Afrikaloop 2022

banner
banner

Afrikaloop 2022


Coördinatoren Afrikaloop 2022

Telefoonnummer dagcoördinator: 06 29 39 36 14

Definitieve OPBRENGST AFRIKALOOP 2022

Ieder jaar houden we een thermometer bij die aangeeft wat de opbrengst van de Afrikaloop is. De stand bij het einde van de Afrikaloop is:

De Afrikaloop van dag tot dag

Dag 7 van Echten naar Hoogeveen

De laatste etappe alweer voor de weekwandelaars en voor sommige dagwandelaars de eerste. De sfeer zit er goed in. Het is prachtig weer en het zonnetje prikt al vroeg door de wolken. We starten in ‘d Olde Karke in Echten. De route gaat door het bos naar de eerste pauzepost bij het mooie Boshuys.

Vandaaruit lopen we naar Pesse, waar een familie de tuin opengesteld heeft. Iedereen geniet van soep en zon. Daarna gaat de route naar het dorpshuis in Stuifzand, die is speciaal geopend voor de Afrikaloop. De pannenkoeken en kroketten vinden gretig aftrek. 

Hiervandaan lopen de wandelaars naar de finish bij Hotel Hoogeveen, waar ze worden opgewacht door twee trommelslagers van Hoogeveen. Alle weekwandelaars hebben weer een Drentse kei verdiend en krijgen dit aandenken met een inscriptie erop. 

En ja, wat gaat dat snel! Zomaar een hele week voorbij gevlogen. We mogen terugzien op een prachtige wandelweek en hebben er allemaal van genoten. Het afscheid is weer lastig, maar we zien uit naar de volgende wandeling. 

De voorlopige opbrengst van € 20.000,- maakt zeer dankbaar. We kunnen er weer veel mee doen voor onze kinderen in Kenia. 

Iedereen hartelijk bedankt voor alle inzet!

Dag 6 van Pesse naar Echten

De wandeling van vandaag start in Pesse en het is echt een stuk kouder dan gisteren. Er komen weer een aantal dag wandelaars meelopen vandaag. Altijd fijn als mensen zich aansluiten bij de week wandelaars. De wandeling gaat door de prachtige bossen en de herfstzon kleurt de bomen prachtig oranje. Bij de eerste pauzepost heeft boer Theo de route door de stal laten lopen, zodat iedereen genieten kan van het boerenleven en de prachtige stallen met kalfjes en koeien. Alle poesjes genieten ook van de aandacht en de tassen met broodjes zijn niet helemaal veilig voor dit lieve gespuis. Tussen de warme hooibalen, is een leuke plek ingericht om even te rusten.

Daarna is het een flinke tocht van 10 km, voordat de volgende pauzepost ‘t Boshuys in beeld komt. In de schuur zijn zitjes, de koffie en soep wordt buiten in de zon geschonken. Het is nog steeds lekker wandelweer.

Het derde rustpunt is in het Bovenveen, bij Echten. Ook daar wordt er weer goed gezorgd voor de wandelaars en de crew. Voor een aantal wandelaars is hier het einde van de route, en een aantal anderen wandelt nog naar de finish in D’olde Karke in Echten. Net het laatste uur in de middag bereikt de regen ook deze regio en worden sommigen nog even kletsnat. Maar ook vandaag kijken we terug op een gezellige dag met veel wandelplezier.

Dag 5 van Beilen naar Pesse

Na de start van de vijfde dag bij de GVK in Beilen, gaat de wandeltocht naar Holthe. Daar heeft een gastvrije boerenfamilie hun stal ingericht, om de wandelaars te verwelkomen voor hun eerste pauzeplek. Onder het toeziend oog van de koeien, genieten de wandelaars opnieuw van de gesponsorde koffie en cakes. Het weer is prachtig en de moed zit er goed in.

Vandaag gaan we over de, inmiddels bekende, VAM-berg bij Wijster.  Vanaf oktober 2018 is hier een splinternieuw fietsparcours  geopend, waar verschillende kampioenschappen gehouden worden.

Vandaag  is het Blinkertje, onderaan de berg, geopend en kan ieder daar een versnapering kopen. De pannenkoeken en poffertjes gaan er prima in.

Onderweg naar een familie in Stuifzand, is het enorm genieten van de schitterende herfstkleuren en paddenstoelen in de prachtige Drentse natuur. De familie heeft hun tuin en overkapping opengesteld, zodat de wandelaars voor de laatste kilometers nog even nieuwe energie op kunnen doen.

In de ontmoetingskerk in Pesse is het eindpunt van de dag en we kunnen opnieuw met dankbaarheid terugzien op een prachtige wandeldag. 

Dag 4 van Uffelte naar Beilen

Vanaf Herberg de Roskam in Uffelte start deze dag in een dikke mist. De start is wat vertraagd, omdat wandelaars er niet allemaal op tijd kunnen zijn, vanwege de problemen op de weg hierdoor.

Ondanks deze kleine startproblemen, wordt het een prachtige dag. Gaandeweg de wandeling, trekt de mist op en komen de contouren van het mooie Drentse landschap in de zonnegloed tevoorschijn.

Veel foto’s worden gemaakt en onderling verstuurd, vanwege de verwondering om al dat moois. De route loop vandaag door het bekende natuurlandschap “Dwingelderveld”.

In het dorpshuis Bastogne in Uffelte staat de koffie alweer heerlijk te geuren voor een eerste rustplaats voor de wandelaars en hierna gaat de tocht naar Ruinen en vandaar door naar Spier, om uiteindelijk in Beilen bij de Ark uit te komen.

We zien terug op een prachtige wandeldag en zijn alweer over de helft van deze week.

Dag 3 van Ruinerwold naar Uffelte

Een prachtige rode lucht vanochtend verraadt al wat ons deze dag te wachten staat, want is het spreekwoord niet: ochtendrood brengt water in de sloot?

Gelukkig zijn de wandelaars hier goed op voorbereid en een groot gedeelte van de ochtend blijft het eerst nog droog. Ook de mooie pauzeposten zijn binnen. Wijngoed Havelte heeft de houtkachel branden en verkoopt naast de koffie, ook de nodige flessen wijn.

De cafetaria in Darp heeft zijn deuren open om de inmiddels kletsnatte wandelaars, te voorzien van patat en allerlei lekkers. Bij de manege Holtingerzand, is de koffie ook klaar. Verschillende supermarkten hebben fruit gesponsord, dat krijgen de wandelaars mee.

Bij herberg de Roskam in Uffelte, staat heerlijke snert klaar, wat past bij het weer.

Wat is het mooi om te zien, dat ondanks dat de prachtige zon langzamerhand verdwijnt en de donkere wolken verschijnen met uitbundig water, alle wandelaars en medewerkers hun brede glimlach blijven houden!

Dag 2 van de Wijk naar Ruinerwold

We starten vandaag in de Wijk.

Vanmorgen lijkt de lucht wat dreigend, maar gelukkig komt er niets van regen en zien de wandelaars al snel de zon volop sprankelen over het herfst landschap. Dag wandelaars sluiten zich op deze mooie dag aan bij de weekwandelaars. De route is erg mooi en het landschap wisselt af, door bospaden en langs het water. Een boswachter geeft onderweg uitleg aan de wandelaars over een boomstronk vol zwammen.

Ook vandaag zijn er prachtige pauzeposten. Allereerst in en authentieke boerenschuur, waar de koffie klaar staat en gesponsorde koeken en cakes van verschillende bakkers uit Hoogeveen en omgeving.  Bij prachtige paardenstallen is een mooie plek, buiten in de zon en ondertussen kunnen we genieten van het uitzicht, maar ook van de paarden, die goed verzorgd worden.

Achter de galerie, in de tuin van Harm de Noord, worden we gastvrij onthaald.  Hij geeft een rondleiding aan wie dat wil en vertelt over het werk wat hij allemaal maakte en nog steeds maakt.

Zowel wandelaars, als medewerkers genieten van dit alles.

Het eindpunt is in Ruinerwold.

Dag 1: start Hoogeveen

Vanaf acht uur in de morgen, staat de koffie al klaar voor de wandelaars van de Afrikaloop bij Hotel Hoogeveen. De vrijwillige medewerkers zijn er al een half uurtje eerder om de mooie ballonnen van ballonnenhoogeveen.nl aan te nemen en neer te zetten.

Het is een mooie ontmoeting tussen de bekende wandelaars van elk jaar en de wandelaars, die voor het eerst meelopen.

Gerja Kroezen houdt een praatje om de wandelaars aan te moedigen en om half negen gaat ieder zijns weegs. Vrijwilligers verspreiden zich over de route, om bij de verschillende pauzeposten de koffie, soep en versnaperingen klaar te zetten. De wandelaars zoeken hun weg door het prachtige Drentse landschap.

Iedereen is blij dat we na de corona periode, eindelijk weer van dorp naar dorp kunnen lopen. De route lag al twee jaar klaar, maar kan nu gelopen worden, zonder allerlei beperkende maatregelen.

Onderweg is er veel gezelligheid en worden de contacten uitgediept, of soms kiest men ervoor om lekker alleen te genieten van de natuur. 

Het einddoel van deze dag is in het dorpshuis in de Wijk. In de middag gaat het iets miezeren, maar gezien de voorspellingen, zijn we dankbaar met de grotendeels  droge dag.

In het dorpshuis is de mooie stand opgebouwd met allerlei handwerk spullen uit Afrika.

En dan is ineens de eerste dag alweer voorbij gevlogen.

INFORMATIE AFRIKALOOP 2022

Van 15 tot en met 21 oktober 2022, de herfstvakantie van het Noorden, kunt u één of meerdere dagen wandelen door de prachtige provincie Drenthe. Er is keuze uit vier afstanden, namelijk 10, 15, 25 en 35 kilometer per dag. De 10 km-route kan vanaf de finishplaats gelopen worden (behalve op vrijdag 21 oktober).

We gaan weer van dorp naar dorp wandelen, in plaats van hoe we het de afgelopen twee jaar deden door corona (wandelingen rondom een dorp). Ook is er weer de mogelijkheid voor een lift heen of terug. 

U kunt zelf uw wandelprogramma samenstellen. We starten in Hoogeveen en vervolgens passeren we onderstaande dorpen via de verschillende etappes: 

Dag 1 – zaterdag 15 oktober: Hoogeveen – De Wijk.

              Startlocatie: Hotel Hoogeveen, Mathijsenstraat 1, Hoogeveen.

Dag 2 – zondag 16 oktober: De Wijk – Ruinerwold.

              Startlocatie: Ontmoetingscentrum de Havezate, Dorpsstraat 78, De Wijk

Dag 3 – maandag 17 oktober: Ruinerwold – Uffelte.

              Startlocatie: Hervormde gemeente Ruinerwold, Blijdenstein 3, Ruinerwold

Dag 4 – dinsdag 18 oktober: Uffelte – Beilen.

              Startlocatie: Herberg De Roskam, Dorpsstraat 27, Uffelte

Dag 5 – woensdag 19 oktober: Beilen – Pesse.

              Startlocatie: GKV De Ark, Acacialaan 2, Beilen

Dag 6 – donderdag 20 oktober: Pesse – Echten.

              Startlocatie: Ontmoetingskerk Pesse, Hoogeveenseweg 22, Pesse

Dag 7 – vrijdag 21 oktober: Echten – Hoogeveen

               Startlocatie: D’Olde Karke, Zuidwolderweg 2a, Echten

De starttijd is van 08.30 – 9.00 uur. Finish is uiterlijk om 17.00 uur.

INSCHRIJFGELD

De kosten voor onze wandeltocht zijn wat hoger dan bij een reguliere wandeltocht, omdat bij ons de opbrengst volledig ten goede komt aan ons project in Kenia. De kosten voor de wandeltocht bedragen € 20,- per dag. 

Bij vragen over de Afrikaloop kunt u bellen met Krista Schutte (06) 29 39 36 14 of mailen naar: afrikaloop@andreasmanna.org.

We zijn ook te vinden op Facebook: www.facebook.nl/afrikaloop.

Wilt u alvast een impressie krijgen wat de Afrikaloop is en wie wij zijn? Kijk dan eens op onze website naar de Afrikaloop van voorgaande jaren.

We hopen u in oktober te ontmoeten!

SPONSOREN

Plaatsing van webadressen betekent niet dat de Andreas Manna Stichting het eens is met de inhoud van de websites van onze sponsoren. De sponsor blijft zelf verantwoordelijk voor de inhoud van zijn website

Sponsoren Hoogeveen

Tapijt&Slaap Toko
Schutstraat 195, Hoogeveen

De Zorgerije
Industrieweg 39, Hoogeveen
www.dezorgerije.nl 

Edelsmederij ’t Ringetje
Van Echtenstraat 23, Hoogeveen. www.hetringetje.nl

Briluniek Ronald Zuidema
Hoofdstraat 133, Hoogeveen
www.briluniek.nl

Tegels en Sanitair Hoogeveen
Stephensonstraat 12, Hoogeveen
www.tegelsensanitairhoogeveen.nl 

Kreeft Betonrenovatie en -injecteertechnieken
A.G. Bellstraat 11, Hoogeveen
www.kreeft.nl

Koops koffieservice
Plesmanstraat 43, Hoogeveen

Kroezon Zonwering en Terrasoverkapping
Lindberghstraat 5, Hoogeveen
www.kroezon.nl

Sponsoren in de omliggende dorpen

Buro HL
Wilhelminastraat 18a, Emmen
www.burohl.nl

Evenementenkalender
Apr'24
Deurcollecte Hoogeveen In de week van maandag 29 april t/m zaterdag 4 mei is de jaarlijkse deurcollecte in de gemeente Hoogeveen.