaas de Weerbaas is hier wel tevreden mee, want hij had voor deze week een bui voorspeld. Dit is dan ook de enige bui en de pret is er niet minder om. Even moeten de regenjassen uit de rugzak en de paraplu op, maar dit is gelukkig van korte duur.

Op de laatste pauzepost bij “Boszicht” gaan de kroketjes en patatjes goed naar binnen. De wandelaars komen de Hoofdstraat in Hoogeveen binnen en verzamelen zich daar voor de “Koffiepot”.

De Hoogeveense trommelslager gaat voorop in de ereronde over de Hoofdstraat. De wandelaars hebben nog energie over om luid zingend duidelijk te maken dat zij deze tocht lopen voor Afrika. De pas zit er goed in en de persfotograven hebben moeite om de stoet bij te houden.

In “het Reathuys” worden we opgevangen door Henk. Hij rijkt elke weekwandelaar een Drentse kei uit en weet van iedereen een leuke anekdote te vertellen van de afgelopen week. Ria krijgt zelfs haar achtste kei uitgereikt!

En dan is het grote moment daar: de bekendmaking van de opbrengst. De stand staat nu op € 21.500,- ! De praktijk leert dat er nog wel wat bij gaat komen in de komende weken.

Een groot gejuich en applaus gaat op voor de wandelaars, de sponsors en de organisatie. De wandelaars, bij monde van Els en Ria, zetten op hun beurt de organisatie in het zonnetje met een mooie bos bloemen!

Voordat er afscheid wordt genomen, wordt er nog de gebruikelijke groepsfoto gemaakt en dan gaat ieder zijns weegs. De een keert naar Dedemsvaart terug, de ander naar Zeeland en Brabant. Ieder met een fijne herinnering, bewarend in het hart.

 

Dag 6 Zwartsluis – Meppel

Een zonovergoten dag vandaag geeft de wandelaar moed, zelfs de frisse wind is aangenaam voor hen de lopen. Voor de crew is het nog wel eens even koud in de schaduw, maar dat wordt opgelost door met elkaar maar even zingend een dansje te doen. Begeleid op een muziekje uit de autoradio. Zelfs de postbezorger komt nieuwsgierig, maar zeer geïnteresseerd even kijken wat er toch aan de hand is in dit normaal zo stille landschap. Hij krijgt uitleg over de Afrikaloop en over het goede doel erachter. Spontaan melden zich nog wandelaars aan, die nog me willen lopen.

Een van de wandelaars vandaag vertelt dat hij al over de 4000 km heeft gelopen, maar dat hij bij deze loop voor de pauze gaat. Dat is zo gezellig en ze worden overal verwend met koffie, soep en cake. De boerenschuren zijn gezellig gemaakt en er is ook een pauzepost in het centrum van Meppel. 

Bij de Muggebeet. Daar wordt het terras grotendeels door de AMS ingenomen, onder de oude kerktoren.

In de jeugdsoos van Staphorst worden de wandelaars opgevangen. Daar is een ploeg vrijwilligers pannenkoeken aan het bakken voor het pannenkoeken buffet van vanavond. Daarna is er een gezellige avond, want het is alweer de laatste avond van deze wandelweek.

 

Dag 5 Zwolle – Zwartsluis

Het is heerlijk wandelweer vandaag, zon en wolken wisselen elkaar af. De EHBO’er heeft een rustige dag, de blaren laten het afweten. 

De route is volgens de wan-delaars ook deze dag prachtig. Ze lopen vanuit Zwolle, door het bos naar de eerste pauzepost in een gezellige boerenschuur. De volgende etappe loopt over een mooie dijk naar Hasselt. Daar krijgen we een pauzepost met koffie en koek, in de prachtige oude raadskamer van het oude historische stadhuis. 

De tocht gaat door het mooie havenplaatsje Genemuiden. De medewerkers hebben geregeld dat de wandelaars vandaag gratis met de pont over het water gebracht worden.

De laatste etappe gaat naar Zwartsluis, onderweg komt er nog even wat water uit de lucht, maar voordat er een jas aan is, is de kraan ook weer dicht.
Iedereen krijgt een warm welkom met koffie, thee en een gezamenlijke heerlijke maaltijd.

Iedereen kruipt rond de laptop en iPad om ondertussen naar de live uitzending te luisteren van RTV Drenthe, waar onze PR medewerker Ineke een interview geeft. 

 

Dag 4 Heino – Zwolle

Vandaag worden de wandelaars en de vrijwilligers gevolgd van start tot finish door een journaliste van “One World”. Ze interviewt, terwijl ze meeloopt en raakt gaandeweg enthousiaster voor de Afrikaloop. We worden ook begeleid door de stralende herfstzon, die de oranje gloed van de bomen opfrist. Onderweg gaan de truien uit en worden de pijpen van de broeken geritst. Mens en natuur genieten van de heerlijke warmte die ervan uitgaat.

Wandelaars blijven vandaag niet al te lang zitten bij de pauzeposten, omdat ze er dan bijna niet meer weg kunnen komen, eenmaal genesteld in het zonnetje.

Regelmatig krijgen we het idee dat we op een echte Afrikaanse safari zijn.

Overal is de verzorging weer prima geregeld en worden we gastvrij ontvangen door de bewoners.

Wandelaars wisselen elkaar af en lopen af en toe alleen of samen. De route loopt door het bos en langs het water.

Het eindpunt is Zwolle en de helft zit er na vandaag al weer op en het volgende traject brengt ons al weer dichter bij huis.  

 

Dag 3 Ommen – Heino

Vandaag verloopt de wandeltocht door de schitterende bossen naar Heino, Nieuwe wandelaars beginnen vol goede moed aan de prachtige tocht over de Lemelerberg.

Sommige weekwandelaars trotseren hun baren en andere laten hun voeten tapen om blaren te voorkomen. Op de Lemelerberg staat de koffie met het gebak al klaar voor ons.

De kaaswinkel bij pauzepost twee doet goede zaken. Kaas staat op tafel en als je de smaak te pakken hebt, dan wil je natuurlijk graag een stukje mee.

Bij de laatste pauzepost is een mooie sluis, waar de wandelaars overlopen en daar heeft de eigenaresse heerlijke appeltaart gebakken voor de wandelaars. Het zonnetje breekt door en we kunnen allemaal heerlijk buiten zitten.

Er komt een groepje ruiters voorbij en later vertellen de wandelaars dat ze er getuige van waren dat een aantal paarden op hol sloegen, terwijl de ruiters eraf vlogen. Gelukkig is dat allemaal goed afgelopen. Ook vandaag lukt het een enkele wandelaar om het verkeerde pad te kiezen, maar met wa mobiele hulp van de dagco komen ze toch weer op het rechte pad.

In Heino worden we gastvrij ontvangen door vrijwilligers van het Kerkhuus. Gastgezinnen halen hun gasten op en verwennen ze met een warme maaltijd en een warm huis.

 

Dag 2 Dedemsvaart – Ommen

De stemming zit er al vroeg in. Wandelaars hebben heerlijk geslapen in de gastgezinnen en vertellen hun verhalen. Ze genieten nog na van het concert van de vorige avond.De inschrijving verloopt soepel en de mensen die de korte route lopen worden met de gesponsorde busjes naar de eerste pauzepost gebracht om daar te starten. Gaandeweg breekt het zonnetje door en kleurt het landschap oranje. 

De route gaat door het Vechtdal. 

Onderweg ontmoeten wandelaars en de verzorgers elkaar bij de prachtige pauzeposten. Boerenschuren en restaurant wisselen elkaar af.

De EHBO krijgt het vandaag een beetje drukker met de blaren.

Het is genieten van de prachtige natuur en genieten van de wandelaars.

In Ommen aangekomen, in het IJspaviljoen, krijgen de wandelaars en de vrijwilligers een heerlijke overheerlijke maaltijd aangeboden, gekookt door lokale vrijwilligers. Daarna is er een rustige avond, waarin iedereen even lekker kan bijkomen en zich voorbereiden op de volgende mooie wandeldag.

 

Dag 1 Hoogeveen – Dedemsvaart: De Afrikaloop is weer gestart!

Het is al vroeg in de ochtend wanneer burgemeester Karel Loohuis de wandelaars een hart onder de riem steekt en hen veel sterkte wenst voor de komende wandelweek met de Afrikaloop. Samen met Ineke Prins en Astrid den Haan zwaait hij ze uit onder tromgeroffel met Afrikaanse djembé’s.
Sommige wandelaars lopen een dagje, of meerdere dagen mee, maar er zijn 16 die in een hele week ruim 200 kilometer gaan wandelen voor het project in Oeganda, van de Andreas Manna Stichting in Afrika.

De wandelaars die jaarlijks terugkomen en de nieuwkomers trekken vandaag samen op door het Drentse en Overijsselse landschap van Hoogeveen naar Dedemsvaart. In verschillende boerenschuren en buiten, zijn er mooie pauzeposten waar de wandelaars even lekker uit kunnen rusten.

Er is verzorging met koffie, soep en fruit. De stemming zit er goed in! Het lukt zelfs twee dames om te verdwalen onderweg, wat weer grote hilariteit geeft onder de rest. Berend ontfermt zich over hen, zodat verdwalen geen optie meer is.

De opvang in Dedemsvaart is hartelijk, de gastgezinnen vangen de weekwandelaars op voor een warme maaltijd, douche en een lekker bed.

’s Avonds is er een mooi avondprogramma met Elly en Rikkert in Hardenberg. Zij treden speciaal op voor onze Stichting en zetten een warme sfeer neer.

 

Inschrijving en startadressen

Na zaterdag 12 oktober is het om organisatorische redenen niet meer mogelijk om u (online) in te schrijven. Uiteraard kunt u nog gewoon met de Afrikaloop mee wandelen. Wij verzoeken u zich bij de start te melden en u daar ter plekke in te schrijven. Er is elke dag voor iedereen een plaatsje om mee te wandelen, dus meldt u zich gerust bij de start. 

Hieronder vindt u de adressen in de zeven startplaatsten:

Hoogeveen – Het Raadhuis, Raadhuisplein 1, 7901 BP, Hoogeveen

Dedemsvaart – Kerkelijk Centrum de Fontein, Hoofdvaart 5, 7701 JE, Dedemsvaart

Ommen – Paviljoen “De IJskelder”, Het Laar 3a, 7731 AV, Ommen

Heino – ’t Kerkhuus, Canadastraat 2, 8141 AC, Heino

Zwolle – WRZV hallen, Buitengasthuisstraat 8, 8041 AB, Zwolle

Zwartsluis – Gereformeerde kerk De Poort, Het Singel 16, 8064 DJ, Zwartsluis

Meppel – De Muggebeet, Kerkplein 19-20, 7941 BG, Meppel

In iedere plaats (behalve in Meppel) kunt u uw auto parkeren op de parkeerplaats naast het gebouw van de start van de dagtocht. In Meppel kunt u gratis parkeren bij het NS station en te voet naar de stad lopen, naar de startplaats in de Muggebeet.

 

Starttijden

Zaterdag 19 oktober

35 en 28 km – 8.30 uur (i.v.m. gezamenlijke start).

20 km – 9.15 uur (u bent van harte welkom op de feestelijke gezamenlijke start om 8.30 uur)

Zondag 20 oktober t/m donderdag 24 oktober

35 km – 8.30 uur

28 km – 8.30 – 9.15 uur

20 km – 9.15 uur

Vrijdag 25 oktober

35 en 28 km – 8.30 uur (ivm gezamenlijke binnenkomst in Hoogeveen)

20 km – 9.15 uur

 

Afrikaloop 2013

Ook dit jaar organiseren we weer een Afrikaloop. Van 19 t/m 25 oktober 2013 wandelen we wederom door mooi Drenthe en Overijssel.

Net als de afgelopen zeven jaar kunt u één of meerdere dagen wandelen. U kunt zelf uw wandelprogramma samenstellen. We starten ook dit jaar in Hoogeveen, waar we na zeven dagen vervolgens weer finishen. We doen ondertussen de volgende dorpen aan via onderstaande etappes:

Dag 1 – zaterdag 19 oktober : Hoogeveen – Dedemsvaart

Dag 2 – zondag 20 oktober : Dedemsvaart – Ommen

Dag 3 – maandag 21 oktober : Ommen – Heino

Dag 4 – dinsdag 22 oktober : Heino – Zwolle

Dag 5 – woensdag 23 oktober : Zwolle – Zwartsluis

Dag 6 – donderdag 24 oktober : Zwartsluis – Meppel

Dag 7 – vrijdag 25 oktober : Meppel – Hoogeveen

Tegen een geringe vergoeding kunnen wij een slaapplaats voor u regelen bij een gastgezin in het dorp waar we die dag finishen. Deze overnachting is inclusief diner, ontbijt en lunchpakket voor de wandeling van de volgende dag. Mocht u niet willen overnachten dan kunnen wij u aan het begin van de dag tegen een geringe vergoeding ophalen bij de finish (lift heen) of aan het eind van de dag terugbrengen naar de start (lift terug).

Tijdens de Afrikaloop kunt u zich op de ochtend zelf bij de start ook nog inschrijven voor een dagje wandelen en eventueel een lift terug. U bent van harte welkom!

Bij vragen over de afrikaloop kunt u bellen met Krista Schutte (0528) 279206, of emailen naar:

afrikaloop@andreasmanna.org.

Wij zijn ook te vinden op Facebook:
www.facebook.nl/afrikaloop.

Wij hopen u te mogen ontmoeten in oktober!

Routes

Onze vaste wandelaars hebben afgelopen maand verschillende routes nagelopen, om er zo zeker van te zijn dat de wandelroutes nog steeds mooi en begaanbaar zijn. Hieronder ziet u enkele impressies de etappes Dedemsvaart – Ommen en Ommen – Heino.

 

Links naar artikelen

Een leuk artikel in My World en op NuHeino.nl.
En een artikel op RTV Drenthe.

Sponsoren

Plaatsing van webadressen betekent niet dat de Andreas Manna Stichting het eens is met de inhoud van de websites van onze sponsoren. De sponsor blijft zelf verantwoordelijk voor de inhoud van zijn website.

Juwelier Groeneveld
www.juweliergroeneveld.nl

Kreeft betonrenovatie en injectietechnieken
www.kreeft.nl

Tapijt- en slaap Toko
www.tokohoogeveen.nl

De Hypotheker
www.hypotheker.nl/Hoogeveen

Edelsmederij ’t Ringetje
www.hetringetje.nl

Van Steen, Pronk & Zoer advocaten
www.vspz.nl

DGO Express B.V.
www.dgoexpress.nl

Beter Bed Hoogeveen                                     
www.beterbed.nl

Taska Lederwaren
www.taskalederwaren.nl   

Patent Woman
www.patentwoman.nl

Hubo Harke
hoogeveen.hubo.nl

Autobedrijf Klok&Smit BV
www.kloksmit.nl

HGV Verpakkingen
www.hgv.nl

Hanze luchttechniek B.V.
www.hanze-luchttechniek.nl

Bakker Bart Hoogeveen
www.bakkerbart.nl

Super Mail Service

Gree’s Feestwinkel
www.greesfeestwinkel.nl

Koops koffieservice
koopskoffie.nl

 

Emmen

Juwelier A. Kremer
www.juwelierkremer.nl

Markander
www.markander.com  

 

De bussen die de hele week meerijden worden gesponsord door:

Autoschade en -herstelbedrijf Van Eeks
www.vaneeks.nl

Connexxion
www.connexxion.nl

Autobedrijf Misker
www.misker.nl

 

Evenementenkalender
Apr'24
Deurcollecte Hoogeveen In de week van maandag 29 april t/m zaterdag 4 mei is de jaarlijkse deurcollecte in de gemeente Hoogeveen.