Afrikaloop 2019

banner
banner

Afrikaloop 2019

Formulieren:

Inschrijfformulier Afrikaloop 2019

Informatie Afrikaloop 2019

Afrikaloop 2019

Van 19 t/m 25 oktober 2019, de herfstvakantie van het Noorden, kunt u één of meerdere dagen wandelen door de prachtige provincie Drenthe. Er is keuze uit drie afstanden, namelijk 15, 25 en 35 kilometer per dag.

Dag 7 van Ruinen naar Hoogeveen.

Dag 6 van Havelte naar Ruinen.

Het is alweer de een na laatste dag vandaag. We lopen langzaamaan richting het startpunt van het begin van deze wandelweek. Iedereen vertrekt vol goede moed. Het weer is lekker zacht en mooi om te wandelen. De wandeling gaat door het bos en over de heide naar de eerste pauzeplaats in het Hunehuis in Darp. Onze Belgische wandelaar maakt even een klein ommetje om de Drentse hunebedden te bewonderen. Die mag je natuurlijk niet missen.

Kinderen staan in het bos te wachten op de schaapskudde, die rond elf uur voorbijkomt. Mooi om te zien hoe ze door het bos naar de heide trekken, begeleid door een herder met haar twee honden.

 

Na deze mooie plek, vertrekken de wandelaars richting Dwingeloo, waar onderweg een jonge boerin haar stal gastvrij heeft ingericht om de wandelaars een rustplek te geven. Er staan heerlijke dranken van melkproducten klaar, samen met lekkere kaas. De dames, die voor deze producten hebben gezorgd, staan nieuwsgierig loeiend toe te kijken. Het is een gezellig plekje, waar iedereen nog eens met het boerenleven kan kennismaken. De boerin legt graag uit hoe moeilijk het tegenwoordig is, om het hoofd boven water te houden. Ze heeft nog een baan van 32 uur ernaast, anders kunnen zij en haar man niet rondkomen.

Na deze plek, vervolgt de wandeling naar Anserdennen. Het mooie theehuis in het bos bij Ansen heeft een speciale ruimte ingericht, waar de wandelaars ook even kunnen bijkomen van de kilometers. Uiteindelijk eindigt de route in Brinkzicht, in het mooie Drentse Brinkdorp Ruinen.

Daar eindigt het voor een aantal wandelaars, maar sommigen nemen hier nog een extra lusje van 10 km.

De wandelaars eten in de gastgezinnen en deze laatste avond brengen de wandelaars en crew samen door in Brinkzicht. Nog even met elkaar napraten, voordat we de laatste dag ingaan. 

 

Dag 5 van Vledder naar Havelte

Vandaag starten we in Vledder. Veel wandelaars melden zich spontaan en wandelen deze mooie dag mee. De mist trekt snel op en maakt plaats voor een waterig zonnetje. De regenwolken proberen er nog wat spetters uit te persen, maar die winnen niet van de zon vandaag.

De eerste pauzeplek is in een boerderij in Eesveen. Wandelaars zijn vrij om rond te lopen en kijken geïnteresseerd naar het vee wat nog op stal staat. Dat is niet wederzijds, de jonge pinken schrikken terug en wachten op hun rust om lekker verder te kunnen eten. De boer is bereid om te vertellen over zijn werk en alles wat hij hierin tegenkomt. Ondertussen lopen wandelaars af en aan en drinken hun kopje koffie of thee.

De route gaat door Steenwijk, waar een mooie rustplek gevonden is midden in het gebouw van Zorggroep Noorderboog. De aanwezige bewoners genieten van de aanwezigheid van al die jonge mensen en gaan graag een praatje aan.

Daarna wandelen we door naar het gezellige kleine plaatsje Darp, waar de lokale cafetaria “het Buitenbeentje” zijn deuren heeft geopend. Patat en kroketten gaan er goed in. Door het zachte weer kan er ook buiten op het terrasje gezeten worden.

Wanneer de versnaperingen hun weg gevonden hebben, vervolgen de wandelaars ook hun weg. Het laatste stuk gaat naar Havelte, waar opnieuw de groep gastvrij wordt ontvangen in de eeuwenoude kerk. De dag wandelaars gaan deels naar huis. De weekwandelaars gaan deels naar gastgezinnen en dan zijn er de doorzetters die nog een extra lusje van 10 kilometer maken, om zodoende op 35 te komen vandaag.

 

Dag 4 van Dwingeloo naar Vledder

Vandaag vertrekt de stoet met wandelaars en vrijwillige medewerkers in kleine groepjes, nadat RTV Drenthe eerst een interview houdt met twee vrijwilligers en een gastgezin. Ze leggen prima in het kort uit wat de bedoeling is van de wandelroute en roepen mensen op om nog mee te lopen de rest van de week. Het weer zit mee, de wandelaars vinden de weg naar Diever, maar voor de begeleiders in de auto’s en busjes, is dat iets moelijker vanwege de wegomleggingen. Iedereen bereikt Brinkzicht, waar de warme chocolademelk als broodjes over de toonbank gaat.

Na deze pauzeplaats lopen de wandelaars door de prachtige bossen naar een blokhut in Oude Willem. Enthousiast vertellen zij dat ze 4 herten hebben gezien onderweg. Er loopt ook een kudde schapen rond. De beesten kijken geïnteresseerd naar die mooie kleurige mensen.

De wandelaars volgen de route naar de mooie schaapskooi in Doldersum. De schapen zijn er natuurlijk niet, want die kwamen ze onderweg tegen.

Van daaruit de route naar het eindpunt in Vledder. Daar is het voor de grootste groep een eindpunt, maar er zijn er ook die dan nog een extra lus door dit mooie gebied wandelen om daarna weer voor de tweede keer te finishen in Vledder. De gastgezinnen staan klaar om de wandelaars mee te nemen voor een heerlijke maaltijd en onderdak de komende nacht.

 

Dag 3 Hooghalen Dwingeloo

Alle wandelaars stappen vol goede moed de miezerige regen in vanmorgen.  Ieder heeft genoten van de voorlichting gisteravond en dat geeft moed om erdoorheen te gaan. Er wordt immers gelopen voor de kinderen in Afrika, die hulp zo hard nodig hebben.  De ochtend is grauw en donker, maar de stemming is licht en vrolijk.

Onderweg zijn er opnieuw gastvrije mensen, die hun café, schuur en tuin openstellen als pauzeplaats.  In Hijken is de eerste plek in het café de dorpskern.  Iedereen geniet van de speciale aanbieding in de vorm van koffie met gebak. Een enkeling laat zich voorlichten over de heerlijke likeurtjes die er zijn. Een klein proeverijtje.

De wandeling gaat naar meubelmakerij Heegstra aan de Beilervaart. In de prachtige verbouwde boerderij en werkplaats mogen de wandelaars even genieten van hun welverdiende rust. Vanaf dat moment droogt het ook op en komt het zonnetje erbij. Via Eemster eindigt de mooie dag in Dwingeloo in de Nicolaaskerk, ook wel de “siepel” genoemd, Drents voor ui in verband met de vorm van een ui die op de toren staat. Het is mogelijk de oudste gotische toren in Drenthe.  Meer informatie is te vinden op internet.

Wandelaars en vrijwilligers worden verwelkomd met lekkere koffie en koek of cake erbij.

De gastgezinnen halen de wandelaars op voor een bed, bad en brood voorziening de komende nacht.

 

Dag 2 van Westerbork naar Hooghalen.

Onder een mooie zonsopkomst, vertrekken de wandelaars vanuit Westerbork.  De gastgezinnen verzorgen ze goed. Ze krijgen een stevig ontbijt en een lunchpakket mee voor onderweg.

De route gaat vandaag over het Kamp Westerbork. Dat is altijd onvoorstelbaar indrukwekkend en goed om even stil te staan bij onze geschiedenis, tijdens de wandeling.

De wandeltocht gaat door Amen, waar in een grote boerenschuur, heerlijke soep voor iedereen gekookt is. Tegen een klein prijsje, kan iedereen ervan genieten.  Er is mooie groep wandelaars met dagjesmensen, die zich aangesloten hebben bij de weekwandelaars.  Over en weer worden er foto’s van elkaar gemaakt.  Vanuit Amen vervolgt de route naar Ekehaar. Een gastvrij gezin heeft hun prachtige, ruime tuinhuis als pauzepost ingericht.  In de stal ernaast proberen de zwart witte dames af en toe even over het randje te kijken naar de gezelligheid.

Het eindpunt is in Hooghalen. Daar hebben vrijwilligers van het dorp een heerlijke warme maaltijd voorbereid voor de wandelaars en de vrijwilligers. De toetjes zijn gesponsord door Weerribben Zuivel.

Na de maaltijd vertellen een aantal vrijwilligers van de AMS over de projecten en de reizen naar Oeganda en Kenia.

We mogen terugzien op een mooie wandeldag.

 

Dag 1 van Hoogeveen naar Westerbork.

 

 

U kunt zelf uw wandelprogramma samenstellen. We starten in Hoogeveen, waar we na zeven dagen vervolgens weer finishen. Ondertussen passeren we onderstaande dorpen via de verschillende etappes: 

Dag 1 – zaterdag 19 oktober: Hoogeveen – Westerbork
               startlocatie: Raadhuis, Hoogeveen

Dag 2 – zondag 20 oktober: Westerbork – Hooghalen
               startlocatie: Perkenslag 1 (voetbalclub), Westerbork

Dag 3 – maandag 21 oktober: Hooghalen – Dwingeloo
               startlocatie: kerk, laaghalerstraat 10, Hooghalen

Dag 4 – dinsdag 22 oktober: Dwingeloo – Vledder
               startlocatie: St. Nicolaaskerk, Brink 29, Dwingeloo

Dag 5 – woensdag 23 oktober: Vledder – Havelte
               startlocatie: bijgebouw De Gerf, De Hoek 8, Vledder

Dag 6 – donderdag 24 oktober: Havelte – Ruinen
               startlocatie: kerk, Uffelterkerkweg 1, Havelte

Dag 7 – vrijdag 25 oktober: Ruinen – Hoogeveen
               startlocatie: Cafe Brinkzicht, Brink 47, Ruinen

Starttijd is van 8.30 – 9.00 uur. Finish uiterlijk 17.00 uur.

INSCHRIJFGELD

De kosten voor onze wandeltocht zijn wat hoger dan bij een reguliere wandeltocht, omdat bij ons de opbrengst volledig ten goede komt aan onze projecten in Kenia en Oeganda. De kosten voor de wandeltocht bedragen € 20,-. 

OVERNACHTING

In elk dorp hebben we 30 slaapplaatsen bij gastgezinnen geregeld. Voor € 32,- bieden wij u deze overnachting aan, inclusief diner, ontbijt en lunchpakket voor de volgende dag.

Dit jaar hebben wij deze slaapplaatsen ook geregeld voor de nacht voorafgaande aan de start. Zie bij “Informatie Afrikaloop” welke mogelijkheden we u bieden.

Ná vrijdag 11 oktober is het helaas niet meer mogelijk om u op te geven voor een overnachting. 

De vergoeding komt volledig ten goede van onze projecten in Afrika.

VERVOER

Tegen een betaling van € 5,- bieden wij u twee mogelijkheden van vervoer.

– Wij halen u begin van de dag op bij de finish van deze dag (= LIFT HEEN) of

– Wij brengen u aan het eind van de dag terug naar de start (= LIFT TERUG).

De vergoeding komt ten goede van onze projecten in Afrika.

LET OP: Voor een LIFT TERUG kunt u zich op de wandeldag zelf nog opgeven. Dit is helaas niet mogelijk voor een LIFT HEEN. Uiterlijk één dag van tevoren dient u de LIFT HEEN bij ons te reserveren!

De 15 km-route is onze kortste route en eindigt op de tweede pauzepost. Vanaf dit punt wordt u door ons (gratis) naar het dorp van de finish gebracht.

Mocht u terug willen naar de start van deze dag, dan kunt u vooraf een LIFT TERUG reserveren. U arriveert dan niet op het eindpunt van die dag.

INSCHRIJVEN

Wanneer u verzekerd wilt zijn van een slaapplaats die wij voor u regelen bij een gastgezin, dan raden we u aan u tijdig in te schrijven. Tijdens de Afrikaloop kunt u zich ook op de ochtend zelf bij de start nog inschrijven om een dagje mee te wandelen. Maar het scheelt u tijd wanneer u zich vooraf schriftelijk bij ons opgeeft. Dan zijn uw gegevens bij ons bekend en na een korte check, kunt u direct vertrekken.

Het inschrijfformulier en uitgebreide informatie over de Afrikaloop vindt u bovenaan deze pagina. De inschrijving sluit dagelijks om 9.00 uur.

START- EN FINISHTIJD

Als organisatie willen we u graag een leuke dag bezorgen en proberen we het u zoveel mogelijk naar de zin te maken. Zo hebben we een aantal pauzeposten (met toilet) waar u even wat kunt eten en/of drinken en wanneer u dit wilt, een praatje maken. Vanwege de bezetting hebben we een start- en eindtijd bepaald. Binnen deze tijden, kunnen we als organisatie garanderen dat iedere pauzepost bezet is en we voor u bereikbaar zijn wanneer u bijvoorbeeld bent verdwaald. In dat geval kunnen we u ook ophalen.

Dagelijks kunt u vanaf 8.30 uur starten en sluiten we de wandeldag om 17.00 uur. 

Bij vragen over de Afrikaloop kunt u bellen met Krista Schutte (06) 22 52 10 30 of mailen naar: afrikaloop@andreasmanna.org.

We zijn ook te vinden op Facebook: www.facebook.nl/afrikaloop.

Wilt u alvast een impressie krijgen wat de Afrikaloop is en wie wij zijn? Kijk dan eens op onze website naar de Afrikaloop van voorgaande jaren.

We hopen u in oktober te ontmoeten!

Sponsoren

Plaatsing van webadressen betekent niet dat de Andreas Manna Stichting het eens is met de inhoud van de websites van onze sponsoren. De sponsor blijft zelf verantwoordelijk voor de inhoud van zijn website.

Kreeft betonrenovatie en injectietechnieken
www.kreeft.nl

Edelsmederij ’t Ringetje
www.hetringetje.nl

Super Mail Service
www.supermailservice.nl

Tegels en sanitair Hoogeveen
www.tegelsensanitairhoogeveen.nl

Evenementenkalender
Juli'24
Deurcollecte De Wolden In de week van maandag 1 t/m zaterdag 6 juli is de jaarlijkse deurcollecte in de gemeente De Wolden.