Afrikaloop 2011

banner
banner

Afrikaloop 2011

De coördinatoren voor 2011 zijn: Hetty Wesseling, Gerja EvertsMariëtte PrinsKrista Schutte.

De PR medewerker voor de AMS: Ineke Prins

 

Formulieren:

Veelgestelde vragen

Overzicht prijzen

Inschrijfformulier

Sponsorlijst

Maten T-shirts

Startplaatsen tijden

Afstanden

Wandelroute naar station

Nieuws over de Afrikaloop zijn ook terug te vinden op Facebook Afrikaloop

11-11-11 Wist u al dat inmiddels het bij elkaar gelopen bedrag al over de € 25.000,- is?!

21-10 de laatste dag van Hardenberg naar Hoogeveen.

Na een heerlijke avond verzorgd door Elly & Rikkert, beginnen we vandaag aan de laatste dag. Met gemengde gevoelens gaan we op pad. Moe van een week wandelen en een week draaiboek volgen, maar zeer tevreden als we terugblikken op de fantastische week die we achter de rug hebben. Nieuwe vriendschappen zijn gesloten onderweg, oude weer versterkt. We zijn ruimschoots onder de aandacht van de media. Radio en TV en vele kranten die over onze actie schrijven.

Deze dag is Klaas in ons midden als wandelaar en hij weet ook vandaag mensen geld afhandig te maken voor het goede doel! De wandelaars die de langste route hebben gelopen, hebben er ruim 265 kilometer op zitten.

Bij thuiskomst in Hoogeveen verzamelen wandelaars en organisatoren zich bij de “Koffiepot”. Vandaaruit is er een feestelijke optocht over de Hoofdstraat in Hoogeveen. Twee trommelslagers van Hoogeveen begeleiden de groep via het gemeentehuis naar de “Brasserie ’t Raethuys”. Wethouder Eerenstein spreekt zijn bewondering uit voor de wandelaars en hij maakt het bijeengelopen bedrag bekend: 24.000 euro!

Als waardering krijgen alle weekwandelaars een Drents keitje. De wethouder spreekt zijn waardering uit voor de organisatie en moedigt ze aan om hier vooral mee door te gaan.

Na een heerlijke kop soep en een broodje, wordt de gebruikelijke groepsfoto gemaakt van de aanwezige wandelaars en de organisatie. Dan is de tijd aangekomen voor het afscheid en dat is altijd moeilijk, nadat je een week zo intensief met elkaar optrekt. Maar de eerste wandelaars hebben zich al weer ingeschreven voor het volgende jaar en we zien er nu al naar uit! 

20-10 dag 6 van Coevorden naar Hardenberg

Deze ochtend staat de regenboog stralend aan de hemel. Dat belooft wat als we van start gaan. De wandelaars en alle medewerkers hebben er zin in. Het is alweer de een na laatste dag, wat gaat die tijd snel! Ineke is vandaag druk met de persberichten en Astrid telt de penningen, want we zijn wel heel erg benieuwd wat de uiteindelijke opbrengst gaat worden. Maar dat horen we morgen pas…

De velden liggen er schitterend bij in de zon. Af en toe en regenbuitje, maar dat stelt niet zoveel meer voor. De wandelaars beginnen zo langzamerhand de routes van de afgelopen dagen te evalueren. Ze denken zo fijn mee met de organisatie over de verbeterpunten. Wat een heerlijke club mensen. Ze wandelen niet alleen deze week, maar sommigen helpen het hele jaar door met de routes uit te zetten.

Vandaag zijn de meeste rustplaatsen in mooie boerenschuren. Wel koud voor de medewerkers, die daar soms uren wachten.

In Gramsbergen houden Ben en Berend ons bezig. Berend komt aardig in de richting van PEER! Hij heeft de lachers op zijn hand.

De eerste wandelaars zijn al binnen, terwijl de laatsten nog enkele km te gaan hebben.

19-10 dag 5 van Odoorn naar Coevorden

Gisteravond hebben we allemaal dubbel gelegen van de lach. Sommigen hadden nog nooit van PEER gehoord, maar bij anderen was hij bekend. Wat een artiest. Die man kletst de ene grap na de andere  aan elkaar. Herkenbaar en zo ontzettend leuk.

Vanmorgen gaat de wandeling van start in Odoorn. Een prachtige route die ons tussen de buien laveert naar  de eerste pauzeplaats  in Odoornerveen. Daaris een boerenschuurschuur omgebouwd tot een gezellige plek met koffiezetter en waterkoker onder de hooibalen. In Sleen hebben we een mooi plekje in het centrum. Ben en Grietje kunnen samen met hun kleinzoon de visboer niet voorbij komen, zonder er eentje te verorberen. Marianne die vanuit Zweden de hele week meereist in het gevolg, haalt haar bolderkar uit de bus en zet deze in elkaar voor de familie met 3 kinderen. Ze gaan samen een stuk lopen tot de volgende stop. Helaas zijn de buien dan niet meer te ontwijken. Maar de wandelaars trotseren weer en wind. Ook de kinderen genieten ervan wanneer pa en ma hen door de blubberpaden trekken. In Holsloot aangekomen staat een lekker kopje soep klaar en is er cake gebakken. TV MAX komt ter plaatse en neemt het weerpraatje voor het weekend van Klaas de Weerbaas op. De wandelaars zijn de figuranten en enkele medewerkers sluiten zich daarbij aan, want de wandelaars zijn zeer verspreid vandaag. Morgenvroeg om ongeveer 11.10 is het te zien.

Uiteindelijk komen de wandelaars niet met droge voeten aan in Coevorden waar de gastgezinnen ze opwachten met een warme douche en een heerlijke maaltijd. Er wacht ons nog een gezellige avond in een pub in Coevorden en dan is dag 5 alweer om en komt de stal weer in zicht.

18-10 dag 4 van Assen naar Odoorn

Deze dag begint in de stromende regen. De echte wandelaars laten zich hierdoor natuurlijk niet afschrikken en gaan met een goede stemming op pad. Zij trotseren regen en wind. De natte broekspijpen maken het koud aan de benen en dus worden die er her en der afgeritst. Liever met een korte broek dan koude benen! Bij de eerste rustplaats op zorgboerderij de Iemenhove hebben de bewoners heerlijke lekkernijen gebakken voor alle wandelaars en vrijwilligers. Iedereen geniet, zowel de gevers als de eters! Bij rustplaats twee is de open haard voor ons aangestoken. De voetjes worden daar lekker aan gewarmd. Natte sokken voor droge verwisseld en dan slaat er toch wel even wat onrust toe in de organisatie. We zijn een wandelaar kwijt, die zich niet op post één gemeld heeft. Daar is bijna 4 uur op hem gewacht en net als we de alarmbellen willen laten rinkelen komt hij heerlijk aangewandeld. Genietend van de mooie omgeving, gewoon doorgewandeld en een post overgeslagen. Gelukkig maar, iedereen is weer happy. Helemaal als hier om 12 uur de boel opdroogt en ook nog het zonnetje doorbreekt! Bijna fluitend gaat iedereen weer onderweg via post 4 naar het eindpunt in de Poolshoogte bij Odoorn. In het dorp is gekookt voor de wandelaars die blijven.

De medewerkers blijven hier nog wat na kletsen en bereiden zich voor op het avondprogramma in Odoorn.

17-10 dag 3 van Oosterwolde naar Assen

Gisteravond een prachtige info avond gehad van Gerja en Mariette in Oosterwolde. De ontvangst was daar weer heel gastvrij en hartelijk met een stamppot buffet. Die ging er goed in na een lange wandeling.

Vandaag onderweg door het prachtige gebied van Fochteloo. De route is wat veranderd in vergelijking met voorgaande jaren. Hier en daar is het een beetje zoeken naar de weg. Daar waar het de een lukt om de weg te vinden, lukt het de ander om te verdwalen. 🙂 Allebei knap!

Er is veel hilariteit onderweg over bepaalde afkortingen op de routebeschrijving. Els en Ria dragen daar een aardig steentje aan bij.

De EHBOers hebben een rustige dag. Geen blaren dus, of de wandelaars hebben zelf de kunst afgekeken voor het doorprikken.

In Assen eten de wandelaars in gastgezinnen en de medewerkers krijgen een heerlijke maaltijd in de Kandelaar. De avond krijgt een muzikale afsluiting met Laura Eshuis, Nathan en Tangarine in de Schalm, nadat de wethouder ons een hart onder de riem steekt.

16-10 dag 2 van Diever naar Oosterwolde

In Diever is een heerlijke pannenkoeken buffet voor ons gemaakt gisteravond en na een feestelijke afsluiting met een concert van Elly en Rikkert, gaan de wandelaars vandaag opnieuw een zonovergoten dag tegemoet. De velden zijn nog wit van de nachtvorst en dat is ook zeker te voelen .

In de Kruiskerk te Diever worden de wandelaars geregistreerd en gaan op pad door de Drentse natuurreservaten. Prachtige plaatjes onderweg van de natuur en de dieren. In tegenstelling tot de voorgaande jaren lieten de koeien ons nu met rust. Op alle pauzeplaatsen krijgen de wandelaars heerlijke koffie en thee. We passeren Doldersum en Zorgvlied en verlaten voor korte tijd de provincie Drenthe en komen zo in de gemeente Oostellingwerf aan, waar de route ons uiteindelijk in de enige Friese plaats op de lijn van de Afrikaloop brengt: Oosterwolde. De EHBO’er mag nog even aan de slag om her en der blaren te prikken, echter de schade blijft beperkt.

15-10 Afrikaloop start. Dag 1 van Hoogeveen naar Diever

Nadat de plaatselijke krant de taart van de week aangeboden heeft aan alle medewerkers, geeft burgermeester Loohuis van Hoogeveen om half negen een startroffel op de trommel. Onder een stralende zonnehemel die gekleurd wordt door feestelijke opgelaten ballonnen gaan de wandelaars vol enthousiasme van start. Enkelen wagen zich al in de korte broek. De wandeling gaat door de prachtige Drentse natuur via Fluitenberg, Ruinen naar Diever. Er zijn verschillende pauzeplaatsen waar de wandelaars verwend worden met koffie, koek en soep. Verschillende wandelaars kennen elkaar van de vorige jaren en de nieuwkomers zijn door hen ook al voor de eerste stop op de hoogte gebracht van de goede doelen van de AMS waar voor gelopen wordt.

Onderweg zijn alle medewerkers druk in de weer om de wandelaars te verzorgen, ook de EHBO’ers krijgen werk met de enkele blaren die ontstaan.

We plaatsen hier enkele foto’s, maar voor wie er meer willen zien, kunt u alvast op onze pagina van Facebook kijken.

14-10 De organisatie draait op volle toeren en alle laatste dingen worden vandaag nog even geregeld.

13-10  Het draaiboek doorgenomen. We zijn helemaal klaar om van start te gaan!

Avondprogramma’s tijdens de Afrikaloop

Zaterdag 15 oktober
Elly & Rikkert (www.ellyenrikkert.nl)

Adres:Kruiskerk
Kruisstraat 1a, Diever
Tijd:19.30 uur
Prijs:€5,-

Stand van de AMS aanwezig

Zondag 16 oktober
Informatieavond over de Andreas Manna Stichting

Adres:Weemeweg 5a, Oosterwolde
Tijd:19.30 uur

Maandag 17 oktober
Tangarine, straatmuzikante Laura Eshuis en optredens van de winnaars Kunstbende 2010 (www.tangarine.nl, www.ico-kunstencentrum.nl)

Adres:ICO Centrum voor Kunst & Cultuur
Zuidhaege 2, Assen
Tijd:19.30
Prijs:€ 7,50

Stand van de AMS aanwezig

Dinsdag 18 oktober
Conferencier PEER (www.peerentertainment.nl)

Adres:Café Restaurant Boshof
Boshof 1-3, Odoorn
Tijd:9.30 uur zaal open. Optreden start om 20.00 uur
Prijs:€5,-

Woensdag 19 oktober
Vancouver” gezellige avond (www.stadscafevancouver.nl)

Adres:Stadscafé Vancouver
Friezestraat 9, Coevorden
Tijd:19.30

Donderdag 20 oktober
Elly & Rikkert (www.dekleinebelties.nl, www.ellyenrikkert.nl)

Adres:Camping De Kleine Belties
Rheezerweg 79
7771 TD Hardenberg
Tijd:19.30 uur
Prijs:€5,-

Stand van de AMS aanwezig

Nieuwsflits september 2011 – Afrikaloop

Krijgt u ook al de kriebels? Wij wel! Het is nog maar een maand en dan begint de Afrikaloop alweer. We zijn dan ook, na een korte zomerstop, erg druk om alle puntjes op de i te zetten.

T-shirt

We hebben nieuwe T-shirts laten ontwikkelen. Deze zijn van een nieuw materiaal gemaakt, genaamd TopCool. Dit is een ademend materiaal dat de lichaamstemperatuur reguleert en het vocht afvoert naar de buitenste lagen van het materiaal. Hierdoor blijft u zelf droog en comfortabel. De T-shirts kunnen op 60°C worden gewassen en door een nieuwe druktechniek blijft de opdruk zichtbaar, hoe vaak u het T-shirt ook wast.
Er is een mannelijke en een vrouwelijke versie! Ze zijn wit met een blauwe accent en kosten € 25,00. Joachim en Isaiah zijn voor twee maanden uit Nairobi, Kenia naar Nederland gekomen en zij zijn onze modellen voor de T-shirts!
Meer informatie over de T-shirts en de maten vind u bij de formulieren op deze pagina.

Isaiah (links) en Joachim (rechts) tonen het nieuwe T-shirt.

Ramblers/Bolderwagen

Voor het eerst introduceren we dit jaar een bolderwagen, de Rambler. De Rambler werd speciaal ontwikkeld voor ouders die samen met hun kinderen (tot 8 jr) de natuur in willen. Wilt u dus samen met uw kind de Afrikaloop meelopen, dan kunt u de Rambler tegen een vergoeding van € 10,- bij ons huren! Voor meer informatie over de Rambler zie: www.walkingwagon.com.

Inschrijvingen

Wilt u graag meelopen, maar heeft u zich nog niet opgegeven, doe dat dan snel. Er zijn nog slaapplaatsen over en we vinden het leuk te weten dat u komt!

Nieuwsflits juli 2011 – Afrikaloop

De afgelopen weken zijn we ook op weg geweest om in de dorpen bedrijven te vragen de Afrikaloop een warm hart toe te dragen door middel van sponsoring. We kregen leuke reacties en hebben ook, het in de winkelstraten aanwezige winkelend publiek verteld over de Afrikaloop. De komende maand gaan we nog door met het aandoen van een aantal dorpen die we met de loop passeren.

Inmiddels krijgt het avondprogramma ook steeds meer vorm. We zijn heel blij met de medewerking van Elly & Rikkert (15 oktober in Diever) en Tangarine (17 oktober in Assen). Ervaring leert dat deze avonden heel gezellig zijn. Ieder is van harte welkom. Ook als u niet meewandelt. In een later stadium plaatsen we het volledige programma nog op deze pagina.

We zijn nog op zoek naar enthousiaste mensen die ons willen helpen. Ziet u het zitten om ons te helpen bij het nalopen van routes, het verspreiden van flyers in uw omgeving of misschien wilt u ons helpen als vrijwilliger tijdens de Afrikaloop dan heten we u van harte welkom! We hebben heel veel mensen nodig voor hand- en spandiensten. Ook nog wat specialisten zoals bijvoorbeeld EHBO-ers, Stuur ons een mail als u ons wilt helpen!

Overigens kunt u ons ook vinden op onze Facebook pagina. Als u daar ‘Afrikaloop’ intypt bij het zoeken naar vrienden, dan komt u bij de pagina van de Afrikaloop terecht.

Nieuwsflits juni 2011 – Mini Afrikaloop groot succes!

In mei liepen we in Hoogeveen de mini Afrikaloop onder een gewillig zonnetje. Zo werd het prachtig wandelweer, de route was mooi en de sfeer heel goed! Een impressie daarvan is te zien op de foto’s. Ook de pers was ter plaatse en wist een prachtige foto in de krant te plaatsen. Zo werd het een zeer geslaagde dag!

Nieuwsflits mei 2011 – We zitten op Facebook!

Voor de liefhebbers van Facebook; we zitten op Facebook! We hebben een pagina aangemaakt totaal gewijd aan de Afrikaloop. U kunt ons vinden als u via Facebook inlogt en ‘Afrikaloop’ intypt bij het zoeken naar vrienden. Laat weten of u ons leuk vindt!

Zaterdag 11 juni gaan we in Hoogeveen een MINI-Afrikaloop organiseren. Een wandeling van 10km in en om Hoogeveen, welke begint en eindigt bij Brasserie ’t Raethuys, Raathuisstraat 6. De wandeling kost €5,- voor volwassenen en €3,- voor kinderen t/m 12 jaar. Er kan gestart worden van 10.00-13.00 uur. Bij de start krijgt u een routebeschrijving waarmee u zelfstandig de route kunt wandelen. De opbrengst van de MINI-Afrikaloop komt ten goede aan de Andreas Manna Stichting.

We zijn ook weer volop bezig om in de dorpen bedrijven te vragen de Afrikaloop een warm hart toe te dragen door middel van sponsoring. We zijn al in verschillende dorpen geweest en er staan nog een aantal op de planning. Tot nu toe zijn we bij veel bedrijven geweest die de Afrikaloop en daarmee Afrika een warm hart toedragen. Geweldig! Het zoeken van nieuwe pauzeposten is ook nog volop in gang. Er zijn al enkele mooie locaties getraceerd en velen hebben wederom toegezegd hun deuren te openen in oktober. De routes worden door verschillende enthousiaste mensen ook weer nagelopen. Het beloven weer mooie routes te worden.

We zijn nog steeds op zoek naar enthousiaste mensen die ons zouden willen helpen. Ziet u het zitten om ons te helpen bij het nalopen van routes, het verspreiden van flyers in uw omgeving of het helpen tijdens de Afrikaloop als vrijwilliger (bijvoorbeeld als EHBO-er of het uitvoeren van hand- en spandiensten), schroomt u dan niet en stuur ons een e-mailtje.

Nieuwsflits maart 2011

We zijn weer van start! Na wat rustigere maanden zijn we weer volop bezig met de organisatie van de zesde Afrikaloop; “Heb het lef loop de Afrikaweg 2011!”. De komende maanden, nu het weer mooier wordt en dagen langer, zullen we ons weer druk bezig houden met het uitzetten en nalopen van de routes. Ook zullen er pauzeposten worden gezocht, zodat er weer mooie locaties zullen zijn voor een versnapering onderweg. Ook dit jaar zijn we weer opzoek naar enthousiaste mensen die ons zouden willen helpen. Zie je het zitten om ons te helpen bij het nalopen van routes, het verspreiden van flyers in uw omgeving of het helpen tijdens de Afrikaloop als vrijwilliger (bijvoorbeeld als EHBO-er of het uitvoeren van hand- en spandiensten), schroomt u dan niet en stuur ons een e-mailtje.

Afrikaloop 2011

In de herfstvakantie van 15 t/m 21 oktober zal er weer een Afrikaloop georganiseerd worden door Drenthe, Friesland en de kop van Overijssel. Zeven dagen lang lopen door afwisselende landschappen in het noorden van Nederland. Het is niet zomaar lopen want in die zeven dagen loopt u de vorm van Afrika. U kunt kiezen uit drie etappes namelijk: ± 20, ± 28, en ± 35 kilometer. Als u één, of enkele dagen wilt lopen is dat natuurlijk ook mogelijk. U start dan op de, door u gewenste dag, in de desbetreffende plaats. Naast het inschrijfgeld dat u betaalt voor deelname is het leuk om sponsoren te zoeken en op die manier bij te dragen aan een goede opbrengst dit jaar. Voor de eerste 30 deelnemers kunnen we een slaapplaats en maaltijden verzorgen tegen een kleine vergoeding.

Binnenkort krijgt u meer informatie op deze site. Mochten er nu al vragen zijn, dan kunt u contact opnemen met Krista Schutte: 0528 279206. Als u een mail stuurt naar afrikaloop@andreasmanna.org wordt uw vraag beantwoord door Krista of één van de andere medewerkers.

Plaatsing van webadressen betekent niet dat de Andreas Manna Stichting het eens is met de inhoud van de websites van onze sponsoren. De sponsor blijft zelf verantwoordelijk voor de inhoud van zijn website.

Sponsors 2011

Wij bedanken de volgende restauranteigenaars, campings, café houders en families voor hun gastvrije ontvangst van de wandelaars tijdens de Afrikaloop 2011.

Dag 1: Hoogeveen – Diever
Zaterdag 15 oktober 2011

 1. Raadhuis Hoogeveen, Hoogeveen
 2. Bungalowpark de Marke van Ruinen, Ruinen
 3. Restaurant Luning’s, Ruinen
 4. Mini-camping Zantingehof, Dwingeloo
 5. Kruiskerk, Diever

Dag 2: Diever – Oosterwolde
Zondag 16 oktober 2011

 1. Kruiskerk,Diever
 2. Restaurant Jachtlust, Doldersum
 3. Drents End, Zorgvlied
 4. Camping de Buitenplaats, Langedijke
 5. De Esch, Oosterwolde

Dag 3: Oosterwolde – Assen
Maandag 17 oktober 2011

 1. De Esch, Oosterwolde
 2. Dorpshuis, Ravenswoud
 3. Sportcafe Radix, Smilde
 4. Restaurant Sunrise Stables, Assen
 5. Kerk de Kandelaar, Assen

Dag 4: Assen – Odoorn
Dinsdag 18 oktober 2011

 1. Kerk de Kandelaar, Assen
 2. Zorgboerderij Iemenhoeve, Grolloo
 3. Groepsaccommodatie De Warme Bossen, Schoonloo
 4. SVR minicamping de Boerveense Hoeve, Eeserveen
 5. Restaurant Theehuis Poolshoogte, Odoorn

Dag 5: Odoorn – Coevorden
Woensdag 19 oktober 2011

 1. Café Restaurant Boshof, Odoorn
 2. Fam. Meppelink, Odoornerveen
 3. Happerij De Linde, Sleen
 4. Woonwagencamping Boheems Paradijs, Holsloot
 5. Kerk De Hoeksteen, Coevorden

Dag 6: Coevorden – Hardenberg
Donderdag 20 oktober 2011

 1. Kerk De Hoeksteen, Coevorden
 2. Fam. Passies, Holthone
 3. Fam. Hulter, Ane
 4. Café Restaurant Bolte,Gramsbergen
 5. Camping De Kleine Belties, Hardenberg

Dag 7: Hardenberg – Hoogeveen
Vrijdag 21 oktober 2011

 1. McDonalds, Hardenberg
 2. Fam. Benjamins, Rheezerveen
 3. Fam. Leyrik, Slagharen
 4. Cafe ’t Barregie, Alteveer
 5. De Koffiepot, Hoogeveen
 6. Brasserie ’t Raethuys’, Hoogeveen
Evenementenkalender
Apr'24
Deurcollecte Hoogeveen In de week van maandag 29 april t/m zaterdag 4 mei is de jaarlijkse deurcollecte in de gemeente Hoogeveen.