Afrikaloop 2016

banner
banner

Afrikaloop 2016

De eindopbrengst 

De eindopbrengst van de Afrikaloop 2016 is:

Afrikaloop 2016 opbrengst

Laatste dag van Balkbrug naar Hoogeveen

Opbrengst boven de € 20.000,-

Bij het Trefpunt in Balkbrug worden de wandelaars vandaag uitgezwaaid door de gastgezinnen en medewerkers van het dorp.

 

Van de drie wandelaars, die voor de 10e keer meedoen, kan helaas Ria de laatste dag niet afronden. Gisteravond is er voor haar gezongen heeft deze kei haar Drentse kei mogen ontvangen!

De rest van de weekwandelaars en dagwandelaars lopen vol goede moed naar het eindpunt via drie mooie pauzeposten. Bij de “Entekoele” in Zuidwolde is er zowaar een “Afrikaloop” aanbieding op de kaart gezet!

Ondertussen wordt de kas opgemaakt en ziet iedereen uit naar het eindbedrag.

Nu de eindstreep in zicht is, praten sommigen wat meer en worden anderen stiller. Als je zo een week met elkaar optrekt, is het wel heel erg gezellig geworden en ziet ook iedereen weer tegen het afscheid op. Dat is ook de reden dat iemand er vroegtijdig tussenuit knijpt, omdat ze zo’n hekel aan afscheid heeft.

Onderweg raakt een medewerker, die met de auto de wandelroute wil volgen, helemaal vast in het bospad. Van alle pauzeposten worden de sterke mannen opgetrommeld en met elkaar trekken ze de auto weer los. Wat dat betreft lijkt het ook wel Afrika.

We houden het verder vandaag redelijk droog, op de laatste kilometers na.

De band “Fortissimo” uit Coevorden maakt een gezellige sfeer op straat en trekt veel bekijks bij het binnenkomen van de wandelaars. “’t Reathuys” heeft voor de wandelaars een broodje met soep klaarstaan, welke er prima ingaat.

Voor de aanwezige persfotograaf lopen zij nog eens een extra rondje.

Afrikaloop 2016 Laatste dag

Dan worden aan de weekwandelaars de keien uitgereikt, want keien zijn ze allemaal! Wim en Els, die ook voor de 10e keer meeliepen, komen even extra in de schijnwerper.

Er gaat een gejuich op als de opbrengst bekend wordt gemaakt. Hiermee kunnen we weer veel doen in Afrika. Dan is het echt zover om afscheid te nemen na de groepsfoto en zien we uit naar de volgende Afrikaloop.

Iedereen heel erg bedankt voor de geleverde bijdrage, daardoor is het een succesvolle loop geworden!

Dag 6 van den Ham naar Balkbrug

De medewerkers in den Ham zwaaien de wandelaars uit en geven ze een leuk presente mee voor onderweg. De wandelaars starten opnieuw in de stromende regen en opnieuw laten ze zich niet ontmoedigen, omdat ze weten waarvoor ze lopen.

Er is een groepsapp met Afrika en de mensen daar. Zij die worden geholpen leven heel erg mee. Ze doen voortdurend de groeten aan iedereen en moedigen ze aan.

Eén van de jongeren uit Kenia zegt: “Hallo aan iedereen die meewandelt met deze lange, zware wandeling. Als ze in Kenia vandaag nationale helden dag zouden vieren zijn jullie mijn helden en heldinnen!”

Een ander zegt: “Met zulke regens loop je alleen uit liefde voor ons. Ik weet dat je niet altijd in Nederland of in Afrika geliefd bent, of zelfs erkend door de overheid, maar de Here Jahweh ziet het. Hij ziet met vreugde naar jullie, Zijn kinderen. We houden van jullie allemaal.”

Uit Oeganda komt het bericht van Florence: “Ik heb respect voor de dames en heren die ik op jullie foto’s zie zitten en wandelen. Vertel hen dat ik erg trots op ze ben dat ze lopen voor ons in Kenia en Uganda! Heb een geweldige dag samen. Zeg hen dat Oeganda hen volgt en bedank hen allen voor deze geweldige inzet voor onze doel!!! Ik wandel in gedachten met jullie mee.”

Hiermee hebben we vandaag weer goede moed, maar we zijn wel blij dat in het begin van de middag de regenjassen en hoedjes weer opgeborgen kunnen worden. We genieten van de prachtige pauzeplaatsen en krijgen onderweg les over koeien melken, kippenfokken en allerlei zaken van het boerenleven.

In Balkbrug is de finish en wordt hard gewerkt aan een pannenkoekenbuffet. Het buffet wordt afgesloten met verschillende heerlijke toetjes!

Nog 1 dag te gaan morgen, wat gaat de tijd snel!

 

Dag 5 van Dalfsen naar den Ham

Gisteravond gingen de voetjes nog van de voer. Elly en Rikkert verzorgden een benefietconcert in Dalfsen. Terwijl de vermoeide wandelaars en andere gasten genoten vanaf hun zitplaats, dansten de vrijwilligers de sterren van de hemel op de Afrikaanse liedjes van Elly en Rikkert.

Iedereen heeft enorm genoten van de muziek en de doorleefde teksten van het zangduo en de muzikanten.

Vandaag is de vijfde dag alweer. De weersvoorspellingen zijn deze keer helaas wel uitgekomen en de hemel lijkt wel leeggestort te worden. Al het water kot op de hoofden van de wandelaars neer. Desalniettemin houden ze de moed erin.

Zij weten waarvoor ze wandelen en gaan ervoor. Eén van de wandelaars zegt: “We kennen de sfeer en weten waar we het voor doen, anders was ik vanmorgen ook liever in mijn bed gebleven toen ik de regen op mijn zolderraam hoorde.”

Doorweekt komen ze aan op de eerste pauzeplaats bij een kaasboerderij in Dalmsholte. De kaas is niet aan te slepen. Wandelaars en medewerkers kopen de winkel bijna leeg.


Het zonnetje komt er nog door, waardoor de natuur weer gaat stralen.Rond elf uur wordt het droog, gaan de regenjassen weer uit en de paraplu’s weer in de rugzak. Een wandelaar wringt haar sokken uit en trekt droge aan, maar de plassen zijn nog vele in het bos, dus die blijven ook niet droog.

In den Ham staat een groep lokale vrijwilligers gastvrij klaar met koffie, thee en limonade. Wanneer iedereen binnen is, gedoucht en opgefrist in het gastgezin, staat er een heerlijke gezamenlijke maaltijd klaar, waarmee de dag afgesloten wordt.

Dag 4 van Hasselt naar Dalfsen

Vandaag gaan we over de helft van de totale route en dus langzamerhand schuiven we weer richting het eindpunt: Hoogeveen. Maar zover is het nog lang niet, we hebben nog vier dagen wandelplezier. Alweer tegen de verwachtingen in hebben we een prachtige droge wandeldag.

De tocht loopt over schitterende dijkjes langs de Vecht, waar mooie vergezichten zijn over de natuurgebieden. Witte reigers staan er veel, waardoor je je bijna in Afrika zelf waant.

Wandelaars reageren heel positief over de routes en de sfeer onderweg. Zowel bij de wandelaars onderling als tussen de medewerkers zit de stemming er goed in.

Vandaag staan op de pauzeplaatsen opnieuw gastvrije mensen klaar om wandelaars en medewerkers van koffie, thee en soep te voorzien.

De finish is vandaag in Dalfsen. De wandelaar die 35 km wandelen, lopen vandaaruit nog een lus van 10 km, terwijl de anderen naar de gastgezinnen gaan om zich voor te bereiden voor he concert van vanavond.

De medewerkers bereiden zich voor op de avond, want Elly en Rikkert geven een benefiet concert voor Afrika!

 

Dag 3 van Blokzijl naar Hasselt

Een fantastische dag vandaag! Het waterige zonnetje verwarmt de herfstkleuren in het oude stadje Blokzijl. Wandelaars melden zich voor de derde wandeldag. Ook vandaag komen er spontaan weer mensen bij de start, die mee gaan lopen.

Eén van de gastgezinnen is enthousiast geworden van de verhalen van een wandelaar die daar overnachtte en het gezin loopt vandaag voor de tweede dag mee. Drie meisjes zijn een spontane inzamelingsactie begonnen en hebben al leuk sponsorbedrag bij elkaar gehaald voor de AMS.

Medewerkers zijn de hele dag druk in de weer bij de pauzeplaatsen om iedereen te voorzien van koffie, thee en soep. Geweldig om te ervaren hoe gastvrij de mensen onderweg zijn, hoe ze opnieuw hun huizen, schuren en toiletten openstellen voor de groep mensen die voorbij wandelt.

We hebben deze week een jongedame in onze organisatie, die voor school haar uren maatschappelijke stage moet halen. Super hoe ze ons helpt bij de organisatie en registratie.

Enkele wandelaars wijken geregeld van de weg. Zij helpen mee met de routes uitzetten en kijken alvast of het volgend jaar nog mooier zou kunnen. Iemand merkt op onderweg: “Wat hebben we toch een mooi land, ik snap niet dat mensen naar het buitenland gaan voor vakantie.”

Twee wandelaars vertrekken aan de late kant vandaag, maar ze zijn er nog net op tijd voordat de inschrijving sluit. Onderweg vinden ze op schaap op z’n rug en proberen het beest weer op z’n poten te krijgen. Dat lukt niet en is natuurlijk een vervelende situatie die best lang duurt. Geen mens in de buurt die hepen kan. We weten niet of hij het gered heeft.

In Hasselt staan de vrijwillige medewerkers van het dorp weer klaar met lekkere koffie en thee. De meeste wandelaars worden door het gastgezin opgehaald. Enkelen worden teruggebracht naar de startplaats waar hun auto staat, of ze hebben hun auto vanmorgen hier al geparkeerd en zijn opgehaald. Dat vervoer is allemaal mogelijk, mede door de busjes die we gesponsord hebben gekregen van verschillende autobedrijven. Daar zijn we heel erg blij mee!

Dag 2 van Staphorst naar Blokzijl

Het is een zonovergoten dag vandaag.

De wandelaars vertrekken vanmorgen vroeg uit het prachtige dorpje Staphorst om door de natuur te trekken van de kop van Overijssel. De route gaat deels door de Weerribben. Ganzen kleuren geven de weilanden een bijzondere sfeer. Met grote regelmaat trekken ze als straaljagers de lucht in. Hun geluid is alleen veel mooier. We laten ons vertellen door een wandelaar, die ook vogelaar is, dat de boeren niet zo blij met ze zijn. Zo leren we onderweg ook nog over de natuur.

Op de eerste pauzeplaats, is een keurig aangeveegde en aangeklede schuur, waar de tuinstoelen uitnodigend klaar staan voor de vermoeide wandelaar.

Vandaar lopen we richting Giethoorn, waar het op deze prachtige zondagmiddag lekker druk is. Veel mensen zien de kans om nog een boottochtje te maken. Wandelaars strijken neer op het terrasje van Restaurant Smit. Aan hun bruggetje hangt onze Afrikaloop vlag en trekt veel bekijks. De lange broeken worden afgeritst en veranderen in korte broeken. Dat kan prima met dit mooie weer.

Om de volgende pauzepost te bereiken op het eilandje Jonen, is voor de organisatie nog niet zo gemakkelijk. Zelfs zij moeten er anderhalve kilometer voor lopen.

Het is een prachtig plekje, waar iedereen met een pontje over het water moet, om er te komen.

De vrouw des huizes vangt Syriërs op en zij hebben tot vannacht drie uur allemaal Syrische hapjes voor de wandelaars gemaakt. Dat gaat er goed in na een fikse wandeling.

Aan het einde van de prachtige route worden de wandelaars zeer welkom geheten in Blokzijl. Buiten de kerk staat een tafel met allerlei lekkernijen, gebakken door de vrijwilligers daar. In het zonnetje is het heerlijk nagenieten. Eén van de wandelaars vertelt dat ze zich op safari waande in Afrika, omdat ze een echte slang op de weg had gespot. De wandelaars komen langzamerhand binnen en worden opgehaald door de gastgezinnen.

 

Dag 1 van Hoogeveen naar Staphorst

Tegen alle verwachtingen in, is het mooi droog weer bij de start van de elfde Afrikaloop. Vanaf acht uur komen de wandelaars binnen bij het raadhuis van Hoogeveen. Na de inschrijving, krijgen ze een kopje koffie aangeboden.

Wanneer iedereen

 letterlijk bijeengetrommeld is en voor het bordes staat, vragen de Hoogeveense tamboers de aandacht van de mensen. Wethouder Gert Vos spreekt de wandelaars hartverwarmend toe en moedigt ze aan voor deze loop en voor het goede doel van de Andreas Manna Stichting, waar de sponsorgelden naartoe gaan. De wethouder prikt een enorme ballon door, waar de confetti uitwaait, die zowel de wethouder, als het bordes blauw kleurt.

De beide tamboers lopen trommelend voor de stoet uit en begeleiden de wandelaars feestelijk op de eerste meters van hun lange tocht deze week.

Sommigen wandelen een of meerdere dagen, maar 17 wandelaars lopen de hele week mee van dorp naar dorp. Er is keuze tussen verschillende afstanden: 15, 25 of 35 km. Degenen die dagelijks de langste route lopen, hebben aan het eind van de week er 245 km op zitten! Drie wandelaars lopen de tocht voor de tiende keer deze week.

Vandaag gaat de route Drenthe uit, deels door het prachtige Reestlandschap naar Staphorst. Onderweg zijn er verschillende boeren bedrijven die, soms letterlijk, hun stal openzetten om de wandelaars te voorzien van koffie met koek. Onder belangstelling van nieuwgierige kalveren is het genieten van de gastvrijheid, zittend op een baal stro.

We komen ook bij een prachtig huis met een portiek van Art Deco, waar in de oude voordeur de sporen van de tweede wereldoorlog nog te zien zijn. De vrouw des huizes vertelt de geschiedenis van hun voorgeslacht in dit huis. Ondertussen mogen de wandelaars in hun keuken genieten van de warme koffie. Een nestje met jonge poesjes is de blikvanger in de keuken en er is een wandelaar, die volgende week al eentje ophaalt.

Wandelaars die nieuw zijn, genieten van de gastvrijheid en de gesprekken onderweg. Wandelaars die elk jaar terugkomen, ontmoeten elkaar weer opnieuw en halen herinneringen op.

Aan het einde van de route staat in “de Rank” in Staphorst een heerlijke kop soep klaar voor iedereen. De gastgezinnen worden gebeld en voor elke wandelaar die wil overnachten staat een warm bed klaar.   

Afrikaloop 2016 – Informatie

Van 15 t/m 21 oktober 2016 kunt u weer meewandelen door mooi Drenthe en Overijssel. We bieden ook dit jaar weer drie afstanden aan, namelijk 15, 25 en 35 kilometer per dag.

Net als de afgelopen tien jaar kunt u één of meerdere dagen wandelen. U kunt zelf uw wandelprogramma samenstellen. We starten in Hoogeveen, waar we na zeven dagen vervolgens weer finishen. Ondertussen passeren we onderstaande dorpen via de verschillende etappes:

Dag 1 – zaterdag 15 oktober: Hoogeveen – Staphorst

Dag 2 – zondag 16 oktober: Staphorst – Blokzijl

Dag 3 – maandag 17 oktober: Blokzijl – Hasselt

Dag 4 – dinsdag 18 oktober: Hasselt – Dalfsen

Dag 5 – woensdag 19 oktober: Dalfsen – Den Ham

Dag 6 – donderdag 20 oktober: Den Ham – Balkbrug

Dag 7 – vrijdag 21 oktober: Balkbrug – Hoogeveen

Logo Afrikaloop 2016OVERNACHTING

In elk dorp hebben we 30 slaapplaatsen bij gastgezinnen geregeld. Voor € 32,- bieden wij u deze overnachting aan, inclusief diner, ontbijt en lunchpakket voor de volgende dag.

Dit jaar hebben wij deze slaapplaatsen ook geregeld voor de nacht voorafgaande aan de start. Zie bij “Informatie Afrikaloop” welke mogelijkheden we u bieden.

Ná zaterdag 8 oktober is het helaas niet meer mogelijk om u op te geven voor een overnachting. 

De vergoeding komt volledig ten goede van onze projecten in Afrika.

 

VERVOER

Tegen een betaling van € 5,- bieden wij u twee mogelijkheden van vervoer.

1.     Wij halen u begin van de dag op bij de finish van deze dag (= LIFT HEEN) of

2.     Wij brengen u aan het eind van de dag terug naar de start (= LIFT TERUG).

De vergoeding komt ten goede van onze projecten in Afrika.

 

LET OP: Voor een LIFT TERUG kunt u zich op de wandeldag zelf nog opgeven. Dit is helaas niet mogelijkvoor een LIFT HEEN. Uiterlijk één dag van tevoren dient u de LIFT HEEN bij ons te reserveren!

De 15 km-route is onze kortste route en eindigt op de tweede pauzepost. Vanaf dit punt wordt u door ons (gratis) naar het dorp van de finish gebracht.

Mocht u terug willen naar de start van deze dag, dan kunt u vooraf een LIFT TERUG reserveren. U arriveert dan niet op het eindpunt van die dag.

INSCHRIJVEN

Wanneer u verzekerd wilt zijn van een slaapplaats die wij voor u regelen bij een gastgezin, dan raden we u aan u tijdig in te schrijven. Tijdens de Afrikaloop kunt u zich ook op de ochtend zelf bij de start nog inschrijven om een dagje mee te wandelen. Maar het scheelt u tijd wanneer u zich vooraf schriftelijk bij ons opgeeft. Dan zijn uw gegevens bij ons bekend en na een korte check, kunt u direct vertrekken.

Het inschrijfformulier en uitgebreide informatie over de Afrikaloop vindt u bovenaan deze pagina. De inschrijving sluit dagelijks om 9.15 uur. (en voor de 35 km route om 8.30 uur)

START- EN FINISHTIJD

Als organisatie willen we u graag een leuke dag bezorgen en proberen we het u zoveel mogelijk naar de zin te maken. Zo hebben we een aantal pauzeposten (met toilet) waar u even wat kunt eten en/of drinken en wanneer u dit wilt, een praatje maken. Vanwege de bezetting hebben we een start- en eindtijd bepaald. Binnen deze tijden, kunnen we als organisatie garanderen dat iedere pauzepost bezet is en we voor u bereikbaar zijn wanneer u bijvoorbeeld bent verdwaald. In dat geval kunnen we u ook ophalen.

Dagelijks kunt u vanaf 8.30 uur starten en sluiten we de wandeldag om 17.00 uur. 

Bij vragen over de Afrikaloop kunt u bellen met Krista Schutte (0528) 279206 of mailen naar: afrikaloop@andreasmanna.org.

We zijn ook te vinden op Facebook: www.facebook.nl/afrikaloop.

Wilt u alvast een impressie krijgen wat de Afrikaloop is en wie wij zijn? Kijk dan eens op onze website naar de Afrikaloop van voorgaande jaren.

We hopen u in oktober te ontmoeten!

Sponsoren

Plaatsing van webadressen betekent niet dat de Andreas Manna Stichting het eens is met de inhoud van de websites van onze sponsoren. De sponsor blijft zelf verantwoordelijk voor de inhoud van zijn website.

Juwelier Groeneveld
www.juweliergroeneveld.nl

Kreeft betonrenovatie en injectietechnieken
www.kreeft.nl

De Hypotheker
www.hypotheker.nl/Hoogeveen

Edelsmederij ’t Ringetje
www.hetringetje.nl

Hubo Harke
hoogeveen.hubo.nl

HGV Verpakkingen
www.hgv.nl

Super Mail Service
www.supermailservice.nl

Baltussen 
www.baltussen.com / www.parketonderhoudservice.nl

Tegels en sanitair Hoogeveen
www.tegelsensanitairhoogeveen.nl

Middelveld Machines
www.middelveldmachines.nl

Optiek BrilUniek
www.briluniek.nl

 

 

Sponsoren in omliggende dorpen

Emmen

Juwelier A. Kremer
www.juwelierkremer.nl

Buro HL
www.burohl.nl

Evenementenkalender
Juli'24
Deurcollecte De Wolden In de week van maandag 1 t/m zaterdag 6 juli is de jaarlijkse deurcollecte in de gemeente De Wolden.