Afrikaloop 2020

banner
banner

Afrikaloop 2020

Afrikaloop opbrengst 

Tot aan de Afrikaloop hielden we u regelmatig op de hoogte van de opbrengst van de Afrikaloop. De voorlopige opbrengst van de Afrikaloop 2020 is:

Dag 6 Havelte, laatste dag

De dag begint verwachtingsvol. Het is mooi droog wandelweer en we hebben gastvrij onderdak gekregen in de Sint-Clemens kerk in Havelte. Wandelaars genieten van de prachtige route door bos en heide, langs de eeuwenoude Drentse hunebedden.

Onderweg zijn er geen pauzeposten meer bemand door de crew. De horeca is gesloten vanwege de Covid-19 maatregelen en het is ook een afspraak met de burgermeester om het allemaal heel sober te houden, zodat we toch deze dag kunnen wandelen. Ieder houdt zich prima aan de regels.

Onderweg krijgen we een telefoontje dat de gemeente de Wolden er niet akkoord mee is dat we morgen in hun gemeente wandelen.

Deze dag is dus ineens toch de laatste dag. Een beetje jammer dat de jaarlijkse groepsfoto en het afscheid niet genomen kan worden, zoals alle andere keren. Het is deze keer de 15e Afrikaloop, die wel heel bijzonder eindigt.

Toch zijn we heel dankbaar dat we ondanks deze pandemie, mogen terugzien op een schitterende wandelweek.

Op dit moment weten we de eindopbrengst nog niet, die komt zo spoedig mogelijk op de site.

Dag 5 Vledder

Wat een bijzondere dag vandaag! We denken bij de start nog dat dit de laatste dag zal zijn, vanwege de nieuwe maatregelen die vanavond ingaan. We reiken om die reden alvast de keien uit aan de weekwandelaars die na hun tocht binnenkomen.

De dag begint en eindigt in de Johannes de Doperkerk in Vledder. Veel wandelaars vertrekken voor de mooie route door het gebied rondom Vledder. Iedereen met een dubbel gevoel: het kan haast toch niet dat het zomaar afgelopen is?

Ondertussen is Ineke heel druk aan het bellen en mailen met de burgermeester en aan het eind van de middag komt het verlossende bericht:

“Morgen, donderdag 15 oktober, kan de Afrikaloop doorgaan in Havelte.

We hebben hiervoor toestemming van de burgemeester van de gemeente Westerveld”.

U kunt nog mee wandelen! Dit kan alleen wanneer u zich van te voren opgeeft. Dit kan door te bellen met 06 – 29393614. U krijgt dan uw starttijd waarop u aanwezig moet zijn en kunt starten.

Dag 4 Dwingeloo

Het belooft een mooie, droge dag te worden. De Nicolaaskerk in Dwingeloo heeft gastvrij zijn deuren geopend voor ons om te starten en te finishen. Van daaruit vertrekken wandelaars in kleine groepjes op de voor hun bepaalde tijd. Veelal nog even op de foto voor het oude gebouw, voordat ze gaan.

Het is een prachtige route door de Drentse bossen. In de Bospub is een pauzeplaats waar de wandelaars kunnen uitrusten, onder het genot van koffie, thee of een lunch. Het terras is groot en iedere tafel heeft zijn eigen open haard, binnen gaat het mondmasker op.

Onderweg is het genieten van de mooie natuur, de paarden, koeien en maisvelden.

De laatste pauzeplaats is buiten bij de bosrand. Het zonnetje is erbij gekomen en dat maakt alles wel aangenaam.

We zien uit naar de volgende dagen.

Dag 3 Hooghalen

Vandaag begint de dag met een stralende zon. Een heerlijke dag om te wandelen en de wandelaars te verzorgen. Die zon inspireert een ieder en er wordt naar hartenlust gefotografeerd onderweg. We starten vandaag in grote schuur aan de Boermarkeweg in Hooghalen. De familie heeft de schuur prachtig aangekleed en er is ruimte voor een ieder om er even te zitten totdat het tijd is om te vertrekken. Het lusje gaat vandaag over Laaghalen. In een prachtige oude boerderij is tussen de landbouwmachines een plekje gemaakt, waar wandelaars even kunnen uitrusten onder het genot van een kopje koffie met gebak. Vrijwilligers hebben dit gisteravond nog gebakken, voor de jarige Berend vandaag.  Hij moet eerst wel even de kaarsjes uitblazen.

De oudste wandelaar is 83 jaar en strekt even de benen, voordat hij verder wandelt. Tijdens de rustmomenten legt de eigenaar van de boerderij, enthousiast uit hoe Laaghalen is ontstaan.

Buiten staat een picknickbank, die ook benut wordt.

Vanwege Covid-19 is de laatste pauzepost helaas vervallen. We zijn blij met de droge dag en kunnen ons tafeltje met versnaperingen onderweg uitstallen. Op de naastgelegen camping mag gebruik gemaakt worden van de toiletvoorzieningen.

Opnieuw zien we dankbaar terug op deze mooie dag. We gaan op naar de volgende. 

Dag 2 Westerbork

Vandaag starten en finishen we in Westerbork bij zalencentrum Meursinge.

Wandelaars hebben er zin in en zijn vol complimenten over de organisatie, dat ze in deze moeilijke tijd het nog voor elkaar gebokst hebben om de Afrikaloop te organiseren. Op het laatste moment moesten nog nieuwe routes uitgezet worden en locaties gezocht voor pauzeplaatsen.

Alles is in de laatste weken nog gelukt en iedereen is er blij mee. Ter ere van de 15e keer Afrikaloop krijgen we prachtige bloemen aangeboden in de kleuren van Nederland en Afrika vergezeld met een leuke kaart met de tekst: “Van harte proficiat met jullie 3elustrum, Afrikanjers!”. Dank jullie wel Jacob en Piet.

De dag begint zonnig, maar met de start begint er ook behoorlijk wat regen uit de lucht te vallen. Desalniettemin houdt iedereen de moed er in en wordt er volop genoten van de prachtige Drentse natuur.

Er loopt een route door het leuke Drentse museumdorp Orvelte. Daar mogen we pauzeren in “de Schenkerij”. Binnen is het klein, maar op het grote overdekte terras worden we ook bediend door mooie mensen in Drentse klederdracht. Overal worden de regels in acht genomen en ieder is zich terdege bewust van de situatie in de wereld om ons heen. 

Er loopt ook een route langs het vakantiepark “Timmerholt” in het restaurant “de Börker”. Hier brandt de open haard en kunnen de natte jassen even drogen onder het genot van een lunch.

Bij de finish in Meursinge, staat de stand met allerlei leuke spulletjes uit Afrika, waar mensen een leuk aandenken kunnen kopen. Daar kan de EHBO nog aan de slag met de verzorging van blaren.

Voor we het doorhebben, zit dag 2 er ook al weer op en kunnen we dankbaar terugzien op een mooie dag.

Afrikaloop 2020 start de 15e editie in Hoogeveen

Vanmorgen start de Afrikaloop bij het Hotel Hoogeveen. “Ballonnen Hoogeveen” heeft voor deze speciale gelegenheid een extra mooie boog gemaakt met een gouden 15 erop.

Het zou een feestelijke start moeten worden van de 15e editie, maar door de Covid-19 pandemie, verloopt alles eenvoudig en strak volgens de regels van het RIVM.

Wandelaars vertrekken volgens een tijdschema in kleine groepjes. Alles verloopt prima. De tocht gaat deze keer niet naar een volgende dorp, maar de start en finish is in Hoogeveen vandaag. 

Onderweg zijn mooie pauzeposten, waar ook in kleine groepjes uitgerust kan worden.

Wandelaars zijn tevreden en vinden het leuk om elkaar opnieuw te ontmoeten. Oude en nieuwe contacten worden gelegd. Het elkaar begroeten met een knuffel of een handdruk is er niet bij en op anderhalve meter probeert een ieder elkaar hartelijk duidelijk te maken hoe leuk het is dat deze Afrikaloop gewoon door kan gaan.

RTV Drenthe komt langs voor een interview, waarin de luisteraars nog het telefoonnummer krijgen waar ze zich nog kunnen melden.

We zien terug op een prachtige dag met af en toe een pittige bui, maar we zijn dankbaar voor het feit dat alles door kan gaan. Onze kinderen in Afrika leven heel erg mee via de groepsapp en beseffen hoe belangrijk dit is voor hun toekomst.

 

Afrikaloop informatie

We zijn voornemens om de Afrikaloop door te laten gaan, met in achtneming van de RIVM-regels en in aangepaste vorm.

Vooraf inschrijven is van belang! Heeft u zich niet ingeschreven en wilt u toch op die dag komen wandelen, dan kunt u tussen 8.30 en 10.00 uur bellen met bovenstaand telefoonnummer.

De Afrikaloop 2020 gaat door van 10 tot en met 16 oktober, mits de situatie rondom COVID-19 niet verandert. Op dit moment zijn er versoepelingen, waardoor we dit besluit namen om de Afrikaloop in aangepaste vorm toch door te laten gaan. Het zal iets anders worden dan de voorgaande jaren, maar de gezellige sfeer, de goede verzorging en het enthousiasme van de vrijwilligers is onveranderd.

De belangrijkste regel ter voorkoming van de verspreiding van COVID-19 geldt nog steeds. Dat is de anderhalve meter afstand houden van elkaar. Daarom is het dagelijks vervoer van de start naar finish en weer terug, niet haalbaar dit jaar. We hebben vanwege die reden gekozen om niet van de ene plaats naar de andere te wandelen. We starten en finishen dagelijks in dezelfde plaats.

Er wordt dus niet gelopen van Hoogeveen naar Westerbork en de volgende dag van Westerbork naar Hooghalen enz., maar de eerste dag is de start en finish in Hoogeveen, de tweede dag is de start en finish in Westerbork, de derde dag is de start en finish in Hooghalen enz. Zo worden wel dezelfde plaatsen en dorpen aangedaan als vorig jaar.

Ook kunnen we dit jaar om de COVID-19 helaas geen overnachtingen verzorgen bij de gastgezinnen in alle dorpen. Wel is het mogelijk voor een beperkt aantal weekwandelaars om te overnachten bij de AMS crew. Overleg als u hier interesse in hebt.

Daarnaast heeft minicamping Schonewille in Nieuweroord (https://www.minicamping-schonewille.nl/de-camping) zijn hulp aangeboden. Tegen een bedrag van € 20,00 per overnachting kunt u een staanplaats boeken, ongeacht het aantal personen. U zorgt zelf voor bijvoorbeeld een caravan, tent of camper. Dit bedrag, evenals het inschrijfgeld voor het wandelen, komt ten goede aan de kinderen in nood in Afrika waarvoor de stichting zorgt.

In en/of rond de plaatsen en dorpen die we aandoen is er al een bestaande “lus” van 10 km uitgezet in de voorgaande jaren. Deze was bestemd voor mensen die 35 km wilden lopen. Deze routes van 10 km gebruiken we nu voor elke wandelaar. Daarnaast wordt er in alle plaatsen en dorpen een tweede “lus” van 10 km uitgezet, zodat er routes van 20 km zijn. Voor degene die toch 30 km wil wandelen is de mogelijkheid deze “lus” twee keer te wandelen. 

De wandelaars komen zelf iedere dag naar de desbetreffende plaats of dorp van die dag.

Vooraf inschrijven is van belang. Er wordt dan een starttijd voor u aangeven zodat wandelaars gespreid op pad gaan. Ook de gezellige pauzeposten zullen niet ontbreken.

We gaan er wat van maken en vinden het sowieso heel leuk om iedereen weer te ontmoeten!

Het is een jubileum jaar, de 15e Afrikaloop! Meer hierover leest u in het bestand rechtsboven op deze pagina.

U kunt zich inschrijven via het bestand van het inschrijfformulier.

Wij zien uit naar een geweldige wandelweek (of dag), daarnaast is het ook goed te realiseren dat alle inkomsten van de Afrikaloop ten goede komen aan straat- en weeskinderen in Afrika waarvoor we al meer dan 25 jaar zorgen.

U kunt zelf uw wandelprogramma samenstellen. We starten in Hoogeveen, waar we na zeven dagen vervolgens weer finishen. Ondertussen passeren we onderstaande dorpen via de verschillende etappes: 

Dag 1 – zaterdag 10 oktober: Hoogeveen
               start locatie: Hotel Hoogeveen, Mathijsenstraat 1, Hoogeveen

Dag 2 – zondag 11 oktober: Westerbork
               start locatie: Zalencentrum Meursinge, Westerbork

Dag 3 – maandag 12 oktober: Hooghalen
               start locatie: Boermarkeweg 3, Hooghalen

Dag 4 – dinsdag 13 oktober: Dwingeloo
               start locatie: St. Nicolaaskerk, Brink 29, Dwingeloo

Dag 5 – woensdag 14 oktober: Vledder
               start locatie: De Gerf, De Hoek 8, Vledder

Dag 6 – donderdag 15 oktober: Havelte
               start locatie: kerk, Uffelterkerkweg 1, Havelte

Dag 7 – vrijdag 16 oktober: Ruinen
               start locatie: Cafe Brinkzicht, Brink 47, Ruinen

INSCHRIJFGELD

De kosten voor onze wandeltocht zijn wat hoger dan bij een reguliere wandeltocht, omdat bij ons de opbrengst volledig ten goede komt aan onze projecten in Kenia en Oeganda. De kosten voor de wandeltocht bedragen € 20,-. Overmaken kan via NL42 RABO 01244.36.331, ten name van de Andreas Manna Stichting.

Bij vragen over de Afrikaloop kunt u bellen met Krista Schutte (06) 29 39 36 14 of mailen naar: afrikaloop@andreasmanna.org.

We zijn ook te vinden op Facebook: www.facebook.nl/afrikaloop.

Wilt u alvast een impressie krijgen wat de Afrikaloop is en wie wij zijn? Kijk dan eens op onze website naar de Afrikaloop van voorgaande jaren.

We hopen u in oktober te ontmoeten!

Sponsoren

Plaatsing van webadressen betekent niet dat de Andreas Manna Stichting het eens is met de inhoud van de websites van onze sponsoren. De sponsor blijft zelf verantwoordelijk voor de inhoud van zijn website.

Sponsoren Hoogeveen 

Kreeft Betonrenovatie en -injecteertechnieken
A.G. Bellstraat 11, Hoogeveen
https://www.kreeft.nl

Tegels en Sanitair Hoogeveen
Stephensonstraat 12, Hoogeveen
www.tegelsensanitairhoogeveen.nl 

Super Mail Service
Galvanistraat 6, Hoogeveen
www.supermailservice.nl

Hubo Harke
Alteveerstraat 8, Hoogeveen

De Zorgerije
Industrieweg 39, Hoogeveen
www.dezorgerije.nl 

Edelsmederij ’t Ringetje
Van Echtenstraat 23, Hoogeveen
www.hetringetje.nl

Briluniek Ronald Zuidema
Hoofdstraat 133, Hoogeveen
www.briluniek.nl

Auto Ruyne B.V.
Parmentierstraat 3, Hoogeveen
www.toyota-hoogeveen.nl

Koops Koffie
Plesmanstraat 43, Hoogeveen
www.koopskoffie.nl

Sponsoren in de omliggende dorpen

Buro HL
Wilhelminastraat 18a, Emmen
www.burohl.nl

Hofman Groente en Fruit
Kerkhoflaan 3, Emmen
hofmanemmen.nl

Evenementenkalender
Juli'24
Deurcollecte De Wolden In de week van maandag 1 t/m zaterdag 6 juli is de jaarlijkse deurcollecte in de gemeente De Wolden.