Afrikaloop 2012

banner
banner

Afrikaloop 2012

De coördinatoren voor 2012 zijn: Krista SchutteMariëtte PrinsGerja Everts en Hetty Wesseling.

De PR medewerker voor de AMS: Ineke Prins

 

Totaal Opbrengst Afrikaloop 2012

De totale opbrengst van de Afrikaloop is bekend. In totaal heeft de loop € 28.138,- opgebracht! Een bedrag waar we heel blij en trots op zijn!

 

Telefoonnummer Coördinator van de dag

Mocht u tijdens de Afrikaloop vragen hebben, dan kunt u altijd bellen met de coördinator van de dag. Het telefoonnummer is: 06-27 911 793.

 

Dag 7 intocht in Hoogeveen; opbrengst €27.000,-

Een schitterende, maar ijskoude dag. De wandelaars gaan op naar het laatste doel: Hoogeveen. Hier is de bekende intocht onder begeleiding van een echte Hoogeveense tamboer, Albert Metselaar.

Maar voor het zover is, passeren we nog mooie natuurgebieden en pauzeplaatsen. De stemming zit er goed in. Mensen komen uit het hele land voor deze wandeltocht. Ze zijn zeer gemotiveerd voor onze kinderen in Afrika en uiteraard om te wandelen. Als het einde in zicht is, komen enkelen zelfs hardlopend binnen.

Een journalist van het Dagblad van het Noorden doet verslag, Albert Metselaar trommelt de stoet vooruit, vijf gesponsorde bussen rijden er achteraan! Iedereen is blij en de wandelaars zetten spontaan een ter plekke bedacht wandellied in voor de kinderen in Afrika.

Het trekt de aandacht van het winkelende publiek op de Hoofdstraat. Wethouder Hiemstra vangt de wandelaars op in restaurant “ ‘t Raethuys”. Hij spreekt de wandelaars toe en ze worden geprezen voor het werk wat ze verrichten voor het goede doel. Alle weekwandelaars krijgen een Drentse kei aangeboden. Zij zijn de echte keien en sommigen van hen hebben deze week totaal 245 kilometer gewandeld! Petje af en deze keien hebben zeker een kei verdiend. De wethouder maakt onder luid gejuich de opbrengst bekend: 27.000,- euro! Dan wordt nog de gebruikelijke groepsfoto gemaakt en een afsluitende kop soep met een broodje gegeten. Het afscheid valt zwaar en er wordt hier en daar een traantje weggepinkt. Na een hele week samen optrekken, gaat ieder nu weer zijns weegs. De crew gaat alle bussen wassen en van de reclamestickers ontdoen.

Moe, maar voldaan stapt een ieder ‘s avonds zijn bed weer in. Op naar de volgende Afrikaloop, de eersten hebben zich al weer opgegeven.

Meer foto’s van de etappes zijn te vinden op onze pagina van Facebook.

 

Dag 6 van Zwartsluis naar Meppel

Vandaag is het wel een stuk kouder, maar gelukkig wel droog. De wandelaars maakt dat allemaal niet uit, die lopen zich warm, maar voor de crew maakt een uurtje wachten in de gezellige boerenschuren dat het koud aanvoelt.

Iedereen gaat met een dubbel gevoel op pad. Aan de ene kant is het heerlijk dat voor de week-wandelaars het einde van de tocht in zicht is, maar aan de andere kant is de week ook zo gezellig, dat niemand naar het einde verlangt.

Wat lopen sommigen snel zeg! Met de auto kan de crew het nauwelijks bijbenen om op tijd bij de volgende post te zijn. Maar ja, dat is ook geen wonder, want een stuk weg is afgesloten. Daar waar de één braaf omrijdt, denkt de ander: dat hekje kan voor mij wel even opzij. Zeg nu ook eerlijk: er staat een stoplicht bij en nog wel op groen!

In één van de boerderijen staat heerlijke zelfgebakken cake en verse koffie klaar. Snuf de hond heeft het helemaal naar de zin, want die weet nog wel eens een stukje los te bedelen met zijn trouwe hondenogen.

Uiteindelijk is de één na laatste stop in het centrum van Meppel, heel erg gezellig. Het zonnetje breekt zelfs door. Een enkeling waagt zich daarom ook buiten op het terras.

De finish is in een prachtige jeugdsoos net buiten Meppel. De evaluatie formulieren worden daar ook alweer ingevuld. De crew en de wandelaars maken zich op voor een gezellige afscheidsavond. De laatste avond alweer voor dit jaar. Dus dan toch alvast een beetje afscheid.

 

Dag 5 van Zwolle naar Zwartsluis

Na een zeer geslaagde avond met Elly & Rikkert en Tangarine in de WRZV hallen met een totale opbrengst van 926 euro, hebben de wandelaars her en der in gastgezinnen geslapen of op andere zelfgekozen plaatsen. Vanmorgen is iedereen weer fris aan de start! Vol lof over de gastgezinnen gaan ze weer op stap. We bespeuren wel wat wallen onder de ogen van de organisatie, maar dat is ook ziet zo gek natuurlijk. 

Spontaan melden zich nieuwe wandelaars bij de start. Een wandelaar heeft de wandeltocht vandaag als verjaardagscadeau geschonken aan zijn drie zussen! Dat zijn nog eens leuke cadeautjes.

Het eerste stuk gaat door Zwolle, de stad uit langs prachtige landschappen. We worden gastvrij ontvangen in een oude boerenschuur, die omgetoverd is tot een echte rustplaats met luie banken en heerlijke koffie van onze trouwe schenkers Douwe en Greke.

Over de dijk gaat de wandeling door Hasselt, waar een verwarmd terras in het centrum zeer welkom is. Vervolgens naar Genemuiden, in een restaurant waar een gelegenheid is om de lunch te nemen.

Daarna steken we het water over met een echte veerpont, die door de veerpond-maatschappij voor de Afrikaloopmensen vrij tot beschikking is gesteld.
In Zwartsluis wordt de bagage weer uit de bus geladen voor de komende nacht. De wandelaars en de crew krijgen koffie en een heerlijke maaltijd.

De avond staat in het teken van muziek en informatie.

Met de kinderen worden er leuke Afrikaanse muziek-instrumentjes in elkaar geknutseld, die ze later ten gehore brengen. Ook maken ze net als de Afrikaanse kinderen van afval speelgoed.

De ouderen krijgen in een aparte ruimte informatie over de projecten van de AMS. Het is al met al weer een geslaagde dag. Helaas nog maar twee te gaan.

 

Dag 4 van Heino naar Zwolle

Allemensen, hebben we alweer dag 4 erop zitten en dat betekent dat we over de helft zijn! Door de mist schijnt hier en daar het zonnetje een beetje, maar die breekt vanmiddag pas echt helemaal door.

In de buurt van de eerste pauzeplaats ontmoeten we een andere groep wandelaars van de vierdaagse van Raalte. Samen trekken we een stukje op en daar waar de wegen zich scheiden krijgt de eerste groep een mooie flyer van de Afrikaloop mee. Bij sommigen al bekend en bij anderen nog niet. Een verdwaalde vierdaagse wandelaar sluit even bij onze pauzepost aan om gezellig een kopje koffie mee te drinken.

De dag vliegt om, want er is zoveel te vertellen en te zien onderweg. De wandelaars zijn ook deze keer bijzonder tevreden over de gastgezinnen. Ze vinden het bijzonder dat ze in alle plaatsen zo gastvrij ontvangen worden. En dat is het ook!

Op één van de pauzeplaatsen is een heerlijke echte pan soep voor iedereen gekookt! Op een andere plaats krijgt iedereen koffie met cake. Echt geweldig zoals iedereen meewerkt, de wandelaars, gastgezinnen, pauzeplaatsen en iedereen die ook een taak heeft om het geheel weer tot een groot succes te maken.

Vandaag loopt er een nieuwe wandelaar voor de eerste keer een dagje me. Ze heeft de mobiel niet aan en de organisatie krijgt een telefoontje van haar man, dat ze gehaald wordt, want ze is voor de eerste keer oma geworden. Gejuich gaat op en felicitaties zijn er van de aanwezigen. De kersverse oma verlaat de tocht met opgeheven hoofd en tranen in de ogen. Dat is nog eens een mooie reden om te stoppen.

In Zwolle krijgt iedereen een warme maaltijd en wordt de kantine van de WRZV hallen gezellig aangekleed voor het optreden van Elly en Rikkert en Tangarine.

 

Dag 3 van Ommen naar Heino

De dag begint met dichte mist, maar voordat de eerste wandelaars door hun gastgezinnen bij de start gebracht worden, is de mist opgetrokken en straalt de zon boven Ommen.

De prachtige route loopt over de Lemelerberg naar Heino. Onderweg is iedereen verwonderd over zoveel natuurschoon. Elke boom en paddenstoel die met zijn kleuren pronkt in de zon wordt gefotografeerd.

Onderweg is het wel zo mooi om ons heen dat waarschijnlijk enkele wandelaars teveel om zich heen hebben gekeken en niet goed op de route. Hierdoor is de organisatie er ineens twee kwijt onderweg. Dat geeft wel even wat zorgen, maar gelukkig bellen de wandelaars en kunnen ze opgepikt worden.

Op de pauzeposten worden we allemaal gastvrij onthaald met koffie, thee en zelfs lekkere stukjes kaas bij de kaasmakerij. Waar ook nog mooie kunst te bewonderen is. 

Het is vooral genieten van de warme herfstdag, die door velen een zomerdag wordt genoemd.

In Heino aangekomen worden de wandelaars opgehaald door hun gastgezinnen en sommigen kunnen zelfs hun warme maaltijd nog in de tuin nuttigen bij de vuurkorf.

Het is een bijzonder geslaagde dag, morgen gaan we alweer naar de helft van de week! We zien uit naar de nieuwe dag, maar nog niet naar het einde.  

 

Dag 2 van Dedemsvaart naar Ommen

Het is vandaag zwaar bewolkt, maar de wandelaars staan al te popelen om te mogen vertrekken. Ze zijn goed verwend in de gastgezinnen van Dedemsvaart, zelfs de lunchpakketten zien er heel gekleurd uit!

Op de route ontstaan de bekende discussies of het nu wel of niet goed aangegeven staat, maar het feit is daar: iedereen bereikt de goede plek. Volgens de één is het niet goed beschreven, volgens de ander is het niet goed gelezen. Heerlijk zulke gesprekken onderweg.

Op de pauzeplaatsen worden we gastvrij onthaald. Er is ruimte voor de EHBO om zijn werk te doen en om even de voeten te laten luchten.

Het is gezellig, zoals iedereen zijn weg vervolgd en opmerkzaam is of de ander ook  meekomt.

Grietjes en Ria twijfelen even of ze de goede paddenstoel hebben gevolgd en laten zich een eindje terugrijden om dit te controleren. Het klopt wel, dus rijden ze weer mee naar voren, om dit aan de anderen te vertellen.

Bij de aankomst in Ommen hangen er prachtige tekeningen aan het gebouw, speciaal om de wandelaars te verwelkomen.

Daar is ’s avonds ook een warme maaltijd gekookt door vrijwilligers, die zich heerlijk laat smaken!

De mannen van de website  Dedemsvaartinbeeld.nl hebben een heel leuk filmpje gemaakt van de wandeling van gisteren. Deze staat op YouTube. Zeker de moeite waard om even te bekijken.

Al met al was het dus weer een mooie wandeldag. Nu lekker uitrusten en dan morgen verder.

 

Dag 1 van Hoogeveen naar Dedemsvaart

Burgemeester Loohuis zwaait vanmorgen in alle vroegte de Afrikalopers uit met Djembé geroffel en steekt ze nog een hart onder de riem.

De prachtige route loopt Hoogeveen uit, achter Zuidwolde langs, door het Reestdal en zo naar Dedemsvaart. Al vrij snel is de eerste wandelaar het spoor bijster, maar gelukkig is hij al snel weer op het goede spoor gezet. Nog enkelen wandelen gezellig pratend het verkeerde bospad op. Het is ook erg leuk om elkaar weer te zien.
Mensen die al jaren meedoen en hier elkaar weer ontmoeten, hebben veel bij te praten, maar ook de nieuwe wandelaars genieten van de route en van de verzorging onderweg.

Ook een aantal fysiek beperkte mensen genieten van de aandacht en de prachtige natuur. En uiteraard krijgt Klaas de weerbaas gelijk, het is een warme dag, zonder regen!

Nu even uitrusten met de vermoeide voeten omhoog en dan morgen weer verder….  

 

De opbrengst tot nu toe

Op vrijdag 26 oktober maakte wethouder Hiemstra bij het einde van de  Afrikaloop bekend dat het opgehaalde bedrag €27.000,- is. Een geweldig bedrag waar we veel kinderen in nood mee kunnen helpen.

 

Avondprogramma voor kinderen en ouders

Ook voor de kinderen hebben we dit jaar een avondprogramma! Ze kunnen op Afrikaanse manier knutselen, een dansje instuderen en andere leuke dingen doen. Ouders zijn ook van harte welkom! Er is een kralenworkshop speciaal voor ouders en andere geïnteresseerden, ook is er een diverse keus aan Afrikaans handwerk te koop. Daarnaast kunt u informatie krijgen over de stichting en vertelt één van de medewerksters over haar reis naar Ghana.

 

Avondprogramma in Zwolle op dinsdag 23 oktober

Dit jaar hebben we op 23-10-2012 in de WRZV hallen in Zwolle een leuk avondprogramma met optredens van zowel Elly&Rikkert als Tangarine. Kaarten kosten €9,50 en zijn te reserveren bij de WRZV hallen (038-4226129) of verkrijgbaar bij de deur. Komt allen!

 

Afrikaloop 2012

Dit jaar gaan we een geheel nieuwe route lopen, met 6 nieuwe dorpen! De start zal ‘ouderwets’ weer in Hoogeveen zijn, net als de finish. De andere dagen gaan we niet omhoog naar het noorden, maar we wandelen zuid, door mooi Drenthe én Overijssel.

 

De dagtochten zijn:

DatumStartFinish
Zaterdag 20 oktoberHoogeveenDedemsvaart
Zondag 21 oktoberDedemsvaartOmmen
Maandag 22 oktoberOmmenHeino
Dinsdag 23 oktoberHeinoZwolle
Woensdag 24 oktoberZwolleZwartsluis
Donderdag 25 oktoberZwartsluisMeppel
Vrijdag 26 oktoberMeppelHoogeveen

Tegen betaling kunt u ook gebruik maken van de volgende services:

* Een warme maaltijd aan het einde van de dag (rond 17.30).
* Een lift terug van het dorp van aankomst naar de startplaats van de dagtocht.

Voor meer informatie, prijzen en sponsorvragen kunt u zich wenden tot:

Krista Schutte (0528) 279206, afrikaloop@andreasmanna.org

Naast deze website zijn we ook actief op Facebook (www.facebook.com/Afrikaloop).

Sponsoren

Plaatsing van webadressen betekent niet dat de Andreas Manna Stichting het eens is met de inhoud van de websites van onze sponsoren. De sponsor blijft zelf verantwoordelijk voor de inhoud van zijn website.

Ambrosius transporten bv
www.ambrosius.nl                             

BrilUniek
bril.maxxdesign.nl                                                               

Car Cleaning LBR
www.carcleaninglbr.nl                                              

De Hypotheker
www.hypotheker.nl/Hoogeveen                                              

Edelsmederij ’t Ringetje
www.hetringetje.nl                           

Het Huis met de Duivengaten
www.duivengaten.nl                        

G Design
www.gdesign.nl                                                             

Hubo Harke
www.hubo.nl/vestiging/harke                                                     

Juwelier Groeneveld
www.juweliergroeneveld.nl                                       

Kiri Motoren en Auto’s
www.kiri.nl                                    

Kreeft betonrenovatie en injectietechnieken
www.kreeft.nl

Middelveld Machines 
www.middelveldmachines.nl                                       

Rimato
www.rimato.nl

Tapijt- en slaap Toko
www.tokohoogeveen.nl

Toscon trailer en servicecenter
www.toscon.com 

Van Steen, Pronk & Zoer advocaten
www.vspz.nl

Woonidee Kuik
www.woonidee-kuik.nl

Meppel

Kluin Opticiens
www.kluinopticiens.com

 

Emmen

Bakerware B.V.
www.bakerware.nl

Buro HL
www.burohl.nl

Eyewish Groeneveld Roosen
www.eyewishgroeneveld.nl/Emmen

Hondsrug College
www.hondsrugcollege.nl

Hotel restaurant ten Cate
www.hoteltencate.nl

Juwelier A. Kremer
www.juwelierkremer.nl

Markander
www.markander.com

Mechanisch bedrijf Kuik
Industriestraat, Emmen

Schomaker mannenmode
www.schomakermannenmode.nl

Spiro B.V.
www.spiro.nl                             

 

Raalte

Hippo Kidswear
winkelinraalte.nl/winkelaanbod

 

Klazienaveen

Griemink Klazienaveen wanden en plafonds
www.griemink-klazienaveen.nl 

 

Dedemsvaart

Dedemsvaart in beeld.nl
www.dedemsvaartinbeeld.nl

 

Heino

C1000 Van de Worp
www.c1000.nl/mijn-c1000/mijn-winkel.aspx

Evenementenkalender
Juli'24
Deurcollecte De Wolden In de week van maandag 1 t/m zaterdag 6 juli is de jaarlijkse deurcollecte in de gemeente De Wolden.