Afrikaloop 2009

banner
banner

Afrikaloop 2009

De coördinatoren voor 2009 zijn: Krista Schutte, Astrid den HaanHetty Wesseling

De PR medewerker voor de AMS: Ineke Prins


Formulieren:

Inschrijfformulier

Sponsorlijst

Veelgestelde vragen

Lijst met afstanden

Maten T-shirts

Overzicht prijzen

Wandelroute naar station 2009

Startplaatsen

Foto’s bestellen

Er zijn op bepaalde plaatsen door een fotograaf foto’s gemaakt van de wandelaars. Speciaal voor de Afrikaloop geeft de fotograaf 50 % van de opbrengst aan de AMS Zie http://www.oypo.nl/rwj-publishing Ook bij de finish maakt hij nieuwe foto’s.

Meer foto’s

Eén van de weekwandelaars, Berend heeft, een mooi fotoalbum gemaakt van de Afrikaloop.

Verslag Afrikaloop 2009

( voor ervaringen van wandelaars zie op de website van de Bonnettes)

De laatse dag: terug naar Hoogeveen opbrengst ruim € 37.000,- !

Een schitterende dag wat het weer betreft! Dat hebben we nodig, want de voorgaande jaren regende het nog wel eens op de laatste dag. Na de start bij de kerk en bij McDonalds in Hardenberg lopen de wandelaars via de fam. Benjamins in Rheezerveen, naar de familie Leyrik in Slagharen. Beiden hebben hun schuur opengesteld om alle wandelaars te kunnen voorzien van hun natje en droogje.

Jan merkt vandaag nog even op: “Elk gastgezin, waar we sliepen in de dorpen, was geweldig. Niet één uitgezonderd!” En dat mag gezegd worden, want velen hebben hun huis opengesteld om de wandelaars onderdak te geven. Bedankt gastgezinnen!

In de Stentor staat een mooi artikel met foto. Iedereen geniet van de aandacht die de pers voor de Afrikaloop heeft. De laatste stop is in Kerkenveld bij “Café ’t Barregie”, daar krijgen we koffie en de patatjes gaan er heel lekker in. Nog 6 kilometer te gaan voor de eindstreep. De crew krijgt het druk en de telefoon van de dag coördinator staat bijna niet meer stil. RTV Drenthe komt filmen en de wethouder staat op tijd te wachten, evenals de pers. Als iedereen zich verzameld heeft bij het “Olde Schippershuus” voor in de Hoofdstraat van Hoogeveen, trekt de stoet over de drukke Hoofdstraat richting het eindpunt bij “Brasserie ’t Raethuys”, die traditioneel broodjes en koffie sponsort. De Tambour van Hoogeveen loopt voorop en trommelt de stoet vooruit. Enkele weekwandelaars rennen eerst naar het gemeentehuis om daar op het bordes het werkelijke eindpunt van de Afrikaloop te beleven.

Wethouder van der Zwaag deelt 26 Drentse keien uit aan alle weekwandelaars die de eindstreep gehaald hebben. Helaas waren er twee afgevallen. Het belangrijkste nieuws wordt onder luid applaus medegedeeld. De Afrikaloop heeft tot op dit moment ruim € 37.000,- opgeleverd en er komen nog steeds sponsorbedragen binnen! Iedereen die hier aan meegewerkt heeft bedankt!!

Het afscheid valt moeilijk. Het was een gezellige, geslaagde week, waarop we tevreden kunnen terugzien. De wandelaars waren top! De medewerkers ook! Er worden nog wat groepsfoto’s gemaakt van alle weekwandelaars en vrijwilligers en dan gaat ieder zijns weegs. Er zijn nu al 5 die zich weer opgegeven hebben voor het volgende jaar.

Dag 6 van Coevorden naar Hardenberg

We vertrekken in Coevorden in de stromende regen. Gelukkig wordt het na de eerste pauzeplaats bij de familie Hulsman droog en kunnen we bij hen in de schuur even droog een kopje koffie drinken met een heerlijk broodje, gesponsord door bakker Bart. Als iedereen vertrekt, missen we een paar verdwaalde wandelaars. Ze worden opgepikt met de bezemwagen en vervolgen ook de route. Onderweg kopen we bij bakker Statman in Anen lekkere vechtdalbollen voor de volgende pauzeplaats bij de familie Hulter. Zij hebben de deel ter beschikking gesteld voor de Afrikaloop en de stoeltjes staan al klaar. Voor één wandelaar is dat heerlijke vechtdalbrood het hoogtepunt van de dag! De route gaat vandaag vrij veel over asfalt. Sommige wandelaars houden hier niet zo van, maar het valt ze toch dik mee. In Gramsbergen heeft Café Restaurant Bolte zijn deuren geopend voor de wandelaars van de lange route. Het is een prachtig dorpje, waar de zon voorzichtig door de wolken piept. In Hardenberg wordt een groepje dagwandelaars door hun collega opgewacht met een echte “gouden” medaille voor de grote prestatie, die ze leverden.

Opnieuw staat er een heerlijk maal klaar, gekookt door veel lokale vrijwilligers. De pers is aanwezig, er worden foto’s gemaakt en interviews gehouden. Van de gemeente Hardenberg komt een afgezant, die namens het gemeentebestuur een praatje houdt en zijn waardering uitspreekt voor het werk van de AMS in Afrika en voor de wandelaars die door hun wandeling de AMS weer sponsoren.

Na de maaltijd is er een gezellige, laatste avond met alle weekwandelaars en een paar dagwandelaars, die de laatste twee dagen meelopen. In een grote kring worden de vrijwilligers voorgesteld en zij leggen hun motivatie en hun taak binnen de organisatie uit. Daarna zijn de wandelaars aan de beurt. Bas vertelt hoe hij mensen gemotiveerd heeft om (veel) sponsorgeld te geven. Irja vertelt dat ze via Bas van de Afrikaloop heeft gehoord, toe ze een flyer van hem kreeg. De “barbies” leggen uit dat zij via een flyer hebben gehoord van de Afrikaloop en zij vertellen over hun eerste ervaringen: “Perfect en ontzettend naar de zin gehad! Jullie zijn nog niet van ons af.” ook hebben ze nog wat mooie en gekke belevenissen meegemaakt. Over boer en vissers en vrouwen zoeken:-)

Jan en Lennie hebben de de Afrikaloop via internet gevonden en zo komen ze hier terecht. Hun beleving: “Grandioos! Altijd aanspraak, iedereen hartelijk, en ontzettend leuk.” Emmy heeft ook via een flyer van de Afrikaloop gehoord. Ze schrok eerst een beetje van de christelijke achtergrond, maar dat viel allemaal reuze mee. Ze was nog nooit in Drenthe geweest. “Ik wil terugkomen, omdat het heel gezellig en ontspannen is, een hele mooie tocht, prima georganiseerd! En de sponsoring spreekt me ook aan. Door zelf een leuke vakantie te hebben ook nog een goed doel dienen.”

De twee dagwandelaars zijn vriendinnen. Ze hebben zo gezellig lopen te kletsen dat ze verdwaalden en door de bezemwagen opgehaald zijn.

Wim, Grietje, Els en Ria krijgen een presentje als dank voor hun hulp bij het uitzetten van de routes.

“De Bonnettes” hebben een lied gemaakt over de Afrikaloop. Deze is geprint, zodat iedereen uit volle borst mee kan zingen. Mensen, dat klinkt zo mooi! Berend vertelt dat hij heel veel plezier heeft gehad. Hij kwam voor de vakantie en als hij volgend jaar weer vrij kan krijgen, is hij opnieuw van de partij. Het wandelen was leuk en het kamp Westerbork maakte indruk.

Tot slot zingen we voor de jarige “Abraham” en drinken we fris en eten we nootjes, gesponsord door Albert Heijn.

Dag 5 van Schoonoord naar Coevorden

Opnieuw een dag met een gure wind, dat maakt dat het behoorlijk fris aanvoelt. Echter de wandelaars beginnen goedsmoeds hun Afrikawandeling. Vandaag gaat de route via Zweeloo, Oosterhesselen, Wachtum en Dalen naar Coevorden.

Onderweg gaan verschillende gelegenheden speciaal voor ons open en zij vangen de wandelaars op met koffie of een warm onderdak. In Zweeloo doen we “Tante Zweel” aan en bij ’t Tolhoes mogen we een boerenschuur gebruiken. Dorpshuis “de Kom” in Dalen verwelkomt ons hartelijk, alsook d’Aole bakkerij. Uiteindelijk eindigt de reis van vandaag in Coevorden. De wandelaars zijn lovend over de routes. Ze lopen met plezier en maken ook plezier onderweg. Ze zien veel mooie dingen onderweg. De natuur is vandaag ook weer geweldig mooi! Het zonnetje breekt door tegen de middag.

Eén van de wandelaars stuurt een kaartje naar een vrijwillige medewerker, waarop staat: “Wat je bent bewijst wat je kunt, wat je ermee doet bewijst wie je bent”. En zo is het!

Petje af voor alle vrijwillige medewerkers, maar vooral voor al die mensen die wandelen en daarmee onze kinderen in Afrika steunen!

Vanavond is er geen programma en kunnen de wandelaars in hun gastgezinnen even een avondje bijtrekken. Sommigen stellen het op prijs, om heerlijk met een boek vroeg op bed te kruipen, anderen vinden het jammer. Afijn, morgen weer met frisse moed verder. Nog twee dagen voor de finish!

Dag 4 van Assen naar Schoonoord

Er staat een straffe wind vandaag, maar de wandelaars laten zich daar niet door weerhouden. 76 enthousiastelingen lopen de mooie route van vandaag. Er is ook een grote jeugdgroep onder hen uit de CGK Onstwedde. Nadat we afscheid nemen van de geweldige vrijwillige medewerkers in Assen, doen we eerst Herberg Diana Heide in Amen aan.Een heerlijke plaats om even te schuilen voor de koude wind en te genieten van de kersverse koffie, die we daar krijgen. De prachtige route vervolgt naar het pannenkoekenrestaurant “de Strohoed”bij Elp. Tot ieders grote verrassing staat daar vandaag “Afrikaloop soep” op het menu! De route splits zich daar. De wandelaars van de 35 km gaan via het oude Drentse Museumdorp Orvelte. Café Warmolds heet daar de 6 wandelaars welkom.

Het zonnetje is er volop bij gaan schijnen en dat geeft prachtige herfsttaferelen in het mooie landschap. De normale route loopt ook door het Orvelterveld en daar mogen de wandelaars pauzeren in de Friezenstal “t Grupje”. De jeugd gaat op elke pauzeplek een gezellig potje kaarten. De eerste wandelaars die in Schoonoord binnenkomen, zijn van de Afrikaloop werkgroep in Schoonoord. Na een warme douche begint daar voor hen de gezellige drukte. Er is een geweldig stamppotbuffet georganiseerd! De jeugdgroep komt als laatste, deels hard hollend en deels kruipend over de streep. Voor hen een speciaal applaus! Tijdens de maaltijd overhandigt een vertegenwoordiger uit Schoonoord een geweldig sponsorbedrag van € 3300,- !! Super Schoonoord, bedankt!

Tijdens de maaltijd komen de verhalen van de dag weer los. Wat vooral grote indruk heeft gemaakt is het herinneringskamp van Westerbork. Daar zijn de wandelaars overgekomen. Eén van de oudere wandelaars vertelt over haar vroegste herinnering uit de oorlog. Een andere wandelaar vertelt over haar ervaring: “Er is hier aan het einde van de route een cultuurobject, een groot nest wat aan een touw hangt. Ik ben erin gekropen en er heerlijk rustig gaan zitten. Door het ronde gat zag ik een schilderij van mooie kleuren tegen de hemel. Het wisselde steeds door de wind, prachtig. Na ongeveer 20 minuten kwam de eerste wandelaar. Ze stonden het bord te lezen en kwamen het pad op. Ik kon hen wel zien, maar zij zagen mij niet. Ik dacht, ik zal mezelf laten horen, anders schrikt hij zo. Hij schrok toch, maar moest vreselijk lachen. Ik ben nog een poosje blijven zitten en genieten van de stilte. Totdat er meer mensen kwamen en de stilte wegebde. Ik kon er niet uit, zoals ik erin gekomen was en zo liet ik me eruit vallen. Dat liep goed af. Het was een hele bijzondere ervaring. Ik voelde me even net zoals een vogeltje”.

Dick Lemair geeft ’s avonds djembé workshops aan de liefhebbers. Dat is een gezellige boel. We leren veel van hem! Florence heeft lekkere Afrikaanse hapjes gemaakt en verkoopt deze. Alette Wittenberg maakt zelf sieraden en geeft een workshop. Het wordt druk bezocht en veel dames gaan met een prachtige ketting of oorbellen naar huis. Een mooie herinnering aan deze geslaagde Afrika avond in Schoonoord.

Dag 3 van Oosterwolde naar Assen

Opgewekt verschijnen de wandelaars vanmorgen aan de start bij de Hooge Esch kerk in Oosterwolde. De wandelaars hebben zin in de prachtige route door het Fochteloerveen. Iemand zei: “Het lijkt wel een safaripark, je verwacht elk moment een giraffe in het landschap.” Het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten heeft zijn kantoor opengesteld voor de wandelaars, evenals het kantoor van het Staatsbosbeheer. Het zijn mooie plaatsen voor rust en voor een kopje koffie of soep. Enkele medewerkers worden gehinderd door allerlei wegversperringen en vinden iedereen pas bij de tweede pauzeplaats. Maar dat mag de pret niet drukken. De wandelaars hebben geen last van de wegversperringen, zij vinden hun weg door de natuur. Velen kletsen heel wat af onderweg en er ontstaan nieuwe vriendschappen. Anderen lopen liever alleen, om te genieten van de rust en de vogels. Er is een lange route van 40 kilometer en 6 wandelaars wagen zich hieraan. Speciaal voor hen sponsort Restaurant “Jagershof” een kop koffie of thee. Dat doet café “Huis ter Heide” ook.

In Assen komt wethouder Jaap Kuin zijn belofte van vorig jaar na. Hij wacht de eerste wandelaars aan de stadgrens van Assen op en brengt hen naar de Kandelaar in het centrum van de stad. Daar hebben lokale vrijwilligers een groot aantal pannen eten gekookt en dat gaat er goed in, na een dag buiten. De wandelaars gaan in de gastgezinnen douchen en de vrijwilligers bereiden de avond voor. Er is een prachtconcert van Rikkert met Tangarine. Rikkert zet een cabaret neer van grappen en grollen met een serieuze ondertoon. Tangarine verrast ons met supermooie stemmen en muziekinstrumenten. Een groep jongelui, die met hart en ziel staat te zingen en muziek te maken. Iedereen zou dat eens moeten horen! De wethouder is terug om alle wandelaars toe te spreken en de vrijwilligers in het zonnetje te zetten. De stadsdichter van Assen, Egbert Hovenkamp, zet de avond in poëzie om. Hieronder zijn versie op de avond.

VELD VOL POËZIE

Wat wacht ons ?
Wat wacht op ons ?
Voeten bewegen zich
naar zitplaatsen,
zitplaatsen wachten
op zitvlakken.

De muziek houdt zich nog in,
houdt zich op in de kleedkamer.
Je ziet bekenden
je schudt handen
je knikt
je zit.

Er wordt gewandeld voor Afrika
verzameld voor Afrika
gedacht aan Afrika

Er wandelt een herder binnen
uit de eenzaamheid
naar hier
zonder tomtom
zonder tamtam
als tamboer
voor het korps
van vragen.
Verdwalend en wetend
van de Hand,
verdwalend in zonnestralen.
verdwalend en thuisgebracht
met een dikke buik,
scheve pruik,
doldwaze duik.

Woorden dansen een ballet
met de wijze en de malloot-
ze nemen ons bij de neus
en in de boot

en het golft
in ons en om ons heen,
er wordt gezegd,
er wordt hardop gezegd,
er wordt uitgesproken.

Er worden wegen bezongen,
er wordt, wat we allemaal weten, genoemd,
heuvels beklommen en weer
afgedaald om muziek
te brengen,
te laten klinken
wat muziek werd getoverd.

En ja,
dat swingt, dat zingt, dat speelt,
dat deelt, dat danst, dat stemt,
dat vervolgt, dat wijst, dat wendt,
dat keert, dat vraagt, dat daagt,
dat gaat door, dat gaat verder,
dat laat handen dansen,
monden lachen
oren spitsen,
stembanden rekken en strekken,
voeten tiptappen.

Gedachten gaan aan de wandel
en horen weerom en vooruit,
gedachten dansen op klanken mee,
houden even halt, kijken op en om
en ja, met de muziek mee
ja, met het klankenspel,
ja, met het speelplezier,
ja, met het weven van instrumentaal.

Van daar naar
maakbare lichamen en geesten,
afzakbare broeken,
maakbare smoelen,
herschrijfbare boeken,
geronde hoeken,
opblaasbare ego’s,
alles maakbaar
ongenaakbaar
maakbaar
maak maar
maak maar mee
maak maar een format
een idee
kom er maar mee
kom tevoorschijn.

En ja,
de liefde
spreekt een woord mee,
teder en zacht,
kozend en kussend,
blozend en sussend.

(ik luister en dwaal mee
door dat land,
zie de zon en word wakker)

Laten we verder dwalen,
de wind is met ons,
de woorden klinken in ons,
de stilte is van zelf sprekend.

En daar is weer: Muziek,
samenspel bloeide aanlopend open,
snaren komen niet tot bedaren,
stemmen verstommen niet,
oren klappen niet dicht,
ogen komen niet tekort,
harmonie wordt uitgestort
en we baden erin,

opgefrist en wel vervolgen we de wandeling,
weten ons Thuis, laten we Thuis
laten weten
dat we welkom heten,
wandelend met open ogen, open hart.

(opgedragen aan Tangarine, Rikkert en Jan)

Egbert Hovenkamp II/EgBard

Dag 2 van Diever naar Oosterwolde

Vandaag starten we in Diever. De mensen van de Kruiskerk vertellen ons enthousiast dat ze zaterdag met 9 mensen elk een kilo meel aan pannenkoeken hebben gebakken! En de meel is ook nog eens gesponsord door een molenaar.

Bij de start zijn er wat regendruppels, maar de zon schijnt ook! We zien een prachtige heldere regenboog boven Diever. Iemand merkt op: “Dit is een knipoog van God, Hij denkt aan ons.” Het eerste gedeelte van de route gaat door een schitterend natuurgebied. Op zo’n stralende dag lijkt alles nog veel mooier. Bij de eerste pauzeplaats staat de koffie klaar in de schuur van dhr Urft. Het is een mooie plek met uitzicht over de velden. de route gaat langs eethuis “het Aekingerzand”. Daar is het druk, zij zijn speciaal voor de Afrikaloop eerder open gegaan. Er worden aardig wat patatjes gebakken en er is ruimschoots plaats om lekker buiten op het terrasje te zitten. De route wordt vervolgd en bij de natuurcamping van Dicker en Toos worden we onthaald met fruit. De blauwe druifjes blijven ook niet allemaal hangen en gaan er bij menig wandelaar goed in. Iedereen is zeer tevreden over de route die Wim afgelopen jaar helemaal verfraaid heeft. Er wordt nog maar weinig gewandeld over verharde paden. We komen langs de oudste klokkenstoel van Europa en zien veel prachtige dingen onderweg. In Oosterwolde staat de koffie klaar en is er een geweldige afwisselende maaltijd met salades, marcaroni en verschillende stamppotten. Het nagerecht gaat er ook goed in!

Er is een informatieavond over de AMS. Vooral de nieuwe wandelaars en gemeenteleden, kunnen horen en zien over het werk in Kenia en Ghana. De medewerkers van AMS, die er geweest zijn, vertellen over hun ervaringen. Florence is er ook bij en vertelt over het werk wat ze gaat doen, wanneer ze binnenkort in Oeganda terug is. Ze vertelt ook over het project wat ze daar gaat opzetten onder de paraplu van de AMS. We mogen terugzien op een geslaagde dag.

Start van Hoogeveen naar Diever

Om half negen geeft wethouder Bargeman onder djembé geroffel het startsein voor de vierde editie van de Afrikaloop. Maar eerst steekt de wethouder de wandelaars vanaf het bordes van het gemeentehuis in Hoogeveen een hart onder de riem. Honderden ballonnen kleuren de lucht en doen de enkele regendruppels in het niet vallen.

Meer dan 100 wandelaar meldden zich aan en 27 wandelaars lopen alle routes van de hele week mee. Vandaag gaat de tocht van Hoogeveen naar Diever, ofwel van Angola naar Liberia. Dagelijks worden de weekwandelaars vergezeld door de vele wandelaars die één dag of een paar meelopen. Direct na de start komt de zon erbij en kunnen de wandelaars genieten van het prachtige, in herfstkleuren gehulde, Drentse landschap. Tijdens elke route zijn er drie pauzeplaatsen. Bij de pauzeplaatsen worden de wandelaars ondersteund door vrijwilligers, evenals in de dorpen die tijdens de route worden aangedaan. De wandelaars, die uit het hele land afkomstig zijn, proeven van de lokale Drentse gastvrijheid met koffie of thee en soms heerlijke versgebakken cake of koek.

De eerste wandelaars zijn al op tijd in Diever, terwijl de laatsten de blaren nog laten verzorgen door de EHBO vrijwilligers bij de derde pauzeplaats.

In Diever zijn de lokale vrijwilligers de hele middag aan het pannenkoeken bakken. Er is een overheerlijk pannenkoeken buffet gemaakt met allerlei lekkernijen die erop kunnen. Een ijsbuffet is er als nagerecht!

Wethouder van Schelven spreekt ’s avonds een welkomstwoordje en daarna zetten muzikanten van Ayimbidi A Mfumu de Kruiskerk in beweging. Prachtige ritmische Afrikaanse zang en dans! Zelfs de vermoeide wandelaars kunnen niet meer op de stoel blijven zitten.

Klaas de weerbaas van RTV Drenthe loopt voor kinderen in Afrika

Klaas zegt: “Tijdens onze vakantie in Tsjechië hebben wij een echtpaar uit Nederland ontmoet. Zij vertelden ons enthousiast (onder het genot van een heerlijke maaltijd ) over de Afrikaloop, waaraan zij al meerdere keren hadden deelgenomen. Hun enthousiasme werkte aanstekelijk op mij. Ik heb inmiddels contact met de betreffende stichting gehad en mijn enthousiasme wordt met de dag groter.

Aangeraakt door actie, zet mensen in beweging!

Werknemers van Quality Coaching in Hoogeveen waren zo onder de indruk toen wij ze vertelden van de Afrikaloop en onze sponsoractie, dat ze spontaan hun portemonnee opentrokken voor onze kinderen. Onder het motto “dat is toch heel gewoon om zoiets kleins te doen voor een goed doel”, droegen velen een steentje bij. Omdat sommigen zelf ook graag wandelen, zit de kans er dik in dat u en ik ze ontmoeten tijdens de Afrikaloop.

VOORTGANG

Ook dit jaar worden er T-shirts verkocht met het bekende logo van de Afrikaloop. De kleur zal dit jaar zijn: Aqua. Voor de maten kunt u kijken in de bijlage.

In de dorpen wordt vol enthousiasme gewerkt aan de voorbereidingen van de Afrikaloop. Tijdens de contactmomenten, komen er allerlei verhalen boven van de voorgaande jaren. Zo komt de volgende Afrikaloop tot leven en zien we er allemaal naar uit nieuwe wandelaars te ontmoeten en de oude bekenden terug te zien. “Het begint al een jaarlijkse reünie te worden” merkt één van de vrijwilligers uit een dorp op met een glimlach op haar gezicht.

Verder zijn we volop bezig met het maken van een Afrikaloop verjaardagskalender. De kalender zal herinneringen oproepen aan de routes, want kiekjes van de routes zijn op een schilderachtige manier weergegeven door Bert van Zanden. De pentekeningen heeft hij beschikbaar gesteld aan de Andreas Manna Stichting. De kalender is tijdens de Afrikaloop te koop.

Afrikaloop 2009

Er wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de Afrikaloop, welke dit jaar plaatsvindt van 17 tot en met 23 oktober.

In de herfstvakantie loopt deze prachtige route door Drenthe, Friesland en de kop van Overijssel. Door mee te wandelen helpt u kinderen in Ghana en Kenia. Zeven dagen lang wordt een prachtige route gelopen door afwisselend landschap. Het unieke van deze route is, dat het de vorm heeft van Afrika. Elke dag kunt u kiezen uit drie verschillende afstanden: ± 20, ± 28, en ± 35 kilometer. U loopt van plaats naar plaats. Als u één, of enkele dagen wilt lopen is dat natuurlijk ook mogelijk. U start dan op de, door u gewenste dag, in de desbetreffende plaats. Naast het inschrijfgeld dat u betaalt voor deelname is het leuk om sponsoren te zoeken en op die manier bij te dragen aan een goede opbrengst dit jaar. Voor de eerste vijftig deelnemers kunnen we een slaapplaats en maaltijden verzorgen tegen een kleine vergoeding.

Binnenkort krijgt u meer informatie op deze site. Mochten er nu al vragen zijn, dan kunt u contact opnemen met Krista Schutte: 0528 279206. Als u een mail stuurt naar afrikaloop@andreasmanna.org, wordt uw vraag beantwoord door Krista of één van de andere medewerkers.

Routes

We zijn blij met Wim, Els en Ria. Zij zijn al druk in de weer met het uitzetten van de routes. Wim heeft met plezier al twee keer zijn vakantie eraan “opgeofferd” en Els en Ria zijn ook enkele dagen op pad geweest voor de volgende Afrikaloop. Zij hebben zelf hun ervaringen opgeschreven:

Wim schrijft (pdf)

Els en Ria schrijven (pdf)

Gezocht:

* mensen die willen flyeren tijdens andere wandeltochten.
* mensen die ons tijdens de Afrikaloopweek willen sponsoren met koffie, thee, suiker, koffiemelk, roerstaafjes, koek/cake, plastic bekers, cup-a-soup, plastic soepkommen, fruit, etc.

Nieuwe route

18-06-2009 – Els en Ria hebben weer een “lusje” gelopen. lees hier hun verslag (pdf)

Avondprogramma’s

17 oktober

Ayambidi A Mfumu
Kruiskerk, Kruisstraat 1a
Diever
Begint om 19.30 uur
Prijs: € 6,-
Stand van de AMS aanwezig.

18 oktoberInformatieavond met Dramane Diarra
Hooge Eschkerk, Hooge Esch 1, Oosterwolde
Aanvang 19.30 uur
Entree: collecte
19 oktober

Rikkert en Tangarine
De Kandelaar, Oude molenstraat 20
Assen
Begint om 19.30 uur
Prijs € 7,50

www.ellyenrikkert.nl
www.tangarine.nl
Stand van de AMS aanwezig.

20 oktober

Dick Lemair, Afrikaanse sieraden maken en Afrikaanse hapjes
Gereformeerde kerk, Kerklaan 35
Schoonoord
Begint om 19.30 uur
Entree: € 5,- per workshop

www.dicklemair.nl
Stand van de AMS aanwezig.

21 oktober

n.v.t.

22 oktoberGezellige avond met de wandellaars en medewerkers
Het Morgenlicht, Gramsbergerweg 59
Hardenberg
Begint om 19.30 uur

Sponsoren

Plaatsing van webadressen betekent niet dat de Andreas Manna Stichting het eens is met de inhoud van de websites van onze sponsoren. De sponsor blijft zelf verantwoordelijk voor de inhoud van zijn website.

restaurants die onderweg de wandelaars sponsoren:
 

Bezoekerscentrum
natuurmonumenten

Fochteloo

www.natuurmonumenten.nl

Boerderij ’t Tolhoes

Oosterhesselen

Café ’t Barregie

Alteveer

www.barregie.nl

Café restaurant Bolte

Gramsbergen

Café Warmolts

Orvelte

www.orvelte.eu/warmolts

Camping Wilhelminahoeve

Elsloo (Fr)

www.wilhelminahoeve.nl

D’Aolle Bakkerij

Dalen

www.cafeaollebakkerij.nl

Dorpshuis de Kom

Wachtum

 

Fletcher hotel-restaurant de Zon

Oosterwolde

www.fletcherhoteldezon.nl

Friezenstal ’t Grupje

Orvelte

www.friezenstaltgrupje.nl

Herberg Diana Heide

Amen

www.dianaheide.nl/nl/herberg.lp

Mac Donalds

Hardenberg

www.mcdonalds.nl

Natuurcamping Dicker en Toos

Langedijke

www.dickerentoos.nl

Pannekoeken restaurant de Strohoed

Elp

www.destrohoed.nl

Restaurant De Jagershof

Peest

www.dejagershof.nl

Restaurant tante Zweel

Zweeloo

 

Staatsbosbeheer

Veenhuizen

www.staatsbosbeheer.nl

Stichting Drentsche Heideschaap

Ruinen

www.drentsheideschaap.nl

’t Olde Schippershuus

Hoogeveen

www.toldeschippershuus.com

’t Raethuys

Hoogeveen

www.raethuys.nl

Evenementenkalender
Juli'24
Deurcollecte De Wolden In de week van maandag 1 t/m zaterdag 6 juli is de jaarlijkse deurcollecte in de gemeente De Wolden.