Afrikaloop 2023

banner
banner

Afrikaloop 2023


Coördinatoren Afrikaloop 2023

Telefoonnummer coördinator van de dag tijdens de Afrikaloop: 06-29393614

Meewandelen met de Afrikaloop kan iedere dag. U kunt zich op de dag zelf aanmelden bij de start of alvast vooraf via de website (onder het tabblad ‘links’ staat het inschrijfformulier).

 

Thermometer: stand tot nu toe

Ieder jaar houden we een thermometer bij die aangeeft wat de opbrengst van de Afrikaloop is. De voorlopige eindstand op dit moment, aan het einde van de Afrikaloop is: 

Verslag Afrikaloop 2023

Dag 7 van Echten naar Hoogeveen

De laatste wandeldag vandaag van de bijzonder mooie week. Elke dag waren de weersvoorspellingen slecht, maar elke dag hadden we prachtig weer. Vandaag ging het pas rond de middag regenen, maar op de laatste dag mocht dat de pret niet drukken. De sfeer is prima. De route begint bij de Molenhoeve in Echten en gaat door het bos naar de eerste pauzepost bij het mooie Boshuys. Vandaaruit lopen we naar Pesse, waar de Westerhoeve de tuin opengesteld heeft en zelfs de partytent opgezet heeft. Iedereen geniet van soep en de warme houtkachel. Daarna gaat de route naar het dorpshuis in Stuifzand, die is speciaal geopend voor de Afrikaloop. De broodjes kroket of hamburger vinden gretig aftrek.

Hiervandaan lopen de wandelaars naar de finish bij Hotel Hoogeveen, waar ze worden opgewacht door de trommelslager Albert Metselaar van Hoogeveen. Alle week wandelaars hebben weer een Drentse kei verdiend en krijgen dit aandenken met een inscriptie erop.

En ja, wat gaat dat snel! Zomaar een hele week voorbij gevlogen. We mogen terugzien op een prachtige wandelweek en hebben er allemaal van genoten. Het afscheid is weer lastig, maar we zien uit naar de volgende wandeling.

De voorlopige opbrengst van € 19.000,- maakt zeer dankbaar. We kunnen er weer veel mee doen voor onze kinderen in Kenia.

Iedereen hartelijk bedankt voor alle inzet!

Dag 6 van Pesse naar Echten

De wandeling van vandaag start in Pesse en het is heel mistig bij de start. Er komen weer een aantal wandelaars een dagje meelopen vandaag. Altijd fijn als mensen zich aansluiten bij de weekwandelaars. Bij de eerste pauzepost geniet boer Theo mee van de heerlijke koffie en het gebak. We hebben een jarige wandelaar en een aantal medewerkers hebben gisteravond taarten gebakken. Als de jarige binnenkomt, wordt er uitbundig voor hem gezongen door de aanwezigen. Tussen de warme hooibalen en naast de tractor, is een leuke plek ingericht om even te rusten.

Daarna is het een flinke tocht van 10 km door de prachtige bossen en de herfstzon kleurt de bomen prachtig oranje nadat de mist opgetrokken is.

Dan is de volgende pauzepost ‘t Boshuys eindelijk in beeld. In de naastgelegen schuur zijn leuke zitjes, waar de koffie en soep wordt geschonken. De grote ruimte is heel gezellig aangekleed. Elke stoel heeft een deken, die men over de benen kan slaan, maar de temperatuur is best aangenaam, dus die dekens blijven liggen.

De derde pauzepost is in het Bovenveen bij Echten. Ook daar wordt er weer goed gezorgd voor de wandelaars en de crew en kan er allerlei lekker eten besteld worden. Voor een aantal wandelaars is hier het einde van de route en een aantal anderen wandelt nog naar de finish in de Molenhoeve in Echten.

De zon laat zich uitbundig zien en opnieuw kijken we terug op een gezellige dag met veel wandelplezier.

Dag 5 van Beilen naar Pesse

Na de start van de vijfde dag bij de Ark in Beilen, gaat de wandeltocht naar Holthe. Daar heeft een gastvrije boerenfamilie hun stal weer ingericht om de wandelaars dit jaar opnieuw te verwelkomen voor hun eerste pauzeplek. Onder het toeziend oog van de koeien, genieten de wandelaars van de gesponsorde koffie en cakes, deels zittend op de hooibalen. Het weer is mooi en iedereen heeft er zin in, zowel de medewerkers als de wandelaars. Er wordt heel wat afgekletst onderweg.

Daarna gaat de route langs een familie in Wijster, die heel gastvrij hun overkapping tot beschikking stelt. Meneer maakt vogelhuisjes en biedt ze te koop aan, de opbrengst schenkt hij aan de AMS.

Vandaag gaan we langs de VAM-berg bij Wijster. Sommigen hebben wat moeite om eroverheen te wandelen, want de stapelstenen liggen onder water, dus gaan zij er onderlangs. De dapperen wagen de tocht eroverheen. Het is mooi dat die keuze er is.

De tocht gaat naar een familie in Stuifzand, die hun tuin en overkapping heeft opengesteld, zodat de wandelaars voor de laatste kilometers nog even nieuwe energie op kunnen doen. Onderweg is het enorm genieten van de schitterende herfstkleuren en paddenstoelen in de prachtige Drentse natuur.

Helaas komen de buien dan ook bij ons aan, maar we zijn toch dankbaar dat het tegen alle verwachtingen opnieuw tot nu toe een prachtige droge dag was.

In de ontmoetingskerk in Pesse is het eindpunt van de meeste wandelaars, alleen de 35 km loopt nog een rondje van 10 km, samen met mensen die alleen 10 km lopen.

Dag 4 van Uffelte naar Beilen

Vanaf de Molensteen in Uffelte vertrekken de wandelaars naar de eerste pauzepost in het vriendelijke dorpshuis  Bastogne in Ansen. Dagwandelaars en weekwandelaars ontmoeten elkaar bij een lekkere kop koffie.  Oude vrienden wandelen zo pratend dat ze extra kilometers lopen, omdat ze de route uit het oog verliezen.

Tegen alle voorspellingen is de dag bijna helemaal droog, pas aan het einde valt er wat regen. 

De route loopt vandaag door het bekende natuurlandschap “Dwingelderveld”. Iedereen spreekt zijn verwondering uit over het mooie gebied. Een wandelaar uit het westen van het land, vraagt zich zelfs af of ze niet liever hier zou wonen.

De volgende pauzeplaats is in een kleine schuur op het Berka terrein buiten Ruinen, een mooie plek, waar de zwart witte dames geïnteresseerd kijken naar de gebeurtenissen.

Vandaar loopt de route naar de Boslounge in Spier, waarvandaan de Ark in Beilen in zicht komt, waar de finish vandaag is.

We zien terug op een prachtige wandeldag en zijn alweer over de helft van deze week.

Dag 3 van Ruinerwold naar Uffelte

De ochtend begint mistig, maar als deze optrekt komen de prachtige landschappen tevoorschijn in de opkomende zon. Wandelaars vertrekken al fotograferend. Iedereen wil graag dit mooie beeld vastleggen.

Het wordt een mooie zonnige dag, die eindigt zoals het begon, met mist. Het is schitterend wandelweer. Onderweg laten zelfs de reeën zich voorzichtig zien.

Wijngoed Havelte heeft gastvrij de houtkachel branden en verkoopt naast de koffie met heerlijke gebak, ook de nodige flessen wijn, die in onze bagagebus verder vervoerd worden.

De cafetaria in Darp heeft zijn deuren open om wandelaars te voorzien van patat en allerlei lekkers. Bij de manege Holtingerzand, is de koffie ook klaar. Verschillende supermarkten hebben fruit gesponsord, dat krijgen de wandelaars mee.

Bij eetcafé de Molensteen in Uffelte is de finish voor de 25 km wandelaars, maar de 35 km wandelaars lopen nog eens extra 10 km. Ook nieuwe wandelaars melden zich hier weer aan voor 10 km. Heerlijk om te zien dat iedereen weer van de dag genoten heeft, zowel de wandelaars, als de medewerkers!

Dag 2 van de Wijk naar Ruinerwold

Vandaag is de start in de Wijk.

Na een nacht met regen, is het vandaag prachtig wandelweer. Vandaag komen er verschillende wandelaars voor een dagje en sluiten zich aan bij de weekwandelaars. De route is heel mooi door het wisselende landschap. Het ene moment over modderige bospaden en het andere moment langs het water.

Deze dag zijn er prachtige pauzeposten. Allereerst in en authentieke boerenschuur, waar de koffie klaar staat en gesponsorde koeken en cakes van verschillende bakkers uit Hoogeveen en omgeving.  Bij prachtige paardenstallen is een mooie plek, buiten in de luwte van de wind tussen de manege en de bagagebus. Ondertussen genieten we van het uitzicht, maar ook van de paarden, die goed verzorgd worden.

Achter de galerie, in de tuin van Harm Noord, hebben we een gastvrij onderkomen in hun open tuinhuis.  

Het eindpunt is in Ruinerwold in het gebouw van de hervormde gemeente.

Zo is ook dag 2 weer snel ten einde gekomen.

Dag 1: start Hoogeveen

Om acht uur staat de koffie al klaar voor de wandelaars van de Afrikaloop bij Hotel Hoogeveen. De medewerkers zijn er een half uurtje eerder om de boel mooi te versieren.

Het is opnieuw een mooie ontmoeting tussen de bekende wandelaars van elk jaar en de wandelaars, die voor het eerst meelopen.

Gerja Kroezen houdt een praatje om de wandelaars aan te moedigen en om half negen gaat ieder zijns weegs. Vrijwilligers verspreiden zich over de route, om bij de verschillende pauzeposten de koffie, soep en versnaperingen klaar te zetten. De wandelaars zoeken hun weg door het prachtige Drentse landschap.

Iedereen is blij dat we een mooie dag hebben, met maar één bui, tussen de zon door.

Onderweg is er veel gezelligheid en wordt er ook heel wat afgekletst, maar evengoed is er ruimte om alleen te genieten.

Het einddoel van deze dag is in de kantine van het sportcentrum in de Wijk, waar de mooie stand is opgebouwd met allerlei handwerk spullen uit Afrika. In de Wijk zijn er gastgezinnen die wandelaars onderdak en een heerlijke maaltijd bieden.

En waar de organisatie een jaar bezig was met de voorbereidingen, is ineens de eerste dag alweer om.

INFORMATIE AFRIKALOOP 2023

Van 21 tot en met 27 oktober 2023, de herfstvakantie van het Noorden, kunt u één of meerdere dagen wandelen door de prachtige provincie Drenthe. Er is keuze uit vier afstanden, namelijk 10, 15, 25 en 35 kilometer per dag. De 10 km-route kan vanaf de finishplaats gelopen worden (behalve op vrijdag 27 oktober).

We wandelen van dorp naar dorp. Er is de mogelijkheid voor een lift heen of terug. Ook is er de mogelijkheid om te overnachten. Bel of mail hiervoor eerst met Krista Schutte (06) 29 39 36 14 of afrikaloop@andreasmanna.org, gezien het beperkt aantal plekken.

U kunt zelf uw wandelprogramma samenstellen. We starten in Hoogeveen en vervolgens passeren we onderstaande dorpen via de verschillende etappes: 

Dag 1 – zaterdag 21 oktober: Hoogeveen – De Wijk
Startlocatie: Hotel Hoogeveen, Mathijsenstraat 1, Hoogeveen

Dag 2 – zondag 22 oktober: De Wijk – Ruinerwold
Startlocatie: Voetbalclub VV Wacker de Wijk, Wiltenweg 1a, De Wijk

Dag 3 – maandag 23 oktober: Ruinerwold – Uffelte
Startlocatie: Hervormde gemeente Ruinerwold, Blijdenstein 3, Ruinerwold

Dag 4 – dinsdag 24 oktober: Uffelte – Beilen
Startlocatie: Eetcafé De Molensteen, Rijksweg 34, Uffelte

Dag 5 – woensdag 25 oktober: Beilen – Pesse
Startlocatie: GKV De Ark, Acacialaan 2, Beilen

Dag 6 – donderdag 26 oktober: Pesse – Echten
Startlocatie: Ontmoetingskerk Pesse, Hoogeveenseweg 22, Pesse

Dag 7 – vrijdag 27 oktober: Echten – Hoogeveen
Startlocatie: Gasterij de MolenHoeve, Echtenseweg 15, Echten

De starttijd is van 08.30 – 9.15 uur. Starttijd voor de 10-km route is van 13.30 – 14.00 uur. Finish is uiterlijk om 17.00 uur.

INSCHRIJFGELD

De kosten voor onze wandeltocht zijn wat hoger dan bij een reguliere wandeltocht, omdat bij ons de opbrengst volledig ten goede komt aan ons project in Kenia. De kosten voor de wandeltocht bedragen € 20,- per dag. 

Bij vragen over de Afrikaloop kunt u bellen met Krista Schutte (06) 29 39 36 14 of mailen naar: afrikaloop@andreasmanna.org.

We zijn ook te vinden op Facebook: www.facebook.nl/afrikaloop.

Wilt u alvast een impressie krijgen wat de Afrikaloop is en wie wij zijn? Kijk dan eens op onze website naar de Afrikaloop van voorgaande jaren.

We hopen u in oktober te ontmoeten

SPONSOREN

Plaatsing van webadressen betekent niet dat de Andreas Manna Stichting het eens is met de inhoud van de websites van onze sponsoren. De sponsor blijft zelf verantwoordelijk voor de inhoud van zijn website

Sponsoren Hoogeveen

Printjob
A.G. Bellstraat 33a, Hoogeveen

 

 

 

Tapijt&Slaap Toko
Schutstraat 195, Hoogeveen

De Zorgerije
Industrieweg 39, Hoogeveen
www.dezorgerije.nl 

Edelsmederij ’t Ringetje
Van Echtenstraat 23, Hoogeveen
www.hetringetje.nl

Tegels en Sanitair Hoogeveen
Stephensonstraat 12, Hoogeveen
www.tegelsensanitairhoogeveen.nl 

Kroezon Zonwering en Terrasoverkapping
Lindberghstraat 5, Hoogeveen
www.kroezon.nl

 

 

 

 

ADG groep Toyota Hoogeveen
Parmentierstraat 3, Hoogeveen
www.toyota-adggroep.nl

Ballonnen Hoogeveen
Terapelkanaal West 97, Ter Apelkanaal
www.ballonnenhoogeveen.nl

BallonnenHoogeveen.nl

 

 

 

Briluniek Ronald Zuidema
Hoofdstraat 133, Hoogeveen
www.briluniek.nl

Kreeft Betonrenovatie en -injecteertechnieken
A.G. Bellstraat 11, Hoogeveen
www.kreeft.nl

Sponsoren in de omliggende dorpen

Buro HL
Wilhelminastraat 18a, Emmen
www.burohl.nl

Hofman Groente en Fruit
Kerkhoflaan 3, Emmen
hofmanemmen.nl

Juwelier A. Kremer
Notaris Oostingstraat 8
www.juwelierkremer.nl

Evenementenkalender
Juli'24
Deurcollecte De Wolden In de week van maandag 1 t/m zaterdag 6 juli is de jaarlijkse deurcollecte in de gemeente De Wolden.