Afrikaloop 2015

banner
banner

Afrikaloop 2015

Opbrengst

De opbrengst van de Afrikaloop 2015 is: €23.297,-

Dit bedrag kan de komende weken nog oplopen, omdat er nog sponsorbedragen binnenkomen. Wilt u ook nog een bijdrage leveren aan de Afrikaloop, dat kan! U kunt het bedrag overmaken op IBAN-nummer: NL42 RABO 0124 4363 31 

VERSLAGEN AFRIKALOOP 2015

Dag 7 Balkbrug – Hoogeveen

De zon schijnt mooi en kleurt de bomen oranje wanneer de wandelaars vertrekken naar het eindpunt Hoogeveen. De grote groep trekt in het begin samen weg en waaiert door de dag heen uit elkaar. Ieder loopt in zijn eigen tempo.

Onderweg is het genieten van de verhalen en van de leuke pauzeplaatsen met de verzorging voor de innerlijke mens. De jongste dag wandelaar is vandaag 11 jaar. Hij loopt ruim 20 kilometer mee!. De oudste is een weekwandelaar van 74 jaar. Bij het eindpunt krijgen de wandelaars soep en brood aangeboden door ’t Raethuys. Het muziekbandje Fortissimo brengt de sfeer er goed in op de Hoofdstraat in Hoogeveen. Enige wandelaars lukt het zelfs nog om een dansje mee te doen.

De jaarlijkse keien worden uitgereikt aan degenen die een week gelopen hebben. Onze jubilaris, die vanaf het eerste begin nu 10 jaar meeloopt, wordt in het zonnetje gezet en krijgt een extra grote kei aangeboden. Op haar beurt, zet zij namens de wandelaars de organisatie in het zonnetje met bloemen. Dan slepen er nog twee wandelaars een mega grote kei naar voren, die gevuld is et een zakje kleintjes voor alle medewerkers. Na de jaarlijkse groepsfoto, gaat iedereen huiswaarts.

Bedankt allemaal! We mogen weer terugzien op een super goede wandelweek, met een super goede opbrengst!

 

Dag 6 Den Ham – Balkbrug

Het is vandaag gelukt om te verdwalen tijdens de wandeling. Ook al is alles zo goed uitgezet en verschillende keren nagelopen, als er een paaltje wordt verzet na die tijd, dan is het foute boel.

Maar gelukkig bestaan er mobiele telefoons en kan als snel de juiste richting weer aangegeven worden door de crew en de andere wandelaars zijn gewaarschuwd.

De wandelaars lopen eerst door de miezerige motregen en vinden het al snel aan de warme kant. Gaandeweg de dag wordt het droger.

Er is een pauzeplaats waar de wandelaars, naast de mooie eetkeuken, ook plaats mogen nemen in de prachtige woonkamer. Wat een gastvrijheid allemaal weer vandaag. Er is ook een mooie plek waar 25.000 scharrelkippen rondlopen. Uit de automaten kun je de eierproducten kopen, die je hebben wilt. Mooi geregeld allemaal en iedereen kijkt zijn ogen uit.

De galerie en meubelmakerij hebben hun deuren open gezet. Daar is het ook goed toeven na een lange wandeling. Bij de finish in het Trefpunt Balkbrug, staat de koffie klaar en in verschillende huizen wordt al de hele dag druk pannenkoeken gebakken, want die staan op het menu vanavond.

Dag 5 Dalfsen – Den Ham

Vandaag kleurt de hemel rood bij aanvang van de wandeling vanuit Dalfsen. Naast de dag wandelaars gaan alle toppers van de hele week van start, op één na. Zij ging gisteren na de wandeling even naar een feestelijke gebeurtenis thuis in Waalwijk, maar haakt vandaag onderweg weer aan. Gisteravond vertrok er nog een wandelaar na het concert van Elly en Rikkert om in Krommenie een afspraak na te komen. Hij sluit donderdag weer aan.

De route gaat vandaag over onze prachtige Lemelerberg. Onderweg zijn er leuke pauzeposten. Bij een zuivelbedrijf met kaaswinkel en galerie, is de kaas niet aan te slepen. Vanuit de stal kijken de dames tevreden grazend toe hoe hun producten de toonbank overgaan. Gelukkig kan alles mee in de bagage bus.

Bij een andere pauzepost wordt er niet door iedereen gerust.
Twee wandelaars gaan een potje voetballen met een medewerker. Ontspannen is het wel! De koffie met gesponsorde koek gaat er ondertussen goed in.

De EHBO komt vandaag in actie voor de blaren, maar gelukkig zijn de problemen snel doorgeprikt.

In den Ham aangekomen, staat er koffie en thee klaar met allemaal zelfgebakken heerlijkheden.

De wandelaars krijgen een leuk presentje van het kerkelijk centrum waar de finish is. De wandelaars van de dag worden naar de start of finish gebracht met de gesponsorde bussen en auto’s en er is een heerlijke gezamenlijke maaltijd, voordat de week wandelaars naar de gastgezinnen gaan om hun rust te nemen.

 

Dag 4 Hasselt – Dalfsen

De dag begint mistig, maar het is prachtig wandelweer. Veel dagwandelaars melden zich bij de start en hun silhouetten tekenen zich af tegen de prachtige achtergrond van de landschappen.

 

Onderweg valt van alles te beleven en te zien. Ontzettend veel vogels die over het natuurgebied trekken, paarden, koeien, honden en katten. De weekwandelaars hebben elkaar gevonden en hervatten hun wandeling, terwijl ze onderweg elkaar hun verhaal vertellen.

Een van de wandelaars vertelt dat ze vanaf de eerste Afrikaloop er een wandelvriendin aan overgehouden heeft en dat ze elkaar daarnaast jaarlijks bezoeken. Ze wonen elk in een ander deel van het land. Leuk dat naast het wandelen voor het goede doel, er ook nog vriendschappen ontstaan.

Helaas werkt niet alles altijd mee en laat de auto van een medewerkster verstek gaan. Aangezien het nogal koud is en de ANWB op zich laat wachten, volgt ze maar een goed advies op en gaat in beweging: push-ups, sit-ups etc.

Ondertussen banen de wandelaars zich een weg door de modder en door de Zwolse straten. Iedereen is goed gestemd en geniet enorm van de vierde wandeldag. Helaas zijn we alweer over de helft van de route en op de terugweg naar Hoogeveen. Aan het eind van de route vandaag staat de warme koffie klaar in de kerk in Dalfsen.

Bagage wordt uitgeladen uit de bus die elke dag meereist met de wandelaars. In de gastgezinnen nemen de wandelaars een heerlijk bad of douche en bieden we ‘s avonds een avond programma aan met een optreden van Elly en Rikkert, voor ieder die maar wil komen. Ook hiervan is de opbrengst voor de Afrikaloop.

Dag 3 Blokzijl – Hasselt

We zijn blij met alle medewerkers die de hele week helpen. Vandaag weet er iemand nog heel enthousiast in de lokale supermarkt, soepkommen en lepels gesponsord te krijgen, zodat we onderweg weer iedereen van (gesponsorde) soep kunnen voorzien.

De wandelaars lopen heel wat kilometers en de prachtige route van vandaag gaat naar Hasselt door polders en over mooie dijkjes. Gehuchtjes waar de meesten nog nooit van gehoord hebben.

Bijvoorbeeld Zwartewatersklooster. Dit buurtschap met zijn prachtige oude huizen, dankt zijn naam aan een nonnenklooster wat daar in de dertiende eeuw gesticht is. De eigenaar van deze pauzeplek weet enthousiast over de geschiedenis van dit buurtschap te vertellen.

Een jonge stier springt loeiend door de wei achter de wandelaars aan. Eindelijk vertier in zijn saaie bestaan!

Al vrij snel loopt de eerste wandelaar in de korte broek. Het is mooi wandelweer en de prachtige pauzeplaatsen zijn op sommige plekken verwarmd. De meeste wandelaars kiezen toch voor de buitenlucht. Daarentegen kiezen sommige medewerkers voor de warmte.

In Zwartsluis is er heerlijk zelfgemaakte appelmoes voor een ieder. De pan is snel leeg! Ineens merkt iemand op dat het toch wel erg snel gaat. Er zijn nu alweer drie dagen om!

Wanneer we in Hasselt finishen, is er een warm welkom met koffie, thee en koek. De wandelaars gaan naar de gastgezinnen om daar uit te rusten. Er is echter nog één kanjer, die in Zwolle woont en nog even naar huis loopt!

Dag 2 Staphorst – Blokzijl

We wandelen de Afrikaloop. Het lopen komt overeen met Afrika, wat ze daar ook veel (moeten) doen, maar oh, wat zouden de Afrikanen graag onze regen ontvangen. En wat zouden wij graag eens even wat van de Afrikaanse zonnestralen genieten.

Een droom, waar we het vandaag veelvuldig over hebben. We wandelen het mooie dorp Staphorst uit en de veelkleurige paraplus en regenjassen sieren het druilerige straatbeeld.

De wandelaars mopperen helemaal niet en genieten vrolijk pratend van de mooie route. Zelfs een fietser doet de route mee op zijn crossfiets.

De pauzeposten zijn aangenaam en overal worden we gastvrij ontvangen. Zowel in het café, als in de boerenschuur en het zomerhuisje. We krijgen een prachtige tekening van twee kinderen, speciaal gemaakt voor de tiende Afrikaloop!

De finish in een prachtige oude kerk midden in de havenstad Blokzijl. De kerk is gebouwd in 1609 en is de eerste protestante kerk die in Nederland gebouwd is. Er hangt een boot aan het plafond, waarvan menigeen die daar binnenkomt zich afvraagt waarom die daar hangt.

Bij navraag blijkt dat dit een model is van het bekende vlaggenschip “de Zeven Provinciën”(1665-1694). De kapitein van het schip was zo trots op zijn schip, dat hij er een model van liet maken en deze aan de kerk schonk. Een eerder model van zilver was gestolen uit de kerk en het gerucht gaat dat dit model nu in een de dom van Keulen hangt.

Vandaag lopen drie honden met hun baasjes mee. Erg mooi voor de viervoeters, maar bij de ingang van de kerk hangt een bordje dat zij niet welkom zijn. Nu hebben ze ons daar net verteld dat Blokzijl, vanwege zijn handelsverleden, erg gastvrij en ruimdenkend is en dat blijkt nu ook weer zo te zijn. De trouwe viervoeters mogen hun baasje vergezellen onderweg naar de koffie. Zij liggen heerlijk languit onder de kerkbank, terwijl de baasjes hun bakje koffie drinken onder de oude preekstoel en kroonluchter. Wanneer alle wandelaars binnen zijn, is er een gezamenlijke maaltijd voor de wandelaars en crew. Daarna gaat iedereen naar zijn gastgezin.

We zien terug op een mooie wandeldag.

Dag 1 Hoogeveen – Staphorst

Gert Vos, wethouder van de gemeente Hoogeveen opent de 10e Afrikaloop en steekt de wandelaars een hart onder de riem. Hij zet Rita in het zonnetje, die de 10e keer meeloopt dit jaar! Nadat de gekleurde ballonnen worden opgelaten, lopen de wandelaars Hoogeveen uit. Het eerste stuk begeleiden twee tamboers van Hoogeveen hen: Albert Metselaar en Fokelien Kootstra.

Alle medewerkers gaan nog even terug het bordes op voor een foto, omdat zij de taart van de week krijgen. Onderweg wordt deze heerlijk opgepeuzeld door het team en de wandelaars.

Hoogeveen is wat mistig en druilerig. Het miezert en menige wandelaar neemt de paraplu ter hand en doet de regenjas aan.

Gelukkig wordt het bij de eerste pauzepost al weer droog De koffie en cake staat klaar en de wandelaars mogen uitrusten op balen stro tussen de kleine kalfjes.

Onderweg lijkt het wel een reünie. Iedereen kletst met elkaar en haalt herinneringen op aan de vorige jaren. Ook de nieuwe wandelaars genieten van deze tocht door de Wijk naar Staphorst. Dit jaar gaat de route door nieuwe dorpen en is het voor een ieder weer verrassend wat we onderweg tegenkomen.

Een fazant kijkt verwonderd naar al die kleurige vogels die voorbij komen.

Aan het begin van de middag komen de eerste wandelaars al weer binnen gedruppeld bij de Rank in Staphorst, waar twee heerlijke pannen soep met stokbrood klaarstaan, die er na zo’n lange dag wandelen goed ingaan.

De Afrikaloop 2015

Het jaar 2015 is het jaar van de tiende Afrikaloop!
Van 17 t/m 23 oktober 2015 kunt u wederom meewandelen door mooi Drenthe en Overijssel. Dit jaar met nieuwe routes en nieuwe afstanden: 15, 25 en 35 kilometer.

Net als de afgelopen negen jaar kunt u één of meerdere dagen wandelen. U kunt zelf uw wandelprogramma samenstellen. We starten in Hoogeveen, waar we na zeven dagen vervolgens weer finishen. Ondertussen doen we de volgende dorpen aan via onderstaande etappes:

Dag 1 – zaterdag 17 oktober : Hoogeveen – Staphorst

Dag 2 – zondag 18 oktober : Staphorst – Blokzijl

Dag 3 – maandag 19 oktober : Blokzijl – Hasselt

Dag 4 – dinsdag 20 oktober : Hasselt – Dalfsen

Dag 5 – woensdag 21 oktober : Dalfsen – Den Ham

Dag 6 – donderdag 22 oktober : Dan Ham – Balkbrug

Dag 7 – vrijdag 23 oktober : Balkbrug – Hoogeveen

Tegen een geringe vergoeding kunnen wij een slaapplaats voor u regelen bij een gastgezin in het dorp waar we die dag finishen. Deze overnachting is inclusief diner, ontbijt en lunchpakket voor de wandeling van de volgende dag. Mocht u niet willen overnachten dan kunnen wij u aan het begin van de dag tegen een geringe vergoeding ophalen bij de finish (lift heen) of aan het eind van de dag terugbrengen naar de start (lift terug). 

Tijdens de Afrikaloop kunt u zich ook op de ochtend zelf bij de start nog inschrijven voor een dagje wandelen en u kunt daar eventueel ook een lift terug reserveren. U bent ten alle tijden van harte welkom! Helaas is het niet mogelijk om op de dag zelf een lift heen te krijgen, hiervoor ontvangen wij graag uiterlijk een wandeldag van tevoren uw reservering.

Het inschrijfformulier en uitgebreide informatie over de Afrikaloop vindt u bovenaan deze pagina. Ook hebben we de oude Afrikaloop pagina’s nog online, zodat u een impressie kunt krijgen van de Afrikaloop.

Bij vragen over de Afrikaloop kunt u bellen met Krista Schutte (0528) 279206, of emailen naar: afrikaloop@andreasmanna.org.

Wij zijn ook te vinden op Facebook:
www.facebook.nl/afrikaloop.

Wij hopen u te mogen ontmoeten in oktober!

Avondprogramma op dinsdag 20 oktober in Dalfsen

Op dinsdagavond 20 oktober zullen Elly & Rikkert in de vrijgemaakte gereformeerde kerk in Dalfsen een benefiet familieconcert geven, waarbij de opbrengst van de avond ten goede zal komen van de Andreas Manna Stichting. Hierbij is een ieder van harte uitgenodigd om deze avond samen met ons aanwezig te zijn en te genieten van de mooie liedjes van Elly & Rikkert.

Tickets kunt u reserveren via het 06-nummer: (06) 114 20 515

Sponsoren

Plaatsing van webadressen betekent niet dat de Andreas Manna Stichting het eens is met de inhoud van de websites van onze sponsoren. De sponsor blijft zelf verantwoordelijk voor de inhoud van zijn website.

Juwelier Groeneveld
www.juweliergroeneveld.nl

Tapijt- en slaap Toko
www.tokohoogeveen.nl

De Hypotheker
www.hypotheker.nl/Hoogeveen

Edelsmederij ’t Ringetje
www.hetringetje.nl

Super Mail Service
www.supermailservice.nl

Koops koffieservice
koopskoffie.nl

Moes Installatietechniek
www.moes-installatie.nl

Baltussen 
www.baltussen.com / www.parketonderhoudservice.nl

Raak Installatiebouw
http://raakgroup.com

Tegels en sanitair Hoogeveen
www.tegelsensanitairhoogeveen.nl

Auto Ruyne B.V.
www.toyota-hoogeveen.nl

Autospuiterij en Schadeherstelbedrijf Van Eeks
www.vaneeks.nl

Sponsoren in omliggende dorpen

Juwelier A. Kremer
www.juwelierakremer.nl

Buro HL
www.burohl.nl

Autobedrijf Misker
www.misker.nl

Timmerfabriek de Boer
www.timmerfabriekdeboer.nl

Cocoon Holland                                           
www.cocoon.eu

FBS Franeker Bouwglas Service       
www.fbsbouwglas.nl

Kallenkoot Schoonmaakbedrijf
www.kallenkootschoonmaakbedrijf.nl

Van Marum Installateurs                  
www.vanmarum.nl

Plaveka Interieurs                               
www.plaveka.nl

Marten Sijtsma Gevelrenovatie
www.sijtsmagevelrenovatie.nl

Sake Zittema Sloopwerken                           
www.sakezittema.nl

Barg Metselwerken
www.bargmetselwerken.nl

Boekema Visie op Vastgoedonderhoud
www.boekema.nl

Dolfsma Dakbedekkingen
www.dolfsma.nl

Evenementenkalender
Apr'24
Deurcollecte Hoogeveen In de week van maandag 29 april t/m zaterdag 4 mei is de jaarlijkse deurcollecte in de gemeente Hoogeveen.