Afrikaloop 2017

banner
banner

Afrikaloop 2017

Formulieren:

Informatie Afrikaloop 2017 [1]

Veelgestelde vragen Afrikaloop 2017

Inschrijfformulier Afrikaloop 2017 [1]

Starttijden en startadressen Afrikaloop 2017 [1]

Informatie op deze pagina

De informatie van boven naar beneden:

– De belevenissen van Afrikaloop 2017: verslag per dag
– De Afrikaloop Thermometer
– Informatie Afrikaloop 2017
– Impressie Mini-Afrikaloop 2017
– Sponsoren Afrikaloop 2017

Rekeningnummer Afrikaloop: NL 42 RABO 0124436331
Telefoonnummer dagcoördinator: 06-29393614 

Definitieve opbrengst Afrikaloop

De uiteindelijke opbrengst van de Afrikaloop is € 23.642,- geworden. Nogmaals bedankt voor een ieders bijdrage hieraan!

Finish en voorlopige opbrengst € 22.500,-!! 

Vandaag hebben we een prachtige wandel dag met een mooi zonnetje erbij. Een enkele bui mag de pret niet drukken. Onderweg worden de wandelaars geholpen door jongelui, die koffie inschenken en de crew helpen met hand en span diensten. Het is voor de laatste keer dat we deze route door een groot deel van Overijssel lopen. Vanaf 2018 gaan we opnieuw door Drenthe. Iedereen ziet daar al enorm naar uit.

Bij de binnenkomst vandaag worden de wandelaars opgewacht door de Hoogeveense tamboers, die de wandelaars ook uitgeleide deden een week geleden. Het geeft een gezellig sfeertje op de Hoofdstraat in Hoogeveen en bij Brownies & Downies.

De weekwandelaars krijgen hun gebruikelijke kei uitgereikt, omdat de organisatie van mening is dat zij werkelijke keien zijn en dit meer dan verdiend hebben. Met deze wandelactie zoveel bij elkaar lopen is geweldig!

Na de groepsfoto, neemt ieder weer afscheid en gaat naar huis. Dat huis is van Zeeland tot Groningen. We mogen terugzien op een zeer geslaagde wandelweek en zien nu alweer uit naar de volgende in 2018. 

Ieder bedankt die meegeholpen heeft om dit tot een geslaagde actie te maken!

Dag 6 van den Ham naar Balkbrug

De wandelaars krijgen in den Ham een rol pepermunt mee voor onderweg. Maar voordat ze vertrekken wordt er eerst gezongen. We hebben vandaag drie jarige wandelaars in ons midden en dat moet gevierd worden. Ze mogen kaarsjes uitblazen op de taart, voordat ze starten.

Op de eerste pauzeplaats worden vlaggetje opgehangen en staan de gesneden taarten klaar, er is voor iedereen genoeg.

Het is een heerlijke dag met een waterig zonnetje, welke de bomen en velden een mooie herfstgloed geeft.  Er is een grote groep wandelaars vandaag en de stemming zit er goed in. Er zijn ook wandelaars die geholpen hebben om de routes uit te zetten en zij weten de mooie tussenweggetjes te bewandelen. Er is ook een wandelaar die zo ontzettend geniet van de omgeving, dat ze regelmatig even weer op het goede pad wordt geholpen. Ze vindt dit geen probleem, omdat ze regelmatig in haar leven op het goede pad is geholpen, volgens haar zeggen.

Helaas kan vandaag een weekwandelaar door een blessure niet meelopen maar hij laat zich rijden door de crew en beziet de kant van de organisatie. Ook zijn er vandaag enkelen van de organisatie vrij. Maar ze vinden het jammer om thuis te blijven. Een loopt mee en de ander helpt gewoon weer mee.

Het eindpunt is vandaag in Balkbrug, waar men de hele middag al bezig is met het bakken van pannenkoeken. Dezen eten we lekker op, terwijl er ook heerlijke toetjes zijn.

Het is de laatste avond met elkaar. Tijdens de maaltijd wordt er verteld over het project in Oeganda, waar dit jaar het geld van de Afrikaloop naar toe gaat.

Dag 5 van Dalfsen naar den Ham 

Vandaag komt het aan op conditie, de enige berg in deze route wordt beklommen! Uitgezwaaid door de vrijwilligers in Dalfsen gaan de wandelaars op pad. Het is een grote groep, die gezellig kletsend in kleine groepjes of tweetallen door de prachtige natuur wandelt. Zelfs een van de vrijwilligers offert haar vrije dag op om gezellig mee te wandelen met de wandelaars en de sfeer van die kant te proeven. De eerste pauzepost is geliefd bij de kaasliefhebbers. Het winkeltje bij de kaasboerderij doet goede zaken. Bij de koffie staan blokjes kaas en er worden heel wat kilootjes meegenomen.

Rita haar schoenzool ligt er helemaal af. Het is 11 jaar geleden dat ze ook een schoen stuk had en nieuwe kocht in
Exloo. Rita wil graag daar weer heen, want dat beviel haar toen goed. Een van de vrijwilligers rijdt haar daarheen en Rita kan de komende 11 jaar weer verder met haar nieuwe wandelschoenen.

Op pauzeplaats twee, bij de natuurcamping zijn schoenen achtergebleven. De campingeigenaar denkt dat de schoenen van een wandelaar zijn, die ze vergeten heeft. Men wisselt onderweg ook nog wel eens van schoenen, dus de vrijwilligers nemen de schoenen mee. Blijken ze van een campinggast te zijn, die lekker bij de open haard zit. De schoenen worden bij de rechtmatige eigenaar teruggebracht, die er hartelijk om moet lachen.

Het zonnetje komt er vanmiddag zelfs nog bij. De wandelaars komen aan in den Ham, waar voor iedereen een heerlijke maaltijd is voorbereid, welke er goed ingaat.

Dag 5 is om en we gaan alweer richting de eindstreep in Hoogeveen. Compliment voor de dagwandelaars, maar ook voor de weekwandelaars, die ondertussen al heel wat kilometer in de benen hebben. Nog twee mooie wandeldagen voor deze keien.

Dag 4 van Hasselt naar Dalfsen

We zijn aangesloten bij twee wandelorganisaties, waaronder de KWBN (Koninklijke Wandel Bond Nederland). Vandaag hebben we bezoek van twee wandelaars en bestuursleden van de SGWB (Sticht Gooise Wandel Bond), waar wij sinds kort ook bij aangesloten zijn. Het is leuk om elkaar te leren kennen en hun nieuwe wandelboekje te zien voor 2018, waarin aandacht is voor onze tochten.

Bij de start in Hasselt is een journalist van de Stentor, die wandelaars en medewerkers interviewt.

Vandaag loopt de route langs Zwolle en zijn er creatieve pauzeplaatsen. 

We komen bij een biologisch tuinbedrijf waar de WC wel heel erg bij onze Afrikaloop past! De oudste wandelaar deze week is 80 jaar en de jongste die er vandaag bij aansluit is 13. Een bont gezelschap kleurt het met wolken overdekte landschap. 

De laatste pauzeplaats biedt een zetel op hooibalen tussen de koeien. Een geweldige leuke plek om een kopje koffie te drinken. Terwijl de eerste wandelaars vertrekken, krijgen de laatsten te horen dat er een koe moet kalven. De wandelaars en medewerkers die er nog zijn, moedigen koe en boer aan. Met mobieltjes wordt de bevalling vastgelegd en het kleine stiertje wat geboren wordt krijgt de eervolle naam: AL17

Opgetogen komt de laatste groep in Dalfsen aan, waar de koster van de VGK de koffie en thee heeft klaar staan.
Het daggeld wordt geteld en onze thermometer stijgt langzaam omhoog.

Dan komt er nog een appje binnen uit Kenia, met een prachtige foto van een van onze jongste weeskinderen, die zijn schooljaar met een goed resultaat heeft afgesloten. Geweldig, want ook daar lopen we voor!

Dag 3 van Blokzijl naar Hasselt

Beetje verwarring bij de start in Blokzijl vanmorgen. De brug naar de Waaier is afgesloten vanwege werkzaamheden, dus de weg is wat moeilijk te vinden. Door dit oponthoud, komen de wandelaars wat later weg. Maar de geluiden zijn weer prima. De weekwandelaars hebben een goed gastgezin gehad. Ze worden zoveel verwend, dat ze wel weer behoefte hebben om te lopen, omdat anders de kilo’s er zomaar aan komen. Wat een geweldige gastvrijheid in alle dorpen!

Ook vandaag zijn de mensen die hun schuren openstellen als pauzeplek weer heel hartelijk, zodat iedereen zich welkom voelt. De wind is koud maar het is droog en de route is prachtig en de contacten onderling zijn warm. Nieuwe wandelaars sluiten zich daar bij aan. 

Een wandelaar vertelt: “Gisteren zei iemand tegen me dat het toch wel wat is om zo door de regen en kou te lopen, terwijl ze daar in Afrika mooi in de zon zitten. Nou, ik heb deze persoon er even aan herinnerd, dat die zon en droogte er daar voor zorgt, dat mensen hongersnood hebben vanwege mislukte oogsten. Zij zouden blij zijn met regen”.  Tja, dat geeft de wandelaar en de organisatie weer moed, want zo is het.

Tot onze grote verrassing lezen we in de krant dat de Andreas Manna Stichting een van de zeven lokale organisaties is, die hulp biedt aan derde wereldlanden en een royale donatie tegemoet mogen zien van 3000 euro, van de wereldwinkel die haar deuren sluit.

Dag 2 van Staphorst naar Blokzijl

De weervoorspellingen waren niet zo best voor vandaag en menigeen hoorde al het water vannacht op het dak neerkomen. De start in Staphorst is ook nog behoorlijk nat en de eerste etappe naar post 1 moeten de wandelaars wel hun regenkleding aan hebben. Eén van de wandelaars zegt: “Toen ik hier vanmorgen heenreed, dacht ik: “Ik lijk wel gek om in die regen te gaan lopen. Maar ik dacht er gelijk achteraan dat ik het voor een goed doel doe en dat geeft me de moed om er gewoon doorheen te gaan.” Een andere wandelaar zegt: “Ik loop elk jaar wel een dag mee, maar heb nog nooit regen gehad, dit buitje stelde ook niks voor”.

Gaandeweg wordt het na post 1 ook droger en verdwijnen de regenjassen in de tassen. Uiteindelijk komt vanmiddag zelfs nog het zonnetje er bij. Onderweg is het genieten van de prachtige omgeving door de weerribben met zijn mooie vogels en vee. Ook vandaag worden de wandelaars op elke rustplaats verwend met allerlei lekkers wat de mensen speciaal aangeschaft of gebakken hebben voor deze gelegenheid.

In Giethoorn is een gezellig restaurant als rustplaats en daar kunnen de mensen zelfs alweer op het terrasje zitten.  

De groep wandelaars waaiert door de dag heen uit elkaar en de hele snelle lopers zijn ook alweer voor in de middag op het eindpunt bij de Waaierd, waar ook alweer de speciale lekkernijen klaarstaan bij de koffie en thee. Bagage wordt uit de bussen gehaald en de gastgezinnen halen de wandelaars op voor een warme maaltijd, gezellige avond en een heerlijk bed. Anderen worden door de crew naar het startpunt gebracht en zij die vanmorgen opgehaald zijn, kunnen met hun eigen auto naar huis terug.

Na deze tweede geslaagde dag, zien we alweer uit naar morgen!

Dag 1 van Hoogeveen naar Staphorst

“Wethouder Gert Vos heeft zaterdagmorgen om half negen de twaalfde Afrikaloop ‘weggeschoten’ ”, kopt de Hoogeveensche Courant al snel daarna op hun internet editie.

En zo is het! Gert steekt de wandelaars een hart onder de riem, want het zou de laatste tocht zijn…van deze route. Dat klopt, want volgend jaar is er een hele nieuwe route uitgezet. Nadat Gert de grote ballon heeft doorgeprikt en de confetti door de lucht vliegt, gaat ieder van start.

Onder begeleiding van twee trommelslagers wordt het eerste gedeelte van de route afgelegd door Hoogeveen.

Het is nog lekker droog bij de start en ondanks de veel beloofde regen, is er maar één lange bui, waar de wandelaars de eerste zeven kilometer last van hebben. Daarna droogt het op en zijn slechts de bospaden modderig en komt in de middag de zon er nog bij. 

De stemming zit er op de eerste dag al goed in. Oude bekenden, die al jaren mee wandelen praten onderweg elkaar weer bij en nieuwe wandelaars sluiten zich daar verkennend bij aan.  Ook de dag wandelaars genieten van de mooie route vandaag.

Onderweg is het geweldig hoe de boeren gastvrijheid verlenen in hun schuren. Tussen de strobalen, kalfjes, paarden en koeien vindt iedereen een plekje voor het nuttigen van koffie, thee of soep.

In Staphorst staat de snert klaar bij de finish in de Rank. En dan zit de eerste dag er alweer op.

Wandelaars en vrijwilligers kijken terug op een geslaagde dag. 

De Afrikaloop Thermometer

De thermometer is er weer!

Tot aan de Afrikaloop houden we u regelmatig op de hoogte van de opbrengst van de Afrikaloop. Bij deze de eindopbrengst van de Afrikaloop 2017:

Afrikaloop 2017 – Informatie

Van 21 t/m 27 oktober 2017 kunt u weer meewandelen door mooi Drenthe en Overijssel. We bieden ook dit jaar weer drie afstanden aan, namelijk 15, 25 en 35 kilometer per dag.

Net als de afgelopen elf jaar kunt u één of meerdere dagen wandelen. U kunt zelf uw wandelprogramma samenstellen. We starten in Hoogeveen, waar we na zeven dagen vervolgens weer finishen. Ondertussen passeren we onderstaande dorpen via de verschillende etappes:

Dag 1 – zaterdag 21 oktober: Hoogeveen – Staphorst

Dag 2 – zondag 22 oktober: Staphorst – Blokzijl

Dag 3 – maandag 23 oktober: Blokzijl – Hasselt

Dag 4 – dinsdag 24 oktober: Hasselt – Dalfsen

Dag 5 – woensdag 25 oktober: Dalfsen – Den Ham

Dag 6 – donderdag 26 oktober: Den Ham – Balkbrug

Dag 7 – vrijdag 27 oktober: Balkbrug – Hoogeveen

Starttijd is van 8.30 – 9.00 uur. Finish uiterlijk 17.00 uur.

OVERNACHTING

In elk dorp hebben we 30 slaapplaatsen bij gastgezinnen geregeld. Voor € 32,- bieden wij u deze overnachting aan, inclusief diner, ontbijt en lunchpakket voor de volgende dag.

Dit jaar hebben wij deze slaapplaatsen ook geregeld voor de nacht voorafgaande aan de start. Zie bij “Informatie Afrikaloop” welke mogelijkheden we u bieden.

Ná zaterdag 14 oktober is het helaas niet meer mogelijk om u op te geven voor een overnachting. 

De vergoeding komt volledig ten goede van onze projecten in Afrika.

 

VERVOER

Tegen een betaling van € 5,- bieden wij u twee mogelijkheden van vervoer.

1. Wij halen u begin van de dag op bij de finish van deze dag (= LIFT HEEN) of

2. Wij brengen u aan het eind van de dag terug naar de start (= LIFT TERUG).

De vergoeding komt ten goede van onze projecten in Afrika.

 

LET OP: Voor een LIFT TERUG kunt u zich op de wandeldag zelf nog opgeven. Dit is helaas niet mogelijk voor een LIFT HEEN. Uiterlijk één dag van tevoren dient u de LIFT HEEN bij ons te reserveren!

De 15 km-route is onze kortste route en eindigt op de tweede pauzepost. Vanaf dit punt wordt u door ons (gratis) naar het dorp van de finish gebracht.

Mocht u terug willen naar de start van deze dag, dan kunt u vooraf een LIFT TERUG reserveren. U arriveert dan niet op het eindpunt van die dag.

INSCHRIJVEN

Wanneer u verzekerd wilt zijn van een slaapplaats die wij voor u regelen bij een gastgezin, dan raden we u aan u tijdig in te schrijven. Tijdens de Afrikaloop kunt u zich ook op de ochtend zelf bij de start nog inschrijven om een dagje mee te wandelen. Maar het scheelt u tijd wanneer u zich vooraf schriftelijk bij ons opgeeft. Dan zijn uw gegevens bij ons bekend en na een korte check, kunt u direct vertrekken.

Het inschrijfformulier en uitgebreide informatie over de Afrikaloop vindt u bovenaan deze pagina. De inschrijving sluit dagelijks om 9.15 uur. (en voor de 35 km route om 9.00 uur)

START- EN FINISHTIJD

Als organisatie willen we u graag een leuke dag bezorgen en proberen we het u zoveel mogelijk naar de zin te maken. Zo hebben we een aantal pauzeposten (met toilet) waar u even wat kunt eten en/of drinken en wanneer u dit wilt, een praatje maken. Vanwege de bezetting hebben we een start- en eindtijd bepaald. Binnen deze tijden, kunnen we als organisatie garanderen dat iedere pauzepost bezet is en we voor u bereikbaar zijn wanneer u bijvoorbeeld bent verdwaald. In dat geval kunnen we u ook ophalen.

Dagelijks kunt u vanaf 8.30 uur starten en sluiten we de wandeldag om 17.00 uur. 

STARTADRESSEN

Zaterdag 21 oktober: Etappe Hoogeveen naar Staphorst.
Raadhuis, Raadhuisplein 1, 7901 BP, Hoogeveen

Zondag 22 oktober: Etappe Staphorst naar Blokzijl.
Hervormde Gemeente de Rank Ebbinge Wubbenlaan 41a, 7951 AB, Staphorst

Maandag 23 oktober: Etappe Blokzijl naar Hasselt.
De Waaier, Wilhelminastraat 3, 8356 EK, Blokzijl

Dinsdag 24 oktober: Etappe Hasselt naar Dalfsen.
De Baak, Oudendijk 2, 8061 DA, Hasselt

Woensdag 25 oktober: Etappe Dalfsen naar Den Ham.
Vrijgemaakt gereformeerde kerk, Brethouwerstraat 19, 7721 XM, Dalfsen

Donderdag 26 oktober: Etappe Den Ham naar Balkbrug.
Kerkelijk centrum de Rank, Brinkstraat 6, 7683 BN, Den Ham

Vrijdag 27 oktober: Etappe Balkbrug naar Hoogeveen.
Trefpunt Balkbrug, Meppelerweg 34, 7707 CN, Balkbrug

Bij vragen over de Afrikaloop kunt u bellen met Krista Schutte (06) 22 52 10 30 of mailen naar: afrikaloop@andreasmanna.org.

We zijn ook te vinden op Facebook: www.facebook.nl/afrikaloop.

Wilt u alvast een impressie krijgen wat de Afrikaloop is en wie wij zijn? Kijk dan eens op onze website naar de Afrikaloop van voorgaande jaren.

We hopen u in oktober te ontmoeten!

Mini-Afrikaloop 2017 – Impressie van de dag

Afgelopen zaterdag 3 juni 2017 vond alweer de zesde Mini-Afrikaloop plaats. Er waren 185 wandelaars die één van de afstanden van de 5, 10, 20, 30 en 40 km liepen. Ondanks de slechtere weersvoorspellingen hadden we een stralende dag met alleen zon en temperaturen die opliepen tot achter in de twintig graden. 

De dank van de wandelaars ging aan het einde van de dag uit naar de vrijwilligers voor de prachtige route en de goede bepijling. Onze dank gaat uit naar de wandelaars die kwamen wandelen, zodat we allemaal weer een prachtige dag mochten hebben. Daarnaast gaat onze dank uit naar de vrijwilligers die zich weer ingezet hebben om deze dag tot een succes te maken. 

OPBRENGST

De opbrengst van de Mini-Afrikaloop is het mooie bedrag van €1053,60. 

We hopen een ieder volgend jaar weer te ontmoeten!

Sponsoren

Plaatsing van webadressen betekent niet dat de Andreas Manna Stichting het eens is met de inhoud van de websites van onze sponsoren. De sponsor blijft zelf verantwoordelijk voor de inhoud van zijn website.

Reys Tandtechniek Hoogeveen
www.reystandtechniek.nl

Moes installatietechniek
www.moes-installatie.nl 

Kreeft betonrenovatie en injectietechnieken
www.kreeft.nl

Edelsmederij ’t Ringetje
www.hetringetje.nl

Super Mail Service
www.supermailservice.nl

Tegels en sanitair Hoogeveen
www.tegelsensanitairhoogeveen.nl

Middelveld Machines
www.middelveldmachines.nl

Optiek BrilUniek
www.briluniek.nl

Auto Ruyne B.V.
www.toyota-hoogeveen.nl

Koops Koffie
www.koopskoffie.nl

Printjob
www.printjob.nl

 

Sponsoren in omliggende dorpen

Emmen

Juwelier A. Kremer
www.juwelierkremer.nl

Buro HL
www.burohl.nl

Autobedrijf Misker
www.misker.nl

Hofman Groente en fruit
hofmanemmen.nl

Evenementenkalender
Jan'24
Chocolade-actie Vanaf vrijdag 19 januari start de verkoop van chocoladebrokken in de gemeente Hoogeveen en De Wolden.